Προσοχή, κυκλοφορούν ελεύθεροι! – Εξακόσιοι βαρυποινίτες έχουν αποφυλακιστεί και «απειλούν»


Τουλάχιστον 600 βαρυποινίτες που εξέτιαν ποινές κάθειρξης από 10 έτη και πάνω, έχουν αποφυλακιστεί την τελευταία διετία με βάση τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλου, και όχι μόνο 150-200 όπως έχει καταγγελθεί. Σε διακόσιους υπολογίζονται, ωστόσο, οι επικίνδυνοι κακοποιοί (150 αλλοδαποί και 50 Έλληνες), οι οποίοι μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναλάβουν τα ίδια ή και βαρύτερα αδικήματα, όπως έχει ήδη συμβεί με περισσότερους από 10.
Εντυπωσιακό είναι ακόμη το γεγονός ότι ανάμεσα στους περίπου 9.000 αποφυλακισθέντες που έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων (και όχι 2-3.000 όπως λέγεται) ήταν και αρκετοί ισοβίτες. Για παράδειγμα, ένας 55χρονος, μέλος σκληρής ομάδας εκβιαστών, στον οποίο, εκτός από σειρά ληστειών, αποδόθηκε και ένα διπλό φονικό –συμβόλαιο θανάτου–, το 2011.
Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι ενός ακόμη σκληρού ποινικού, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από περίπου 10 χρόνια ύστερα από μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας. Από τότε δικάστηκε διαδοχικά για 12 υποθέσεις (ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία, κατασκευή βομβών, κ.ά.), και καταδικάστηκε συνολικά σε 50 χρόνια κάθειρξης. Στην ελληνική πραγματικότητα, όμως, τα 50 έτη αντιστοιχούν σε 25 εκτιτέα. Έτσι, με βάση τις ευεργετικές διατάξεις ήταν από τους πρώτους κιόλας που αποφυλακίστηκαν, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα 8 χρόνια κράτησης.
Την τελευταία δεκαετία κάθε υπουργός Δικαιοσύνης προχωράει στην ψήφιση ενός τουλάχιστον νόμου με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών. Έτσι, τα σωφρονιστικά καταστήματα παίρνουν μια ανάσα, ωστόσο αποφυλακίζονται αδιάκριτα κρατούμενοι που υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν έγκλειστοι για περισσότερο καιρό. Κάποιοι εξ αυτών, όντας σκληροί ποινικοί, σύντομα επιστρέφουν στις φυλακές έχοντας τελέσει νέα εγκλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν στερήσει ζωές αθώων ανυποψίαστων πολιτών.
Εκτός από τους επικίνδυνους Γεωργιανούς του Π. Φαλήρου, οι οποίοι «μπούκαραν» ένοπλοι στην κατοικία έχοντας τα αποφυλακιστήριά τους στην τσέπη (!), πολλοί ακόμη κακοποιοί διέπραξαν ανάλογες ή και σοβαρότερες εγκληματικές πράξεις. Ορισμένες περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

1) Ένας 38χρονος Γεωργιανός, ο οποίος αμέσως μόλις βγήκε από τη φυλακή το Σεπτέμβριο του 2015 (εξέτιε πολυετή ποινή για ληστείες, ναρκωτικά κ.λπ.), λήστεψε και σκότωσε έναν νεαρό κοσμηματοπώλη στη Θεσσαλονίκη.
2) Οι Γεωργιανοί, που και αυτοί αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους, το καλοκαίρι του 2015 (εξέτιαν πολυετείς ποινές για ληστείες κ.λπ.), λήστεψαν και σκότωσαν τον 67χρονο εστιάτορα στην Ύδρα.
3) Ο νεαρός Αφγανός που πριν από περίπου έξι μήνες βίασε και σκότωσε τη 19χρονη φοιτήτρια στη Γερμανία μετά την αποφυλάκισή του στην Ελλάδα, όπου εξέτιε πολυετή ποινή για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστείας.
4) Ένας 47χρονος Έλληνας που συνελήφθη πριν από λίγους μήνες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου δεν προφυλακίστηκε και λίγο αργότερα σκότωσε έναν 71χρονο στην Έδεσσα.
5) Ένας Νιγηριανός που εξέτιε πολυετή ποινή για ληστείες εις βάρος ηλικιωμένων και αποφυλακίστηκε σύμφωνα με το νόμο, συνέχισε την εγκληματική του δράση ληστεύοντας και βασανίζοντας ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Οι διατάξεις

