Ξανά «άβατο» οι φυλακές: Το ΥΔΔΑΔ απαγορεύει επίσκεψη της ΛΑΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την απόρριψη εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης (με την υπ’ αρ. 19004/13-3-2018 απόφαση ΥΔΔΑΔ) του αιτήματος που είχε υποβάλλει η Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΛΑ.Ε. να επισκεφθεί αντιπροσωπεία της το κατάστημα φυλακών Κορυδαλλού. ΠΑΡΟΤΙ το Συμβούλιο των Φυλακών, με τις υπ’αρ. 204/03-3-2016 και 219/12-3-2018 γνωμοδοτήσεις του, είχε αποφανθεί ΘΕΤΙΚΑ για την επίσκεψη. Πρόκειται για πρωτοφανή, εδώ και πολλά χρόνια, απαγόρευση επίσκεψης πολιτικού κόμματος στις φυλακές.

Είναι προφανές ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, έχει κάθε λόγο να φοβάται την επίσκεψη της ΛΑ.Ε. στις φυλακές Κορυδαλλού. Γιατί την ώρα που στελέχη του Τμήματος Δικαιωμάτων του κυβερνητικού κόμματος μπαινοβγαίνουν χωρίς κανέναν περιορισμό στις φυλακές, παίζοντας το «χαρτί» του «δικαιωματισμού» για να αναδείξουν την δήθεν «αριστερή» ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ως «αντίβαρο» για τις μνημονιακές πολιτικές που εξουθενώνουν την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων παραμένουν άθλιες και οι αδικαιολόγητοι θάνατοι στις φυλακές πληθαίνουν. Συγχρόνως αναιρούνται στην πράξη τα όσα θετικά για τους κρατούμενους είχαν ψηφιστεί πριν από την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κοντονής θέλει να κρατήσει τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές μακριά από το φως της δημοσιότητας. Θέλει να αποτρέψει την ανάπτυξη ενός ευρύτερου κινήματος για τα δικαιώματα των κρατουμένων, καθώς, μάλιστα, έχει «στα σκαριά» μία αλλαγή του Σωφρονιστικού Κώδικα που επιδεινώνει τις συνθήκες κράτησης και ενισχύει τις εισαγγελικές αρμοδιότητες ως προς τη χορήγηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων (άδειες, τόπο κράτησης κ.α).

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αιτιολογήσει την απόφαση απόρριψης του αιτήματος επίσκεψής της στις φυλακές και να την ανακαλέσει.

Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνουμε ότι θα στεκόμαστε πάντα και ενεργά στο πλευρό των κρατουμένων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, παλεύοντας για την διεύρυνσή τους και τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης.

Το γραφείο τύπου
19/03/2018
Share on Google Plus
Από το Blogger.