Ποιοι και γιατί "δέρνουν" τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους


Είναι η πολλοστή φορά που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μια κατηγορία εργαζομένων της χώρας- πολύ παρεξηγημένη είναι η αλήθεια- που εργάζεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες ζητούν το αυτονόητο από την πολιτεία: Προστασία και ασφάλεια. Τι είναι όμως αυτό που έχει οδηγήσει τους φύλακες να εκδίδουν διαρκώς ανακοινώσεις σε οργίλο ύφος. Το καταγράφει, όπως λένε οι ίδιοι, η καθημερινή ειδησεογραφία η οποία είναι αμείλικτη:

-Παραμονές Πρωτοχρονιάς δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι γρονθοκοπήθηκαν από Αφγανούς κρατουμένους στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου.

-Στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού σε αυτοκίνητα σωφρονιστικών τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί και σε άλλες περιπτώσεις κάηκαν.

-Την περασμένη εβδομάδα ένας υπάλληλος που εκτελούσε χρέη Υπαρχιφύλακα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, την ώρα που εισήλθε σε θάλαμο οροθετικών κρατουμένων για να καλέσει έναν κρατούμενο σε ακρόαση Εισαγγελέα, αντιλήφθηκε ότι ένας εξ αυτών κρατούσε ένα κινητό τηλέφωνο και προσπάθησε ως όφειλε να το κατάσχει. Στην προσπάθειά του αυτή ένας Γεωργιανός οροθετικός κρατούμενος του επιτέθηκε γρονθοκοπώντας τον στο πρόσωπο και στο σώμα, αφού πρώτα έκλεισε την πόρτα του θαλάμου και τον εγκλώβισε μέσα. Ο υπάλληλος κυριολεκτικά με ξεσκισμένα τα ρούχα και χτυπημένος σύρθηκε μέχρι την πόρτα και με την βοήθεια άλλων κρατουμένων, μετά βίας κατόρθωσε και ξέφυγε!


Βία, εξαθλίωση, κατάρρευση

Οι ίδιοι μιλούν για ένα τρίπτυχο στις φυλακές: Βία, εξαθλίωση και κατάρρευση: "Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας ποσώς ενδιαφέρεται για την ουσία τέτοιων συχνών περιστατικών και την καθημερινότητα που βιώνουμε ψυχικά και σωματικά, αλλιώς δεν εξηγείται η απάθεια και η απραξία της. Αντιθέτως, είμαστε ακόμη πιο σίγουροι ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων γεγονότων τους θορυβεί, καθώς "αμαυρώνει" την επίπλαστη εικόνα της "κορδέλας" που με τόσο κόπο έχουν χτίσει. Το οικοδόμημά τους αυτό είναι σαθρό, καταρρέει, θα πέσει και το ξέρουν. Αυτό που δεν νοούν να καταλάβουν ακόμη είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίζουμε τον ρόλο του θύματος. Για όσα ήδη μας έχουν συμβεί και τα οποία έχουμε καταγγείλει και για όσα στην συνέχεια μας συμβούν είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και κάποια στιγμή θα απολογηθούν. Ζητάμε για πολλοστή φορά από τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης να συναντηθεί μαζί μας, να ακούσει της απόψεις μας, τα προβλήματα και τις προτάσεις μας, έστω και μετά από παρατεταμένη χρονοκαθυστέρηση. Μαζί με όλους σχεδόν τους συναδέλφους μας αναρωτιόμαστε αν αυτή η χρονοκαθυστέρηση είναι επιλογή του, αν κάποιος παρεμποδίζει αυτήν την συνάντηση ή ενδεχομένως να έχουμε υποπέσει σε απαγορευτικό".

Πηγή: www.capital.gr / Του Παναγιώτη Στάθη 
Share on Google Plus
Από το Blogger.