Επιτροπή Αγώνα Φυλακών: Αυταρχική συμπεριφορά του υπ. Δικαιοσύνης


Καταγγελία και για τον ρόλο του συντονιστή Φυλακών κ. Π. Δουλάμη.

Καταγγελία σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης δημοσιοποιούν οι δικηγόροι της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών, με φόντο τη συνεχή και κλιμακούμενη κινητοποίηση των κρατουμένων στις περισσότερες φυλακές της χώρας, ενάντια στις ρυθμίσεις του νέου σχεδίου νόμου για τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Με ανακοίνωσή τους, οι νομικοί τονίζουν ότι κατά την επίσκεψη - στον Κορυδαλλό - στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, συγκεκριμένα του γενικού διευθυντή συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Π. Δουλάμη, υπήρξε σαφής άρνηση του να είναι παρών στη συνάντηση τουλάχιστον ένας δικηγόρος - εκπρόσωπος των κρατουμένων, μέλος της νομικής επιτροπής που δραστηριοποιείται σχετικά με τα αιτήματα τους.

«Η άρνηση του εκπροσώπου του Υπουργείου «Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» να παρίσταται δικηγόρος στη συνάντηση με την επιτροπή Κρατουμένων, συνιστά κρούσμα σοβαρού αυταρχισμού και απροκάλυπτη προσβολή και περιφρόνηση του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου, και δυστυχώς αντανακλά το χαμηλό επίπεδο σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα οποία το Υπουργείο οφείλει να υπηρετεί. Επιβεβαιώνει την κυβερνητική πρόθεση για διατήρηση του άβατου των φυλακών και την εμμονή στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις της», τονίζουν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι, θυμίζοντας ότι η νομική αυτή επιτροπή έχει προταθεί από τους ίδιους τους κρατούμενους, εκπροσωπώντας ουσιαστικά χιλιάδες φυλακισμένους, οι οποίοι έχουν στείλει επίσημο υπόμνημα στο υπουργείο με τις υπογραφές τους. 

Και συμπληρώνουν: «Καταγγέλλουμε την αυταρχική αυτή συμπεριφορά στον Δ.Σ.Α. και τα Μ.Μ.Ε. με την απαίτηση να μην επαναληφθεί σε επόμενες συναντήσεις και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου Σωφρονιστικού Κώδικα και να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους κρατουμένους και τους εκπροσώπους τους, με σκοπό τη βελτίωση και τον εκδημοκρατισμό στις φυλακές, αντί για την όξυνση της καταστολής και την υπονόμευση των δικαιωμάτων των κρατουμένων που επιχειρεί».

Πηγή: www.tovima.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.