ΣτΕ: Δεν ευθύνονταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την αυτοκτονία κρατούμενου στις Φυλακές Ιωαννίνων


Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες του διευθυντή και των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Ιωαννίνων για την αυτοκτονία προφυλακισμένου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Για το λόγο αυτό απέρριψε την αγωγή των γονέων και των τριών αδελφών του αυτόχειρα, που διεκδικούσαν αποζημίωση 1.200.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.

Ο Μ.Μ. τον Απρίλιο του 2001 κρίθηκε προφυλακιστέος και μετήχθη στις φυλακές Ιωαννίνων Μόλις πέρασε την πόρτα των φυλακών δήλωσε ότι είναι φορέας του AIDS, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει ιατρικό πιστοποιητικό ότι είναι θετικός στο ιό HIV1. Για το λόγο αυτό, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον έβαλαν σε ξεχωριστό κελί, όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις.

Όμως, βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο κελί του. Με σχοινί 70-80 cm κρεμάστηκε από τον σιδερόφρακτο φεγγίτη που υπήρχε στο επάνω μέρος του κελιού και χρησίμευε για την είσοδο αέρα. 

Το Διοικητικό Εφετείο στην απόφασή του αναφέρει ότι το σχοινί πρέπει να το βρήκε ο αυτόχειρας είτε κατά τον προαυλισμό του στο χώρο των μαγειριών ή του καφενείου, τα οποία ήταν κοντά στο κελί του, είτε ήταν σχοινί για το άπλωμα των ρούχων.

Όπως κατέθεσαν συγκρατούμενοί του, ο Μ.Μ. ήταν σε άθλια κατάσταση και τον είχαν βάλει σε τραγικό κελί μαζί με Αλβανούς κρατούμενους. Οι κρατούμενοι υποστήριξαν ακόμη ότι πάνω του βρέθηκαν χάπια και ουσίες οινοπνεύματος, που κάποιος τα είχε αφήσει μαζί με το σχοινί στο κελί του. Επίσης, κατέθεσαν ότι εάν ο φύλακας που τον βρήκε κρεμασμένο είχε ενεργήσει άμεσα θα είχε σωθεί.

Σε βάρος του διευθυντή και του γιατρού των φυλακών Ιωαννίνων ασκήθηκε ποινική δίωξη, αλλά με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. 

Οι γονείς και τα αδέλφια του αυτόχειρα υπέβαλαν αγωγή και ζητούσαν το ποσό του 1.200.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από την απώλεια του γιου και αδελφού τους, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του οφείλεται σε παράνομες πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου. Τα Διοικητικά Δικαστήρια απέρριψαν την αγωγή τους. Το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, μάλιστα, έκρινε ότι «οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Ιωαννίνων έλαβαν τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα κράτησης του θανόντος κρατουμένου» και η αυτοκτονία του «δεν μπορούσε λογικά να προβλεφθεί και να αποτραπεί από αυτούς». Και συνεπώς δεν θεμελιώνεται «ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν» οι συγγενείς του αυτόχειρα, όπως είχε κριθεί και από το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Η υπόθεση, μ ετά από αίτηση αναίρεσης που άσκησαν οι συγγενείς, έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα, στο Α΄Τμήμα του , το οποίο απέρριψε ως απαράδεκτους τους ισχυρισμούς των εναγόντων και επικύρωσε την εφετειακή απόφαση

Πηγή: http://directnews.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.