Μεξικό: 13 νεκροί από βίαια επεισόδια σε φυλακές


Τουλάχιστον 13 κρατούμενοι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε μια φυλακή στο βόρειο Μεξικό όπου εκδηλώθηκε στάση και ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ εγκλείστων, μελών αντίπαλων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στη φυλακή Καδερέιτα, στην Πολιτεία Νουέβο Λεόν—όπου πέρυσι, σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων συμμοριών σε άλλη φυλακή, είχαν χάσει τη ζωή τους 49 άνθρωποι.

Στα βίαια επεισόδια της Τρίτης καταμετρήθηκαν δεκατρείς νεκροί, όλοι τους φυλακισμένοι, και άρχισε έρευνα για τα γεγονότα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολιτείας Νουέβο Λεόν.

Οι συγκρούσεις άρχισαν τα ξημερώματα, αρχικά τέθηκαν υπό έλεγχο, αλλά επαναλήφθηκαν και γενικεύθηκαν αργότερα το πρωί της Τρίτης όταν μια ομάδα περίπου είκοσι φυλακισμένων έβαλε φωτιά σε μια πτέρυγα, η οποία ήταν ορατή σε απόσταση χιλιομέτρων.

Τουλάχιστον δύο από τα θύματα υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν από μαχαίρια, ενώ δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν στη φυλακή, στην περιφέρεια του Μοντερέι, της τρίτης πολυπληθέστερης πόλης του Μεξικού, όπου βρέθηκαν αντιμέτωπες με περίπου 250 φυλακισμένους.

Ο Άλντο Φάσι, εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολιτείας, δήλωσε ότι κρατούμενοι κράταγαν ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

«Περί τις 17:00 πάρθηκε η απόφαση (...) να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρα βία για να αποτραπούν φόνοι σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων», είπε ο Φάσι και συμπλήρωσε πως «αν δεν είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, θα μιλάγαμε για πολύ περισσότερους νεκρούς».

Ο Φάσι διευκρίνισε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις των μελών των συμμοριών και πόσοι στην επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Στις φυλακές του Μεξικού, οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού των εγκλείστων, ξεσπούν συχνά στάσεις, διαπράττονται δολοφονίες που συνδέονται με αντιπαλότητες των συμμοριών και καταγράφονται αποδράσεις, συχνά μαζικές.

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα φέτος σε επεισόδια μεταξύ εγκλείστων σε μια φυλακή στην Πολιτεία Ταμαουλίπας, κοντά στα σύνορα με το Τέξας των ΗΠΑ, ενώ 28 φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλιο σε βίαια επεισόδια σε φυλακή στο Ακαπούλκο. 

Πηγή: http://politis.com.cy
Share on Google Plus
Από το Blogger.