Ο σκληρός κόσμος των φυλακών…

ΠΩΣ ΕΝΑΣ 19ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΓΕΡΙΝΟΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΣΦΑΞΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΝΑΝ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟ


Το σκληρό πρόσωπο των φυλακών παρουσιάστηκε χθες στα δικαστήρια της Λάρισας μέσω μιας απόπειρας ανθρωποκτονίας που εκδικάστηκε. Πρωταγωνιστές δύο νεαροί μόλις 19 ετών, έγκλειστοι σε ειδικό κατάστημα κράτησης της γειτονικής Μαγνησίας.

Ένας Αλγερινός προσπάθησε να σφάξει με αυτοσχέδιο μαχαίρι έναν Ιρακινό για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν και φυσικά ο καθένας τους εξήγησε στο δικαστήριο. Τελικά ο δράστης καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας σε 12 χρόνια κάθειρξης και 8 μήνες φυλάκισης. Εντύπωση όμως προκάλεσε η κυνική περιγραφή των υπαλλήλων που κατέθεσαν με αφορμή το περιστατικό, για τον εξευτελιστικό τρόπο που λειτουργούν κάποιοι «παλιοί» στις φυλακές εις βάρος των «νέων» κρατουμένων αλλά και για τον εύκολο τρόπο με τον οποίο φτιάχνουν μαχαίρια σε καταστήματα κράτησης. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς ο εισαγγελέας της έδρας τον χαρακτήρισε ψεύτη και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο.

«Γνωρίζω πως κάθε μέρα του ζητούσε πράγματα ως παλιός προς νέο. Πάρε μου τσιγάρα, κάνε μου χάρες, πλύνε μου τα ρούχα, φέρε καφέδες, πλύνε την καραβάνα μου. Γενικά όταν αυτό δεν γίνεται με το καλό, γίνεται με απειλές. Κάποιοι βάζουν αυτοσχέδια μαχαίρια απέναντι σε θύματα και τους απειλούν λέγοντας πάρε τηλέφωνο στη μάνα σου να μας στείλει λεφτά. Έχουν γίνει πολλά και γίνονται πολλά στη φυλακή» κατέθεσε μεταξύ άλλων ένας υπάλληλος. Για την κατασκευή των μαχαιριών τόνισε «Γίνονται τόσο με ξυράφι όσο και με σίδερα που λειαίνονται. Τα ξυράφια τα βγάζουν από τα ξυραφάκια και τα τοποθετούν πάνω σε στυλό ή σε κάποιο πλαστικό ακόμα και σε κουτάλια ανάποδα.

… Ακόμα και οι πιο σκληροί στη φυλακή έχουν μαχαίρι για άμυνα. Γιατί έχουν εχθρούς».

Το συγκεκριμένο περιστατικό σύμφωνα με το δικαστήριο έγινε ως εξής: Οι δύο νεαροί είχαν αντιπαράθεση στο χώρο τηλεόρασης. Λίγο αργότερα ο παθών πήγε στην τουαλέτα για να πλύνει τα χέρια του για την προσευχή. Εκείνη την ώρα που ήταν σκυμμένος, ήρθε από πίσω του ο Αλγερινός έβαλε το ένα του χέρι στο μέτωπο, του σήκωσε το κεφάλι και πήγε να τον μαχαιρώσει στον λαιμό με το αυτοσχέδιο μαχαίρι. Όμως εκείνη την ώρα ενστικτωδώς ο Ιρακινός σήκωσε το χέρι του και τον έσπρωξε. Το μαχαίρι δεν βρήκε στόχο όμως τον τραυμάτισε βαθιά στο μάγουλο.

«Αν τον έβρισκε στον λαιμό θα τον είχε σκοτώσει» είπαν οι φύλακες.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο όμως δεν έγιναν τα πράγματα έτσι «Εγώ ήμουν στο μπάνιο και ξυριζόμουν με το ξυραφάκι. Ο Ιρακινός πέρασε από δίπλα μου και πήγε να μου επιτεθεί. Μου έβρισε τη μάνα. Εγώ γύρισα με το ξυραφάκι και τον τραυμάτισα» είπε.

«Είσαι σκληρός κρατούμενος και παντού κάνεις φασαρίες. Σε έπιασαν για ληστεία τόσο μικρό και έκανες και φασαρίες και στις φυλακές Αυλώνα» είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του δικαστηρίου στον κατηγορούμενο που ήρθε στα 16 μόνος του από την Τουρκία ενώ για τη ληστεία απάντησε πως τον ανάγκασαν να την κάνει.

«Δεν είσαι μόνο θρασύς κρατούμενος αλλά και ψεύτης» είπε από την πλευρά του ο εισαγγελέας της έδρας που κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, στάθηκε στον τρόπο δράσης του Αλγερινού «έκανε επαγγελματική δουλειά» ανέφερε συγκεκριμένα.

*Ο παθών δεν κατάθεσε στο χθεσινό δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στον ανακριτή ωστόσο είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως «έλεγε πως ήθελε με σκοτώσει. Μου έλεγε πως ήμουν νέος και αυτός ο παλιός. Μου έπαιρνε το φαγητό και μου έκανε διάφορα. Μου είχε ξαναεπιτεθεί. Τη στιγμή του περιστατικού ένας φίλος του ήταν στην πόρτα και πήρε το μαχαίρι. Όταν με μαχαίρωσε τα έβλεπα όλα μαύρα. Σκοτείνιασαν τα πάντα».

*Ο κατηγορούμενος κρίθηκε για τρεις πράξεις ένοχος. Γι’ απόπειρα ανθρωποκτονίας, για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία μέσα στις φυλακές. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών και φυλάκισης 8 μηνών. Του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ
Πηγή: http://www.eleftheria.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.