Εκτός ελέγχου οι φυλακές στη Βραζιλία. Απέδρασαν δεκάδες κρατούμενοι


Εξήντα δύο κρατούμενοι αναζητούνται στη Βραζιλία μετά την απόδρασή τους χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια εξέγερσης που ξέσπασε με αφορμή την κατάσχεση ενός κινητού τηλεφώνου, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας όπου η κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα χαρακτηρίζεται εκρηκτική.

Το επεισόδιο ξέσπασε το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα στο Σάου Πάουλου, στο οποίο τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά χαλαρά και δίνονται συχνές άδειες στους εγκλείστους, όταν κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο ενός κρατούμενου κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας.

Ακολούθησε διαμαρτυρία και εξέγερση κατά τη διάρκεια της οποίας κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στην οροφή μιας πτέρυγας, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων.

Εκμεταλλευόμενοι την εξέγερση πάνω από εκατόν πενήντα έγκλειστοι απέδρασαν.

Η υπηρεσία σωφρονιστικών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν συλλάβει τους 90 από τους 152 εγκλείστους που αποπειράθηκαν να αποδράσουν. Στις περιπτώσεις των κρατούμενων που απολάμβαναν καθεστώς ημιελευθερίας, αυτό θα τους αφαιρεθεί, κατά την ίδια πηγή.

Σε αυτό το κέντρο κράτησης, στην Μπαουρού, 330 χλμ. από το Σάου Πάουλου, βρίσκονται 1.430 φυλακισμένοι ενώ η ονομαστική χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τους 1.124, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων.

Αυτό το συμβάν διαδέχεται μια σειρά αιματηρών επεισοδίων που ξέσπασαν σε φυλακές της βόρειας Βραζιλίας, μέσω της οποίας εισάγεται κοκαΐνη από το Περού, την Κολομβία ή τη Βολιβία, από την αρχή της χρονιάς. Ο πόλεμος των εγκλείστων που ανήκουν σε αντίπαλες συμμορίες οι οποίες μάχονται για τον έλεγχο της εμπορίας ναρκωτικών έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 140 ανθρώπους πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ

Share on Google Plus
Από το Blogger.