Ο συγκεκριμένος νόμος (4322/15) τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και θα είχε ισχύ για ένα χρόνο. Μεταξύ άλλων, προέβλεπε αποφυλάκιση με τη συμπλήρωση του 1/10 για ποινές φυλάκισης έως 3 έτη, του 1/5 για ποινές έως 5 έτη, των 2/5 για ποινές κάθειρξης έως 10 έτη, καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των 10 ετών, κάτι το οποίο ουδέποτε είχε εφαρμοστεί μέχρι τότε. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατούμενος εκτίει το 1/3 της ποινής, ενώ αναφορικά με τους ισοβίτες μπορεί κάποιος να αποφυλακιστεί ακόμη και σε πέντε χρόνια αν για παράδειγμα αποδειχθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας. Ο νόμος αυτός παρατάθηκε για ακόμη ένα έτος (Ν.4411/16), με πιο διευρυμένο πεδίο εφαρμογής, ενώ και τώρα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής φαίνεται αποφασισμένος να τον διατηρήσει, μολονότι, όπως λέει, θα προτείνει κάποιες αλλαγές μετά και το θόρυβο που προκλήθηκε με τους Γεωργιανούς στο Π. Φάληρο.
Οι αλλαγές θα είναι σε τρεις κατευθύνσεις και θα υλοποιηθούν τον Αύγουστο, όταν θα εισαχθεί το νέο σχέδιο νόμου για το 2017. Σύμφωνα με τον υπουργό, καταρχάς θα εισαχθούν περισσότερες εξαιρέσεις των ευεργετικών διατάξεων, καθώς σήμερα υφίσταται μόνο εξαίρεση για κακουργηματική πράξη εις βάρος ανηλίκου. Επίσης, θα θεσμοθετηθεί διαμεσολάβηση ενός υπηρεσιακού ή και ενός δικαστικού συμβουλίου, ενώ θα επεκταθεί και η χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού («βραχιολάκι»), ώστε να γνωρίζει τουλάχιστον η Αστυνομία πού βρίσκονται οι επικίνδυνοι.
Το νόμο υπερασπίστηκε εκ νέου ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που δηλώνει ότι «η υποτροπή στο έγκλημα είναι προϊόν πολύ περισσότερο των συνθηκών κράτησης (συνωστισμός, αργία ή αντίθετα προγράμματα απασχόλησης και επανένταξης), και πολύ λιγότερο κάποιων αυξομειώσεων της διάρκειας της ποινής».

Αντιδράσεις

Ανάστατοι με το νόμο είναι πάντως δικαστικοί, εισαγγελικοί, αστυνομικοί, αλλά και σωφρονιστικοί λειτουργοί. Όπως μας είπαν δικαστές, αναγκάζονται να επιβάλλουν «αστρονομικές», φαινομενικά, ποινές, μόνο και μόνο για να πλησιάζουν κάπως τις πραγματικές και να καθυστερεί λίγο η αποφυλάκιση επικίνδυνων εγκληματιών, ενώ ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μας εξέφρασαν ακόμη και φόβους για τη ζωή τους, αφού ο κακοποιός που αντιμετωπίζουν σήμερα στη φυλακή, μπορεί αύριο να τους επισκεφτεί στο σπίτι τους.
Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των ειδικών φρουρών κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να μάθουν τον συνολικό αριθμό κρατουμένων που απολύθηκαν με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου, αλλά και όσων εξ αυτών τέλεσαν εκ νέου εγκληματικές πράξεις. Ζητούν, επίσης, να εκκινήσει εξαρχής συζήτηση σχετικά με τις διατάξεις και τη μερική ή ουσιαστική τροποποίηση των άρθρων. «Είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη Πολιτεία οι Έλληνες αστυνομικοί, εμπλεκόμενοι αρκετές φορές σε αιματηρές συμπλοκές, να συλλαμβάνουν επικίνδυνους κακοποιούς, και ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιώντας το “παράθυρο” του Νόμου Παρασκεύοπουλου να “αποδρούν”, να τελούν νέες εγκληματικές πράξεις και να χρειάζεται ξανά οι αστυνομικοί να τους συλλάβουν, διακυβεύοντας την ζωή τους και των πολιτών», δηλώνουν οι ειδικοί φρουροί.
Ένας από τους βουλευτές που έφερε το ζήτημα στη Βουλή είναι ο κ. Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος μιλώντας στη «ΒτΚ» τόνισε ότι ο Νόμος Παρασκευόπουλου ήταν από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης, και είτε από προχειρότητα είτε, ακόμη χειρότερα, από σκοπιμότητα δεν προέβλεψε ότι θα απελευθερώνονταν άμεσα εκατοντάδες καταδικασθέντες για σοβαρά ποινικά αδικήματα. «Με το νόμο αυτό, ανέτρεψαν κάθε ισορροπία ανάμεσα στο σωφρονισμό, τη διαχείριση της πράγματι υπερφόρτωσης των φυλακών και της ασφάλειας των πολιτών. Με τέτοιους νόμους η κυβέρνηση περνά το μήνυμα πως η Δικαιοσύνη ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ενόχους παρά για τους αθώους πολίτες που απειλούνται καθημερινά», πρόσθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Για το ζήτημα μας μίλησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος, επισημαίνοντας ότι παρά το Νόμο Παρασκευόπουλου, «η εκρηκτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση σε ορισμένες φυλακές διογκώθηκε και γιγαντώθηκε, γιατί απλά δεν έγιναν οι αναγκαίες συνδυαστικές παρεμβάσεις. Το προσωπικό στις φυλακές παραμένει απελπιστικά μόνο του, η Υπηρεσία μας είναι βαθιά υποστελεχωμένη και πλήρως εγκαταλελειμμένη». Ο κ. Καρακίτσος μάς επιβεβαίωσε ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί του φοβούνται και αυτούς που βγαίνουν και αυτούς που είναι μέσα, διότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την Πολιτεία, ενώ μας αποκάλυψε ότι πριν από λίγες ημέρες στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κέρκυρας Αλβανοί κρατούμενοι πήγαν να κόψουν με αυτοσχέδιο μαχαίρι το λαιμό του αρχιφύλακα όταν εκείνος προσπάθησε να σταματήσει διακίνηση ναρκωτικών μέσα στη φυλακή!

Πηγή: http://www.vradini.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.