Φύλακες - όμηροι στον Κορυδαλλό


«Εάν οι ίδιοι οι φύλακες φοβούνται, τότε πώς πρέπει να νιώθουν οι κρατούμενοι;», σχολιάζει συγγενής προφυλακισμένου, ο οποίος προ μηνών είχε πέσει θύμα απαγωγής μέσα στις φυλακές από μέλη της αλβανικής μαφίας. Το περιστατικό, όπως και το πρόσφατο μαστίγωμα σωφρονιστικού, αποκάλυψε η «Κ».



Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε πριν από μερικές ημέρες πως σωφρονιστικός υπάλληλος είχε πέσει θύμα μαστιγώματος από κρατούμενο στις φυλακές του Κορυδαλλού (περιστατικό που είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 12 Μαρτίου). Και όμως, η πρωτοφανής επίθεση συνέβη. Ο εν λόγω υπάλληλος είχε αποφασίσει πως δεν θα την ανέφερε επισήμως, αλλά το υπουργείο ήταν ενημερωμένο για το περιστατικό (καθώς και για τις προθέσεις του υπαλλήλου) και απλά επέλεξε, αρχικά, να το αγνοήσει.


Η επίθεση συνέβη όταν κάποιοι κρατούμενοι αλβανικής καταγωγής αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους ώστε να κλείσει η πτέρυγα για το βράδυ. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία μπορεί να πάρει και ώρες. Οι πτέρυγες, άλλωστε, μέσα στην ημέρα σπάνια κλείνουν λόγω της άρνησης των κρατουμένων που διαμαρτύρονται για πάγια αιτήματά τους.


Εκείνο το βράδυ, ο φύλακας κατάλαβε πως σε ένα συγκεκριμένο κελί υπήρχε ιδιαίτερη ένταση και διάθεση για καβγά. Την προηγούμενη ημέρα μια ομάδα σωφρονιστικών είχε κάνει εκεί έρευνα και είχε εντοπίσει κινητά και ένα πάκο με 250 κάρτες SIM. «Ας έρθει αυτός να κλείσει το κελί αν τολμάει» του είπαν, εννοώντας έναν υπαρχιφύλακα που είχε συμμετάσχει στην έρευνα. Ο υπάλληλος μετέφερε το μήνυμα και ο υπαρχιφύλακας ανέβηκε στον πρώτο όροφο της πτέρυγας όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο κελί. Μπαίνοντας μέσα, δέχθηκε απειλές με μαχαίρι. Τελικά τον χτύπησαν με αυτοσχέδιο μαστίγιο.


Εμεινε αβοήθητος

Ο 35χρονος σωφρονιστικός κατέβηκε τρέχοντας στο θυρωρείο και επικοινώνησε με δύο αρχιφύλακες ζητώντας βοήθεια. Ο ένας του είπε πως ήταν μακριά, ο άλλος του είπε πως κάτι έκανε και δεν μπορούσε να έρθει. Η βοήθεια τελικά δεν ήρθε από συναδέλφους του αλλά από κρατουμένους που κατάφεραν να ρίξουν τους τόνους και να κλείσει η φυλακή. Ο υπαρχιφύλακας την επομένη επέστρεψε στον Κορυδαλλό νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Φανερά ενοχλημένος, εξιστόρησε το συμβάν στους συναδέλφους του και εξέφρασε στους προϊσταμένους του την απογοήτευση και τον θυμό του για τη στάση τους το προηγούμενο βράδυ. Εκείνοι προσπάθησαν να δικαιολογηθούν και τελικά τον έπεισαν να μην αναφέρει το περιστατικό: «Πρέπει να σκεφτούμε τα αντίποινα και άλλωστε πώς θα δικαιολογήσουμε στο υπουργείο ότι στις 10.30 το βράδυ οι πτέρυγες ήταν ανοικτές;», λέγεται πως του είπαν.

Το υπουργείο είχε ενημερωθεί ανεπίσημα για το συμβάν, αλλά μόνο όταν το θέμα δημοσιεύθηκε στην «Κ» ζητήθηκε ο πειθαρχικός έλεγχος του κρατουμένου (πήρε τελικά την ανωτάτη ποινή δέκα ημερών εγκλεισμού σε απομόνωση). Οταν ο υπάλληλος επέμεινε πως δεν ήθελε να κάνει αναφορά, το υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση κατηγορώντας την αντιπολίτευση για παραπληροφόρηση και για αδυναμία διαχείρισης αντίστοιχων περιστατικών επί των ημερών τους.


