Πάτρα: Ανησυχούν στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου για τα κρούσματα φυματίωσης


Ο υπέρ – πληθυσμός και οι συνθήκες που υπάρχουν
στο σωφρονιστικό κατάστημα ευνοεί τέτοιες ασθένειες

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα και στους κρατουμένους οι φήμες που λένε ότι το περασμένο διάστημα έξι τρόφιμοι του σωφρονιστικού καταστήματος προσβλήθηκαν από φυματίωση.

Σύμφωνα με τις φήμες αυτές τρεις από τους κρατούμενους – ασθενείς μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου υποβλήθηκαν σε θεραπεία και επέστρεψαν πίσω, ενώ οι άλλοι τρεις βρίσκονται ακόμα σε περίοδο θεραπείας.

Οι φήμες αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στο περιβάλλον των φυλακών, αφού η φυματίωση είναι μία μεταδιδόμενη ασθένεια που βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι κατάλληλες.

Είναι γνωστό ότι στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα υπάρχει υπέρ – πληθυσμός κρατουμένων, με τους τροφίμους να έχουν φτάσει τους 600 περίπου, ένας αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την χωρητικότητα του σωφρονιστικού καταστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν αρκετές ακόμα φήμες που αναφέρονται σε περισσότερο αριθμό κρουσμάτων εντός των φυλακών του Αγίου Στεφάνου, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί και προφανώς δεν ισχύει.
Εξετάσεις και μέτρα που έχουν πάρει

Ωστόσο, η ανησυχία δεν παύει να υπάρχει και είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή της διοίκησης καθημερινά μεταφέρεται με κλούβα ένας αριθμός κρατουμένων σε νοσοκομείο της περιοχής, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις θώρακος και αίματος ώστε να γνωστοποιηθεί εάν έχουν προσβληθεί από φυματίωση.

Σκοπός είναι να γίνουν εξετάσεις σε όλους τους κρατουμένους για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί σε εμβόλιο «μαντού», ώστε να επιβεβαιωθεί ο βαθμός έκθεσής τους στην ασθένεια.

Ανησυχία υπάρχει και μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων που λόγω της εργασίας τους έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους κρατουμένους και στη συνέχεια πηγαίνουν στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους.

Να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός κρατουμένων είναι πρώην ή και νυν χρήστες ναρκωτικών ουσιών, κάτι που σημαίνει ότι είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους μεταδιδόμενες ασθένειες.

Πηγή: www.patrasevents.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.