ΒΡΕΤΑΝΙΑ: LUX Φυλακή (φωτό)


Αυτή είναι LUX φυλακή και όχι η και καλά VIP του Κορυδαλλού, ούτε η δήθεν σουίτα του Αυλώνα

Το σωφρονιστικό ίδρυμα HMP Berwyn άνοιξε μόλις τις πύλες του στο Wrexham της Ουαλίας για να στεγάσει περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φυλακή της Αγγλίας και της Ευρώπης λίγο πολύ, αν και θα το κάνει με τρόπο πρωτόγνωρο για «μπουζού»!

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι πτέρυγές της, θα φιλοξενεί 2.106 τροφίμους, περισσότερους από 500 δηλαδή από το δεύτερο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της Αγγλίας.

Δεν είναι το μέγεθος βέβαια που την κάνει ξεχωριστή, αλλά το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να σωφρονίσει τους εγκλείστους, αντί να περιοριστεί στον σημερινό ρόλο της τιμωρίας.

Κάθε τρόφιμος θα έχει λοιπόν δώρο από τη φυλακή ένα κινητό τηλέφωνο και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και πολλές ακόμα ανέσεις που δεν θα περίμενες να βρεις σε σωφρονιστικά καταστήματα. Ή τετράστερα ξενοδοχεία!

Όλες οι συσκευές θα έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, ώστε να μπορεί ο τρόφιμος να κανονίζει τις επισκέψεις του, να παραγγέλνει το εβδομαδιαίο μενού του, να ψωνίζει καλούδια από τον έξω κόσμο και να κάνει τις online δουλειές του. Ακόμα και να σπουδάζει θα μπορεί με μαθήματα εξ αποστάσεως.

Μία από τις τρεις πτέρυγες είναι για την ώρα σε λειτουργία, ενώ θα φτιαχτεί και κάποια στιγμή και μια τέταρτη, που θα στεγάζει 21 τροφίμους ειδικής μεταχείρισης, αυτούς που δεν μπορούν να μπουν δηλαδή στον γενικό πληθυσμό.

Πολλοί έσπευσαν βεβαίως να κατακεραυνώσουν τη «σούπερ φυλακή», όπως τη λένε απλά, των 212 εκατ. λιρών, λέγοντας πως οι εγκληματίες θα πέσουν στα μαλακά. Οι ιθύνοντες του καταστήματος απαντούν όμως πως στόχος είναι ο σωφρονισμός αλλά και η κράτηση των εγκλείστων σε ανθρώπινες συνθήκες, όπου θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να ζουν σαν να είναι απλώς κλεισμένοι στο σπίτι τους για ένα διάστημα. Μόνο έτσι, πιστεύουν οι βρετανικές αρχές, θα είναι σε θέση ο τρόφιμος να ζήσει μια αξιοπρεπή και νομοταγή ζωή βγαίνοντας από τη «στενή».

Γι’ αυτό και η έμφαση έχει δοθεί στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των τροφίμων, μπας και βγει κάτι καλό από την περίοδο της κράτησής τους. Το σωφρονιστικό όραμα συμπληρώνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά κέντρα, εργαστήρια, αίθουσες gaming, λατρευτικοί χώροι, ακόμα και σπα ευεξίας!










Πηγή: www.newsbeast.gr

Share on Google Plus
Από το Blogger.