Τα παραλειπόμενα της μεταγωγής Γιαγτζόγλου


Την Παρασκευή 2/2/18 αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών που θα εξετάσει το αίτημα του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου να μεταχθεί από τις φυλακές Λάρισας σ’ αυτές του Κορυδαλλού. Αυτό έκανε γνωστό με γραπτή ανακοίνωσή του ο ένας από τους συνηγόρους του, Γιώργος Κακαρνιάς.

Οπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου και επανέλαβε χθες μιλώντας στην «Κ», στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρίνισαν ότι το αίτημα του Γιαγτζόγλου θα εξεταστεί την Παρασκευή, δίχως φυσικά να μπορεί κανείς να προδικάσει την απόφαση της Επιτροπής. Εξάλλου, το προηγούμενο αίτημα του 29χρονου είχε εξεταστεί και απορριφθεί μόλις τη 10η Φεβρουαρίου. Το σκεπτικό της απόφασης κοινοποιήθηκε προφορικά στον κ. Κακαρνιά το περασμένο Σάββατο. «Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε ότι εφόσον η οικογένειά του μπορεί και τον επισκέπτεται στις φυλακές Λάρισας, δεν συντρέχει λόγος μεταφοράς του στον Κορυδαλλό», δήλωσε.

To νέο αίτημα του 29χρονου κατετέθη το απόγευμα του Σαββάτου. Αυτή τη φορά ο Γιαγτζόγλου επικαλείται ιατρικούς αλλά και δικονομικούς λόγους (την ανάγκη να συνεννοείται με τους δικηγόρους του). «Καλώ τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να επισπευστεί η εξέταση του αιτήματος μεταγωγής του Γιαγτζόγλου στις φυλακές Κορυδαλλού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Κακαρνιά. Ο έτερος δικηγόρος του 29χρονου Φραγκίσκος Ραγκούσης κατήγγειλε ότι ενώ μετέβη χθες το πρωί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να συναντήσει τον κ. Φυτράκη, το αίτημά του δεν έγινε δεκτό με το αιτιολογικό ότι το πρόγραμμα του γενικού γραμματέα ήταν εξαιρετικά πιεστικό. «Η ολογωρία σύγκλισης της ΚΕΜ δημιουργεί συνθήκες έκθεσης κινδύνου ζωής. Καταγγέλλω τη συμπεριφορά του σαν επικίνδυνη και καταχρηστική», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο κ. Ραγκούσης.

Ο Γιαγτζόγλου συνελήφθη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου έξω από σπίτι-κρησφύγετο στο κέντρο της Αθήνας. Προφυλακίστηκε στη Λάρισα, ωστόσο την 11η Δεκεμβρίου επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού προκειμένου να του χορηγηθεί αγωγή. Μερικές εβδομάδες αργότερα, επέστρεψε στη Λάρισα όπου παρέμεινε έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Λόγω της δίκης του σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση συμμετοχής του σε επεισόδια το 2011 μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό. Το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου ενώπιον της έδρας, ο Γιαγτζόγλου ζήτησε αναβολή της δίκης του και ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε απεργία πείνας προκειμένου να μην επιστρέψει στη Λάρισα. Τα σχέδιά του ανατράπηκαν (προσωρινά τουλάχιστον), καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου ένστολοι μπήκαν στο κελί του και τον μετέφεραν πίσω στη Λάρισα.

Στο νοσοκομείο

Ακολούθησε στάση στην Α΄ Πτέρυγα της φυλακής, ενώ ο 29χρονος ανακοίνωσε ότι προχωρεί και σε απεργία δίψας. Χθες μάλιστα φέρεται να μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο 29χρονος θέλει να επιστρέψει στην Αττική είναι για να βρίσκεται μαζί με μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», με τα οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς ήδη από την περίοδο πριν από τη σύλληψή του. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης θεωρούν ότι το κύμα ταραχών που καλλιεργείται από το πρωί του περασμένου Σαββάτου εντός και εκτός φυλακών συντονίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Α΄ Πτέρυγα των φυλακών, όπου κρατούνται ιδρυτικά στελέχη της «Συνωμοσίας».

Πηγή: www.kathimerini.gr / Γιάννης Σουλιώτης 


Share on Google Plus
Από το Blogger.