Μείωση των ποινών στον νέο Π.Κ και παράταση του Νόμου Παρασκευόπουλου


Νέα μείωση των ποινών θα προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας - η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση της να καταθέσει τροπολογία για την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου. (πρόωρες αποφυλακίσεις).

«Με το νέο ποινικό κώδικα έρχεται ένας εξορθολογισμός των ποινών και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν» ενημέρωσε τη Βουλή ο Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο ποινών με το οποίο κινούνται οι δικαστές είναι ιδιαίτερο υψηλό. «Για αυτό και ήρθε ο νομοθέτης κι είπε για κάποιους ότι αν έχουν εκτίσει ένα ποσοστό ποινής θα αποφυλακίζονται επειδή οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν εξ αρχής υψηλές».

Ο Σταύρος Κοντονής επέμεινε, παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, στην παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου.

«Παραλάβαμε έναν αριθμό κρατουμένων που άγγιζε τις 12.000. Οι φυλακές ήταν κολαστήρια» δήλωσε και υπενθύμισε ότι και η ΝΔ είχε πρόθεση να αποσυμφορήσει τις φυλακές αλλά δεν το έπραξε λόγω ιδεοληψίας και λαικισμού.

Μιλώντας για την σημερινή κατάσταση είπε ότι τώρα μπορεί να γίνει δουλειά στα σωφρονιστικά καταστήματα (ΙΕΚ σχολεία δεύτερης ευκαιρίας). Και ενημέρωσε ότι η Ελλάδα από χώρα παρίας που καταγγέλονταν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Τέλος επικαλέστηκε έρευνες οι οποίες όπως υποστήριξε σχετίζουν άμεσα τον υποτροπιασμό των κρατουμένων με τις συνθήκες κράτησης.

Ο Μάκης Βορίδης πάντως όχι μόνο δεν υιοθέτησε τα επιχειρήματα του αλλά παρέμεινε κατηγορηματικά αντίθετος στην νέα παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου.

«Θέλετε καλύτερες συνθήκες κράτησης; Φτιάξτε νέες φυλακές» αντέτεινε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μειώνουμε τις ποινές επειδή δεν είναι καλές οι συνθήκες κράτησης.

«Είναι βαρύτατα επικίνδυνο για την ασφάλεια της δημόσιας τάξης και κατάφορα άδικο για τους υπόλοιπους κρατουμένους που μπορεί να έχουν σωφρονιστεί». Ο Μάκης Βορίδης αντιπρότεινε την αποφυλάκιση υπό όρους και αφού πρώτα έχει αξιολογηθεί η προσωπικότητα του κρατουμένου.

Τον προβληματισμό του για την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου εξέφρασε και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης αυτής και όχι μόνο τα ποσοτικά.

Πηγή: www.thetoc.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Από το Blogger.