Ισπανία: Της φυλακής τα σίδερα είναι για... μετανάστες



Οι πόρτες μιας φυλακής χωρίς πόσιμο νερό, τηλέφωνο και χωρίς υπηρεσίες στήριξης και νομικής βοήθειας άνοιξαν για 507 μετανάστες από την Αλγερία που έκαναν το λάθος να αποφύγουν τον... πνιγμό και να φθάσουν στα παράλια της Ισπανίας.

Η απόφαση των ισπανικών αρχών πυροδότησε ένα κύμα αντιδράσεων, με το συνδικάτο των εργαζομένων στις φυλακές ACAIP να καταθέτει μηνύσεις για “παράνομη κράτηση ατόμων”, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε μια πρωτοφανή άρνηση εισόδου κοινοβουλευτικών στελεχών του Podemos επικαλούμενο τον “φόρτο εργασίας” των αστυνομικών που απασχολούνται στη φυλακή.
Συνδικάτο σωφρονιστικών μηνύει την... κυβέρνηση

Το συνδικάτο των εργαζομένων στις φυλακές ACAIP κατέθεσε δύο μηνύσεις για ποινικά αδικήματα στα δικαστήρια της Μάλαγα και της Αλμερία για “να διευκολύνει μια λύση μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση εγκλεισμού μεταναστών σε σωφρονιστικό κέντρο”, ζητώντας παράλληλα των άμεση απελευθέρωση των 507 ανδρών μεταναστών από την Αλγερία.

“Καταθέσαμε μηνύσεις για παράνομη κράτηση γιατί φυλακίστηκαν άτομα για τα οποία όχι μόνο δεν υπάρχει ένταλμα φυλάκισης, αλλά υπάρχει αντίθετα δικαστική εντολή που λέει ακριβώς το αντίθετο, ζητώντας τη μεταφορά τους σε ένα μη σωφρονιστικό κέντρο” τόνισε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στις φυλακές Χοσέ Λουίς Πασκουάλ διευκρινίζοντας ότι “μπροστά σε ένα πιθανό έγκλημα παράνομης κράτησης ζητάμε ως προληπτικό μέτρο την απελευθέρωση των πολιτών που κρατούνται παράνομα”.

Οι μηνύσεις του συνδικάτου πάνε ακόμη πιο μακριά... γιατί αναφέρονται στη δικαστική απάτη των αρχών, την πλαστογράφηση δημόσιων στοιχείων και την ανυπακοή στο ισχύον νομικό καθεστώς. “Προτεραιότητά μας είναι να βγουν από τη φυλακή άτομα που δεν έκαναν κανενός είδους έγκλημα” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ACAIP.
Χωρίς πόσιμο νερό, μαγειρεία και... τηλέφωνο

“Δεν υπάρχει πόσιμο νερό και πίνουν εμφιαλωμένο, δεν υπάρχει ούτε τηλεφωνική γραμμή” κατήγγειλε η δικηγόρος και πρόεδρος του συλλόγου “Η Μάλαγα υποδέχεται” Αράντσα Τριχουέρο, καθιστώντας σαφές ότι η έλλειψη πόσιμου νερού αποτρέπει τον κανονικό επισιτισμό των ατόμων. Για τον Ερυθρό Σταυρό το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναβάπτισε τη φυλακή σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών “δεν λύνει το πρόβλημα γιατί δεν υπάρχουν νομικές υπηρεσίες, κοινωνικοί λειτουργοί και διαμεσολαβητές στήριξης των μεταναστών”.

“Το κέντρο είναι μια φυλακή που δεν λειτουργεί ως φυλακή και γι’ αυτό δεν το εγκαινιάσαμε σαν φυλακή”, απάντησε το υπουργείο Εσωτερικών. Την απόφαση για τη “φιλοξενία” των μεταναστών στη φυλακή υπέγραψαν πέντε δικαστικοί και ένας εισαγγελέας.

Το ερώτημα που έθεσε όμως ο Συνήγορος του Πολίτη της Ισπανίας είναι πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη υποδομών και να χρησιμοποιούνται οι φυλακές για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων από τη στιγμή που αποβιβάζονται εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στις ακτές της Ανδαλουσίας και για τουλάχιστον μια εικοσαετία στις Κανάριες Νήσους.“Η κυβέρνηση του Ραχόι αντιμετωπίζει με υποκριτικό και ανεπαρκή τρόπο το μεταναστευτικό λέγοντας στην Ε.Ε. ότι έχει την καλύτερη διαχείριση ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και προωθεί φαντασιακές λύσεις, ενώ δεν μπορεί να λύσει απλά προβλήματα. Δεν έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα. Απλώς βρισκόμαστε μπροστά σε απολύτως ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση”, τόνισε ο υπεύθυνος Μετανάστευσης του τμήματος Ανδαλουσίας του Συλλόγου Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων APDHA.
Κλειστή η φυλακή για το... Podemos

To ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε την είσοδο στη φυλακή της Αρτσιδόνα του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Podemos Ουρμπάν και της γερουσιαστού του κόμματος Μόρα επικαλούμενο τον φόρτο εργασίας των αστυνομικών που επιβλέπουν τους πρόσφυγες. Το Podemos θεωρεί ότι οι 507 πρόσφυγες κρατούνται παράνομα στο “Σωφρονιστικό Κέντρο της Μάλαγα 2”, γιατί ο νόμος που αφορά τους ξένους απαγορεύει ρητά την κράτηση σε φυλακές ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν κανενός είδους κατηγορίες.

Το Podemos κατήγγειλε επίσης ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πόσιμο νερό στη φυλακή, αλλά και ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες των μεταναστών, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αγοράζουν τρόφιμα από γειτονικά... πρατήρια καυσίμων. “Σε ελάχιστες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις μάς έθεσαν περιορισμούς για να επισκεφθούμε εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν μετανάστες ή πρόσφυγες, γεγονός που σημαίνει προφανή περιορισμό στο λειτούργημά μας για κοινοβουλευτικούς ελέγχους”, τόνισε ο ευρωβουλευτής Ουρμπάν.

Παναγόπουλος Αργύρης
Πηγή: http://www.avgi.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.