Κοντονής: Οι νόμοι περί αποσυμφόρησης των φυλακών συνιστούν παρέμβαση στο έργο της δικαστικής εξουσίας, είναι όμως απαραίτητοι


«Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ο νέος Ποινικός Κώδικας», ενημέρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της παρουσίασης του «Στρατηγικού Σχεδιασμού 2018 - 2020» του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι ήδη η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή έχει παραδώσει σχέδιο Ποινικού Κώδικα και Αιτιολογική Έκθεση, αυτή την περίοδο γίνεται μια τελευταία επεξεργασία και πολύ σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση ώστε αμέσως μετά ο νέος Ποινικός Κώδικας να κατατεθεί στη Βουλή. 

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης η μείωση του υπερπληθυσμού στις φυλακές απαιτεί πολλά παράλληλα μέτρα, όπως ο εξορθολογισμός του πλαισίου των ποινών, που προβλέπονται είτε στον Ποινικό κώδικα είτε στους ειδικούς ποινικούς νόμους και εκτίμησε ότι με τη ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι συνεχείς νόμοι, οι οποίοι ψηφίζονται περί αποσυμφόρησης των φυλακών, συνιστούν μια παρέμβαση στο έργο της δικαστικής εξουσίας, πλην όμως - εξήγησε - ήταν απαραίτητο και από αυτή την κυβέρνηση και από τις προηγούμενες να ψηφιστούν τέτοιοι νόμοι καθώς η κατάσταση στις φυλακές είχε φτάσει στο αδιαχώρητο και η Ελλάδα βρισκόταν στην πλέον ελεγχόμενη θέση από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της επιβάλλονταν και πρόστιμα.

Στρατηγικό Σχέδιο για το Σωφρονιστικό Σύστημα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι για πρώτη φορά κατατίθεται ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για το Σωφρονιστικό Σύστημα σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι διεθνείς πρακτικές, ώστε αυτό το σχέδιο να είναι εναρμονισμένο με τα διεθνώς κρατούντα και να αντέξει στο χρόνο. 

Παρουσιάζοντας τους στόχους του σχεδίου, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην βελτίωση των συνθηκών κράτησης και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, επισημαίνοντας πως σήμερα πως σήμερα, βρισκόμαστε σε μια αρκετά καλή κατάσταση. 

«Σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης η υπόθεση της χωρητικότητας είναι ελεγχόμενη» είπε, ενώ αναγνώρισε το πρόβλημα που υφίσταται στις φυλακές Κορυδαλλού εξαιτίας της συσσώρευσης πολλών κρατουμένων, οι οποίοι έχουν σε εξέλιξη δίκες που πρέπει να γίνουν στην Αθήνα. 

«Γίνεται προσπάθεια να δοθεί λύση στον Κορυδαλλό» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά τόνισε ότι στα υπόλοιπα Καταστήματα Κράτησης η κατάσταση είναι καλή και έχουν αξιοποιηθεί και λειτουργούν νέοι χώροι, όσον αφορά τις υποδομές. Ήδη - όπως ενημέρωσε - λειτουργούν χώροι στα Καταστήματα Κράτησης, όπως είναι χώροι για την εκπαίδευση των κρατουμένων, το επισκεπτήριο, για τα παιδιά των κρατουμένων που επισκέπτονται τους γονείς τους, οι οποίοι είναι κρατούμενοι και ειλικρινά, έχει δοθεί μια άλλη εικόνα στα Καταστήματα Κράτησης τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη, ο κ. Κοντονής έκανε ειδική μνεία στους στρατηγικούς στόχους της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και της εκπαίδευσης του προσωπικού, της προετοιμασίας επανένταξης των κρατούμενων, της ασφάλειας του προσωπικού των φυλακών, αλλά και των κρατουμένων, με το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και μ' ένα πλήρως ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διασύνδεσης όλων των καταστημάτων κράτησης και ακόμη τις υπηρεσίες υγείας.

Ως προς τον τελευταίο στόχο, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι ήδη έχει προχωρήσει η ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων του Κορυδαλλού και του Ψυχιατρείου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και βασικό μέλημα είναι η αναβάθμιση και η ουσιαστική λειτουργία όλων των ιατρείων των καταστημάτων κράτησης και η επέκταση των προγραμμάτων ενημέρωσης όλων των κρατουμένων, που έχουν εμπλακεί σε εξαρτησιογόνες ουσίες. 

«Η απεξάρτηση είναι μια από τις βασικές λειτουργίες και διαδικασίες, που προωθούμε» ανέφερε ειδικά ο κ. Κοντονής. 

Επίσης, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχιος Φυτράκης, εξειδίκευσε ότι έχουν ετοιμαστεί δύο προεδρικά διατάγματα που αφορούν την υλοποίηση του νόμου του 2009 για την ένταξη των δύο θεραπευτηρίων του Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, ένα για το ψυχιατρείο κρατουμένων και ένα για το νοσοκομείο. Το ψυχιατρείο διασυνδέεται με το Αττικό νοσοκομείο, ενώ το νοσοκομείο κρατουμένων διασυνδέεται με το νοσοκομείο Νίκαιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus
Από το Blogger.