Η αλλαγή

Πράγματι εντάσεις ακόμα και βίαιες συμπεριφορές κρατουμένων προς σωφρονιστικούς συνέβαιναν και στο παρελθόν. Υπήρχαν περίοδοι και επί προηγούμενων κυβερνήσεων που στο υπουργείο δέχονταν συνεχώς αιτήματα υπαλλήλων που ζητούσαν να αλλάξουν πόστο λόγω φόβων για αντίποινα. Αυτό, όμως, που φαίνεται να έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι τόσο η συχνότητα ή η ένταση αυτών των περιστατικών, αλλά η στάση του υπουργείου. Σωφρονιστικοί αλλά και στέλεχος της διεύθυνσης των φυλακών εξηγούν στην «Κ»πως βρίσκονται πλέον σε μια διαρκή κόντρα με το υπουργείο, τη στιγμή που η ηγεσία του έχει μπει σε έναν πρωτοφανή διάλογο με τους κρατουμένους. Το μαστίγωμα –αλλά και ο τρόπος διαχείρισης του περιστατικού από το υπουργείο– είναι ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί.

Αντίστοιχα, χαρακτηριστική είναι και η ιστορία που είχε αποκαλύψει η «Κ» πριν από μερικούς μήνες για τους εκβιασμούς, το κύκλωμα προστασίας και των απαγωγών μέσα στις φυλακές. Eνας κρατούμενος, προφυλακισμένος για εμπόριο ναρκωτικών, είχε μεταφερθεί στον Κορυδαλλό για να δικαστεί. Oταν αγνόησε αίτημα της αλβανικής μαφίας για χρήματα, δέχθηκε μια νυχτερινή επίσκεψη στο κελί του. Ο συγκάτοικός του εξαφανίστηκε και όλο το βράδυ ο κρατούμενος έμεινε εκεί όμηρος και αβοήθητος: με την απειλή ενός μαχαιριού, τον χτυπούσαν και του ζητούσαν χρήματα. Οι φύλακες γνώριζαν τι συνέβαινε αλλά δεν επενέβησαν. Oπως εξηγούν στην «Κ», ο άγραφος κανόνας είναι πως ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις μένουν παρατηρητές από φόβο για τη ζωή τους.

Κάποιος συγκρατούμενος ενημέρωσε την οικογένειά του και εκείνοι προσπάθησαν, μάταια, να επικοινωνήσουν με τις φυλακές. Oταν το επόμενο πρωί κατάφεραν να μιλήσουν με τη διεύθυνση, τους καθησύχασαν πως όλα ήταν υπό έλεγχο. Aργότερα όμως, έμαθαν πως εκείνη την ώρα οι απαγωγείς τον είχαν μεταφέρει –χωρίς κανένας να τους σταματήσει– σε άλλη πτέρυγα όπου η ομηρία του συνεχίστηκε. Από τα μεγάφωνα τον φώναζαν για να κατέβει στο αρχιφυλακείο και να μιλήσει στην οικογένειά του αλλά οι απαγωγείς δεν τον άφηναν. Για καλή τύχη της οικογένειας, ένα φιλικό τους πρόσωπο με ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, προσφέρθηκε να τους βοηθήσει. Επικοινώνησε με το υπουργείο –το οποίο όπως διαπίστωσε ήδη γνώριζε για την υπόθεση– και μόνο τότε, μετά την παρέμβασή του, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα.


Οι φόβοι

«Εάν οι ίδιοι οι φύλακες φοβούνται, τότε πώς πρέπει να νιώθουν οι κρατούμενοι;», σχολίασε στην «Κ» συγγενής του συγκεκριμένου κρατουμένου μετά την είδηση για το μαστίγωμα του σωφρονιστικού. Η οικογένειά του αλλά και ο ίδιος αγωνιούν για το τι θα συμβεί όταν χρειαστεί να ξαναέρθει στον Κορυδαλλό για το επόμενο δικαστήριο. Ξέρουν πως ο μόνος λόγος που «γλίτωσε» ήταν η παρέμβαση του φίλου τους στο υπουργείο. Από την πλευρά τους, οι σωφρονιστικοί που μίλησαν στην «Κ», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι κρατούμενοι νιώθουν πλέον πιο δυνατοί από εμάς και αυτή τη δύναμη την έχουν πάρει από την πολιτική ηγεσία. Αν αυτό δεν αλλάξει, η κατάσταση σε σχέση με την ασφάλεια ολοένα θα χειροτερεύει. Μέσα αλλά και έξω από τη φυλακή» προειδοποιούν.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.