Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προειδοποιούν: Η έκρυθμη κατάσταση στις φυλακές θα γιγαντωθεί


Αδράνησε η ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης στην χθεσινή ομηρία σωφρονιστικού υπαλλήλου στην φυλακή Τρικάλων - Τι υποστηρίζει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Την αδράνεια της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης στο περιστατικό της χθεσινής ομηρίας σωφρονιστικού υπαλλήλου (υπαρχιφύλακα) στις φυλακές Τρικάλων καταγγέλλει με σημερινή ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και κρούει το κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ήταν σε εξέλιξη αναστάτωση οι κρατούμενοι προχωρούσαν σε καταστροφές, δεν παρέλειψε να προτείνει το απίστευτο: να οδηγηθούν οι πρωτεργάτες στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Ευτυχώς, που ο εισαγγελικός λειτουργός υπεύθυνος επόπτης της φυλακής ήταν σώφρων και έδωσε σωστές οδηγίες στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για την αποκατάσταση της τάξης.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το χθεσινό περιστατικό ακολούθησε την τακτική της «σιωπής των αμνών», αφού όχι μόνο δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για το περιστατικό, αλλά ούτε ανταποκρινόταν στις τηλεφωνικές κλήσεις των δημοσιογράφων.

«Πάρτε πρωτοβουλίες πριν θρηνήσουμε συνάδελφό μας»

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές «θα συνεχιστεί και θα γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο» και για το λόγο αυτό ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες πριν το Σώμα των σωφρονιστικών υπαλλήλων θρηνήσει κάποιον συνάδελφό τους.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το χθεσινό (25.3.2018) περιστατικό ομηρίας του υπαρχιφύλακα στην φυλακή Τρικάλων δεν αποτελεί συνέχεια της απόπειρας δολοφονίας του αρχιφύλακα που έγινε την Παρασκευή στην ίδια φυλακή. Είναι όμως συνέχεια της κατάστασης που επικρατεί στις περισσότερες φυλακές και η οποία μέρα με την μέρα αναδεικνύει την πραγματική εικόνα των Ελληνικών φυλακών, την βία που αντιμετωπίζουνε τόσο οι φιλήσυχοι και αδύναμοι κρατούμενοι, όσο και εμείς ως εργαζόμενοι, που δυστυχώς κάποιοι την αντιμετωπίζουν ως fakenews, σημειώνει η Ομοσπονδία.


Πώς έπιασαν όμηρο τον υπαρχιφύλακα

Αναφερόμενη στο χθεσινό περιστατικό στις φυλακές Τρικάλων, η Ομοσπονδία, αναφέρει ότι ο υπαρχιφύλακας απογευματινής βάρδιας μόλις πήγε στο προαύλιο της φυλακής πιάστηκε όμηρος από έναν κρατούμενο υπό την απειλή αυτοσχέδιου μαχαιριού που του είχε βάλει στον λαιμό και ο οποίος τον κρατούσε όμηρο για αρκετή ώρα.

Ο υπαρχιφύλακας, συνεχίζει η ανακοίνωση, εκμεταλλευόμενος μία στιγμή αδράνειας και με την βοήθεια κάποιων άλλων κρατουμένων, μόλις και μετά βίας κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί και να ξεφύγει τρέχοντας προς τα έξω και γλίτωσε μόνο με ένα επιφανειακό κόψιμο στον λαιμό.

Όμως, σημειώνει η Ομοσπονδία, το περιστατικό δεν έληξε εκεί, καθώς ακολούθησε στάση από ομάδα κρατουμένων που συνοδεύτηκε με σπασίματα και φθορές, καθώς και άρνηση να παραδώσουν τα αυτοσχέδια μαχαίρια και σίδερα που κατείχαν.

Αναφορικά με την αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ομοσπονδία τονίζει: «Κανένας δεν αναλάμβανε καμία πρωτοβουλία, κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός και φυσικά καμία κεντρική κατεύθυνση από το υπουργείο μας, παρά μόνο διφορούμενες απόψεις, πότε για να εισβάλλουν αστυνομικές δυνάμεις, πότε για επέμβαση από τους εργαζόμενους και πότε να οδηγηθούν οι κρατούμενοι (άραγε πως) στο Αστυνομικό Τμήμα».

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής Τρικάλων, μετά από συνεννόηση με τον κ. Εισαγγελέα επόπτη, τον οποίο ευχαριστούν ιδιαιτέρως δημοσίως, «για την ουσιαστική καθοδήγησή του και την αποτελεσματική παρέμβασή του (ειδάλλως ο συνάδελφος θα ήταν ακόμα όμηρος και καταστροφές θα συνεχίζονταν μέχρι και σήμερα) πήραν τελικά την υπόθεση στα χέρια τους και με περίσσιο θάρρος και όση δύναμη τους είχε απομείνει κατάφεραν να δώσουν τέρμα στο περιστατικό αργά το βράδυ και πριν επεκταθεί και σε άλλες ακτίνες».

Τέλος, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το χθεσινό συμβάν «προστίθεται στον μακρύ κατάλογο της βίας μέσα στις φυλακές που μόνοι μας ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε και βιώνουμε και επειδή η κατάσταση είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και θα γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο και πριν θρηνήσουμε κάποιον συνάδελφο, αναμένουμε από τον ίδιο τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλίες και περιμένουμε την υλοποίηση της νέας συνάντησης την οποία ο ίδιος είχε προτείνει ότι θα ακολουθούσε μετά από 15 ημέρες»

“Αναμένουμε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλίες, να συναντηθεί με την Ομοσπονδία και να δούμε τι ακριβώς θα γίνει. Ειδάλλως δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην ξανακουβεντιάσουμε τις επόμενες ημέρες για άλλα τέτοια περιστατικά. Αν κάποιοι περιμένουν ότι θα θρηνήσουμε θύμα στις φυλακές, ότι θα νεκροκουβαλήσουμε κάποιον συνάδελφό μας, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε αυτό το ρόλο” δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ.Σπύρος Καρακίτσος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων (ΟΣΥΕ). Όπως υποστήριξε ο κ.Καρακίτσος, η αυξανόμενη βία που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα στις φυλακές, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις υπάρχουσες πολιτικές που αναπτύσσει το υπουργείο δικαιοσύνης, το οποίο φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες. “Καλώς η κακώς το υπουργείο δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη διανομή 7.000 προφυλακτικών στις φυλακές. Ναι μεν η σεξουαλική προστασία των κρατουμένων μπορεί να προέχει κατά την άποψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι όπως και μια μερίδα φιλήσυχων κρατουμένων, που απλώς θέλουν να βγάλουν την ποινή τους και υποφέρουν και οι ίδιοι” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΣΥΕ στην εκπομπή “Εντός ΘΕΜΑτος” με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.




Πηγή: www.protothema.gr


Share on Google Plus
Από το Blogger.