Ο νόμος Παρασκευόπουλου έβγαλε στους δρόμους πάνω από 12.000 κρατούμενους


Μόνο το 2017 βγήκαν περισσότεροι από 4.000 - Για ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα και νέο είδος παραβατικότητας μιλούν στην ΕΛ.ΑΣ.


Τα στοιχεία για την πρόωρη αποφυλάκιση επικίνδυνων κακοποιών τα τελευταία χρόνια είναι σοκαριστικά. Η γενίκευση της πρακτικής αποσυμφόρησης των φυλακών βάσει του διαβόητου πια νόμου Παρασκευόπουλου έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες κρατούμενους, ανάμεσά τους πολλοί με βαριές καταδίκες για ειδεχθή εγκλήματα, όπως ληστείες και διακεκριμένες κλοπές ή εμπλοκή σε μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών.


Από την αρχή της υλοποίησης του νόμου οι αποφυλακίσεις ήταν μαζικές και σήμερα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής», παρά τις όποιες τροποποιήσεις έγιναν, κάθε μήνα βγαίνουν από τη φυλακή περίπου 430 με 450 κρατούμενοι κάνοντας χρήση των ευεργετικών του διατάξεων.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2017, με τον νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν 320 άτομα με καταδίκες για ληστείες και 1.137 με καταδίκες για κλοπές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός που αφορά υποθέσεις ναρκωτικών πλησιάζει τους 700 (για την ακρίβεια 698).


Η έντονη κριτική για την εφαρμογή του νόμου φούντωσε και πάλι μετά την άγρια δολοφονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη από ένοπλους εισβολείς στο σπίτι του στην Κηφισιά.


Απαντώντας, το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για δημιουργία κλίματος «ηθικού πανικού», αρνούμενο επί της ουσίας ότι οι συνέπειες του νόμου είναι τόσο πολύ σοβαρές και ότι, αντίστοιχα, τα περιστατικά υποτροπής ή επαναδραστηριοποίησης επικίνδυνων κακοποιών είναι τόσο πολλά.


Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τους υπευθύνους του υπουργείου καθώς και τα περιστατικά είναι πολλά και τα εγκλήματα που διαπράττουν οι αποφυλακισθέντες κακοποιοί, σοκαριστικά. Και ας λέει ο ίδιος o πρώην υπουργός Δικαιοσύνης (και εμπνευστής του νόμου) Νίκος Παρασκευόπουλος ότι με τον νόμο του μειώθηκε η εγκληματικότητα!


Εν πολλοίς η σκληρή πραγματικότητα δικαιώνει τις επιφυλάξεις που εξέφρασε εξ αρχής η Ενωση Εισαγγελέων, η οποία από τον Μάιο του 2015 προειδοποιούσε ότι η εφαρμογή του νόμου μπορεί να προκαλέσει ζητήματα δημόσιας τάξης και στο πλαίσιο αυτό καλούσε την Πολιτεία να βρει άλλους τρόπους για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.


«Ο υπερπληθυσμός των καταστημάτων κράτησης αποτελεί προφανώς μείζον πρόβλημα, τούτο όμως δεν μπορεί να επιλύεται με την αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής και,συνακόλουθα, με τη γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας», υπογράμμιζαν τότε οι εισαγγελείς της χώρας και έκαναν λόγο για διατάξεις που ουσιαστικά ισοδυναμοιύν με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων, που αναιρούν το γενικό και ειδικό προληπτικό αποτέλεσμα της επιβληθείσας ποινής και αποδομούν το σχήμα της επιβολής τιμωρίας δίκαιης και ανάλογης με το έγκλημα που τέλεσε ο δράστης.


Προειδοποιούσαν τέλος, πως η εφαρμογή του νόμου «είναι δυνατόν να εγείρει ζητήματα διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης, στο μέτρο που χωρίς εξαιρέσεις, συνδεόμενες με τη βαρύτητα του εγκλήματος, προβλέπει γενική ελευθέρωση των κρατουμένων, την ώρα που δίνει την εντύπωση «μιας Πολιτείας που λειτουργεί με ασυνέχεια, αυτοαναιρούμενη και μη σεβόμενη τους νόμους που η ίδια θέσπισε, στο ευαίσθητο, μάλιστα, πεδίο του ποινικού φαινομένου».


Αποτέλεσμα; Μέχρι σήμερα έχουν βγει πρόωρα από τις φυλακές πάνω από 12.000 κρατούμενοι, ενώ μόνο το 2017 οι εν λόγω αποφυλακίσεις ξεπέρασαν τις 4.000 (4.027).


Στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. ήδη μιλούν ανοικτά για αποφυλακίσεις σκληρών κακοποιών, με αποτέλεσμα να αδειάζουν μεν οι φυλακές, αλλά να γεμίζουν οι δρόμοι των πόλεων με αλλοδαπούς κακοποιούς που αλλάζουν τα δεδομένα στον χάρτη της εγκληματικότητας. Πηγές της Αστυνομίας κάνουν λόγο για την ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα και νέα μορφή παραβατικότητας που «κουμπώνει» στις διατάξεις του νόμου έτσι ώστε σε περίπτωση σύλληψής τους οι δράστες να κατηγορηθούν για αδικήματα που θα τους επιτρέπουν μετά από λίγους μήνες φυλάκισης να βγουν και πάλι έξω.


Αυτό έχει ως φυσική συνέπεια η πλειονότητα των κακοποιών που συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, να επιστρέφει και πάλι στη δράση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.


Τα παραδείγματα μέσα από το αστυνομικό ρεπορτάζ, αναρίθμητα, αλλά και μόνο το γεγονός ότι ο ίδιος ο φερόμενος ως αρχηγός της ρωσόφωνης μαφίας παγκοσμίως, Λάσα Σουσανασβίλι, κατάφερε να αποφυλακιστεί πρόωρα κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, μαρτυρά τη σοβαρότητα της κατάστασης…


Αναδημοσίευση www.protagon.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.