Πάνω από το 10% των κρατούμενων σπουδάζουν στις φυλακές


του Παναγιώτη Στάθη 

Την λογική πως οι κρατούμενοι στις φυλακές "κάνουν" μεταπτυχιακό στο έγκλημα, επιχειρεί να ανατρέψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασίες και εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Οι αριθμοί δείχνουν πως περισσότεροι από το 10% των κρατουμένων ζητά μια δεύτερη ευκαιρία σπουδάζοντας ή επιλέγοντας να ειδικευθούν σε προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ή σε δημόσια ΙΕΚ που λειτουργούν εντός των φυλακών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής: Στις 33 φυλακές της χώρας φιλοξενούνται 9.900 κρατούμενοι. Από αυτούς σπουδάζουν οι 1000. Το 87% είναι μαθητές και το 13% φοιτητές. Στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 συμμετείχαν 30 κρατούμενοι. Υπήρξαν 9 επιτυχόντες. Οι 7 στα ΤΕΙ και 2 σε ΑΕΙ. Ένας από αυτούς σπουδάζει ήδη στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ενώ οι άλλοι επιτυχόντες μπήκαν:

-Στο ΤΕΙ Πειραιά (Μηχανικός Κλωστοϋφαντουργίας), ΤΕΙ Δράμας (Οικονομίας και Τεχνολογίας Τροφίμων) ,ΤΕΙ Λαμίας (Ηλεκτρονικών),, ΤΕΙ Χαλκίδας (Μηχανολόγων Μηχανικών), ΤΕΙ Χαλκίδας (Αυτοματισμού), ΤΕΙ Σερρών (Διοίκηση Επιχειρήσεων), ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Δεύτερη ευκαιρία
Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, "η απάντηση στο έγκλημα είναι η εκπαίδευση. Οι μισοί κρατούμενοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές τους. Έχουν πλέον τη δυνατότητα και την επιθυμία να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου και λυκείου από τις φυλακές και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους".

Άλλωστε η εκπαιδευτική ανθρωπογραφία των φυλακών είναι ενδεικτική (στοιχεία Ιούνιος 2016):
• 17% των κρατουμένων δεν έχουν πάει σχολείο 
• 12% των κρατουμένων δεν ολοκλήρωσαν το Δημοτικό
• 15% των κρατουμένων είναι απόφοιτοι Λυκείου
• 5% των κρατουμένων είναι απόφοιτοι ΤΕΙ- ΑΕΙ

"Θα σας δώ ένα παράδειγμα", λέει ο κ. Φυτράκης. Οι φυλακές Δομοκού ήταν φυλακές υψίστης ασφαλείας και δεν είχαν σχολείο. Πριν από δύο χρόνια η κατάσταση εκεί ήταν αφόρητη. Πλέον ανοίξαμε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και οι κρατούμενοι εκπαιδεύονται". Ήδη πέρισυ άνοιξαν πέντε νεα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, φτάνοντας τα 15 και του χρόνου θα ανοίξουν άλλα δύο.

Ο Κορυδαλλός 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φυλακές Κορυδαλλού, οι μεγαλύτερες φυλακές της χώρας που φιλοξενούν 2.000 κρατούμενους. Από αυτούς 230 εκπαιδεύονται. Μεταξύ τους 33 σπουδάζουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ΚΑΙ ΕΑΠ. Τέσσερις από αυτούς φορούν βραχιολάκι και παρακολουθούν τα μαθήματα στη σχολή τους. Μέσα στη φυλακή λειτουργεί σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, δύο δημόσια ΙΕΚ, γραφιστικής και εικονογράφησης. Υπάρχει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ειδίκευση σε οικοδομικές εργασίες και θεατρικές δραστηριότητες σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή Ένας από τους κρατούμενους που σπουδάζει με βραχιολάκι είναι ο καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβενδό Κοζάνης Νίκος Ρωμανός, ενώ μεταπτυχιακό έχει ολοκληρώσει στις φυλακές ο καταδικασμένος ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Ενδεικτικό της δουλειάς που γίνεται στα σχολεία των φυλακών είναι αυτό που έγραψε στον πίνακα σε φυλακές της Κρήτης ένας βαρυποινίτης:

"ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΔΩ ΗΤΟ ΣΧΩΛΙΟ ΕΧΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΕΩΣ. ΓΙΑ ΦΤΟ ΘΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΕΓΟ ΚΙΑΣ ΗΜΕ Ο ΤΕΛΕΦΤΕΟΣ"

Το ΕΑΠ
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο υπογράφηκε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το οποίο προσφέρει 20 υποτροφίες ετησίως για την φοίτηση των κρατουμένων σε προπτυχιακά προγράμματα. Οι κρατούμενοι επιλέγονται ύστερα από δημόσια κλήρωση. Ηδη υπάρχουν 40 φοιτητές και, όπως λέει ο κ. Φυτράκης, θα εξελιχθεί η συνεργασία και για 10 σωφρονιστικούς υπαλλήλους κάθε χρόνο που θα σπουδάζουν αντεγκληματική πολιτική με έξοδα του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Πηγή: http://www.capital.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.