Χωρίς γιατρό και οι Φυλακές Τρικάλων


Η ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων συνιστά ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα.

Είναι τραγικά χαρακτηριστική η περίπτωση του 26χρονου κρατούμενου που πέθανε στις φυλακές Λάρισας από απόστημα στο δόντι.

Στις φυλακές Τρικάλων δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προκηρυχθεί πριν 4-5 χρόνια θέση μόνιμου γιατρού, ωστόσο ο επιτυχών της προκήρυξης παραιτήθηκε λίγες μέρες αφότου ανέλαβε.

Επίσης, εδώ και δύο (2) μήνες περίπου έληξε η σύμβαση του αγροτικού γιατρού που υπηρετούσε επί ενάμιση χρόνο στις φυλακές, οπότε και αποχώρησε. Έτσι, στην παρούσα φάση οι κρατούμενοι καλύπτονται από γιατρό που μεταβαίνει μία φορά την εβδομάδα στις φυλακές από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας (όπου και υπάγεται το ιατρείο των φυλακών). Πέραν αυτού, υπάρχουν άλλοι δύο (2) παθολόγοι που έχουν σύμβαση κατ’ επίσκεψη με τη φυλακή και πρέπει να εξετάζουν εικοσιπέντε (25) κρατούμενους το μήνα. Το ίδιο ισχύει και με τους οδοντιάτρους. Δύο οδοντίατροι έχουν σύμβαση κατ’ επίσκεψη με τις φυλακές και εξετάζουν, εκ της σύμβασης τους 25 κρατούμενους το μήνα.

Η χωρητικότητα των φυλακών Τρικάλων είναι πεντακοσίων πενήντα (550) κρατουμένων. Ο αριθμός των κρατουμένων είναι μεγαλύτερος, διότι εκτός της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεγάλο πρόβλημα των Ελληνικών φυλακών είναι και ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων. Έτσι, πριν λίγες ημέρες ο αριθμός των κρατουμένων στη φυλακή στα Τρίκαλα έφτανε τους εξακόσιους τριάντα (630) κρατούμενους.

Συνεπώς, ένας γιατρός επισκέπτεται και εξετάζει μία φορά την εβδομάδα όλα τα περιστατικά και άλλοι δύο που καλύπτουν εκ της σύμβασής τους μόλις 25 κρατούμενους το μήνα!

Πηγή:www.ert.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.