Αυστραλιανό Γκουαντάναμο – Βασανισμοί σε φυλακές ανηλίκων


Ένα φριχτό βίντεο δείχνει έναν έφηβο δεμένο σε μια καρέκλα με το κεφάλι καλυμμένο με σακούλα σαν τιμωρία γιατί απείλησε να κάνει κακό στον εαυτό του. Το βίντεο αποκαλύφθηκε ως μέρος μιας σοκαριστικής έρευνας.

Ο τότε 17χρονος Dylan Voller ήταν κρατούμενος στο Don Dale Youth Detention Centre στην Αυστραλία τον Μάρτιο του 2015, αλλά τον μετέφεραν παράνομα σε μια φυλακή ενηλίκων, όταν είπε στους φύλακες ότι θα έσπαζε ένα κόκαλο του για να πάει στο νοσοκομείο.



Ο Voller έμεινε δεμένος στην καρέκλα για πάνω από 2 ώρες και καθώς οι φύλακες επέστρεφαν, ήταν σχεδόν αναίσθητος και απαντούσε μονολεκτικά στις ερωτήσεις τους. Είχαν δέσει την σακούλα γύρω από τον λαιμό του με ένα μαύρο λουρί για να μην φτύνει αυτούς που τον χτυπούσαν.


Οι φύλακες ακούγονται να λένε στον έφηβο ότι είχε ξεπεράσει τα όρια επειδή “μάσησε το στρώμα του” και πέταξε χαρτί υγείας στο κελί του, πριν τον απειλήσουν ότι θα του σπάσουν το χέρι. “Να σε ενημερώσω, θα πάμε να σε δέσουμε στην καρέκλα”, τον προειδοποιεί ένας από τους φύλακες.

Ο Voller μπαινόβγαινε στο ίδρυμα από τότε που ήταν 11 για κλοπή αυτοκινήτου, ληστεία και κακοποίηση. Η έρευνα αποκάλυψε ότι σε δύο περιπτώσεις οι φύλακες έπιασαν το παιδί από τον λαιμό και τον έγδυσαν. Το 2011, ένας φύλακας τον χτύπησε στο κεφάλι και τον κλότσησε στο έδαφος επειδή αρνήθηκε να κλείσει το τηλέφωνο.


Ένας άλλος πρώην κρατούμενος είπε στο Four Corners ότι οι φύλακες συχνά έβαζαν τα παιδιά να ρίξουν καuτό νερό και να φτύσουν τον Voller. Ο Voller βρίσκεται πλέον σε φυλακές ενηλίκων και ο δικηγόρος του, Peter O’Brien, πιστεύει ότι ο 18χρονος είναι θύμα της ιδρυματοποίησης.

Ο δικηγόρος Jared Sharp είπε στο Fur Corners ότι η εικόνα που του ήρθε στο μυαλό όταν είδε την φωτογραφία με τις σακούλες στο κεφάλι των αγοριών ήταν από την φυλακή Abu Ghraib στο Ιράκ.

Φωτογραφίες από το 2003 δείχνουν στρατιώτες να χλευάζουν Ιρακινούς κρατούμενους σε αμερικανική φυλακή, δένοντας λουριά σκύλου γύρω από τον λαιμό τους και χαμογελώντας πλατιά πίσω από μια στοίβα με πτώματα.

Σε μια εκπομπή του ABC την Δευτέρα το βράδυ, ο υφυπουργός Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστήμης, Craig Laundy, αποκάλυψε ότι θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό για την αποτρόπαιη συμπεριφορά που δέχονται τα παιδιά στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης. “Πραγματικά ανατριχιάζω”, είπε ο Laundy.

“Είμαι πατέρας 3 υπέροχων παιδιών κι εσείς κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μεγαλώσετε τα δικά σας παιδιά, παρά τις δυσκολίες, αλλά δυστυχώς χρειαζόμαστε αυτού του είδους τα ιδρύματα, επειδή μερικές φορές τα πράγματα πηγαίνουν στραβά και υπάρχει ανάγκη για έναν χώρο σωφρονισμού.”

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας, Gillian Triggs, χαρακτήρισε το βίντεο θλιβερό και ζήτησε την βοήθεια ανεξάρτητης επιτροπής από την κυβέρνηση. “Αν κάποιος από εμάς αποκαλυπτόταν ότι συμπεριφέρεται στα παιδιά μας με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα θα τον κατηγορούσαμε για εγκληματική πράξη”, είπε.


“Είναι ένα πολύ θλιβερό βίντεο και δυστυχώς ποτέ δεν έτυχε να δω αυτές τις καταστάσεις όσες φορές επισκέφτηκα καταστήματα κράτησης.” Επίσης, το πρόγραμμα αποκάλυψε ακόμη ένα βίντεο στο οποίο κακοποιούνται έφηβοι από καταστήματα κράτησης στο Don Dale.

Τον Αύγουστο του 2014, 6 νεαροί άντρες κρατούνταν στο Don Dale Youth Detention Centre στο Darwin και τους επιτέθηκαν με δηλητηριώδη αέρια κατά την διάρκεια ενός περιστατικού “επανάστασης” όπου οι νεαροί απειλούσαν τους φύλακες με γυαλιά και μέταλλα.

Ωστόσο, το βίντεο δείχνει ότι τα αέρια ελευθερώθηκαν στην πτέρυγα της φυλακής 10 φορές, ενώ 5 από τα 6 αγόρια ήταν ακόμα μέσα στα κελιά τους και έπαιζαν χαρτιά.

Η κάμερα ασφαλείας δείχνει ένα παιδί να πετάει κάτι που μοιάζει με φωτιστικό και μια φορητή κάμερα κατέγραψε αξιωματικούς να αποκαλούν τον έφηβο “ηλίθιο”.



Ένας από τους άντρες ακούγεται να λέει: “Θα τον λιώσω”, αναφερόμενος προφανώς στον έφηβο που φέρεται να απέδρασε όταν ένας φύλακας ξέχασε να κλειδώσει το κελί του. Τα αγόρια ακούγονται να φωνάζουν και να προσπαθούν να πάρουν ανάσα καθώς το αέριο διεισδύει στα κελιά τους. Κάποιοι ανέφεραν στο Four Corners ότι το περιστατικό τους τραυμάτισε τόσο που βλέπουν εφιάλτες.

Οι απομονωμένοι έφηβοι ανακαλύφθηκαν κατά τύχη όταν μια ομάδα δικηγόρων που έκανε τον γύρο του κτιρίου έπεσε πάνω τους. Πέρσι, μετά από μια αναφορά η οποία καταδίκαζε τις πράξεις των φυλάκων, ο πρώην σωφρονιστικός επίτροπος Ken Middlebrook υπερασπίστηκε τις πράξεις των αξιωματικών.

“Δεν συμφωνώ με την κατάχρηση εξουσίας. Υπήρχαν δύο σπρέι με αεροζόλ στην περιοχή. Κανένα από αυτά δεν ήταν δηλητηριώδες αέριο”, δήλωσε. Σύμφωνα με την Ruth Barson, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απομόνωση των παιδιών είναι παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Βασανισμού.


Πηγή: http://www.official.gr







Share on Google Plus
Από το Blogger.