Δραματική έλλειψη προσωπικού στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων


Δεν βγαίνουν οι βάρδιες των υπαλλήλων για την φύλαξη 400 κρατουμένων – Φύλακες κάνουν τους μάγειρες και τους νοσηλευτές

Σήμα κινδύνου απευθύνει το Σωματείο Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων με επιστολή του στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και στις Δικαστικές αρχές, για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό.

Στην επιστολή τους περιγράφουν αναλυτικά την δραματική υπάρχουσα κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν για τις τέσσερις πτέρυγες των φυλακών στις οποίες διαμένουν 400 κρατούμενοι και επισημαίνουν πως παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν, οι αυξανόμενες απαιτήσεις μπορεί ανα πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε κάποιο «λάθος».

Μάλιστα απευθύνουν ιδιαίτερη έκκληση για τον διορισμό ειδικευμένων νοσηλευτριών που μπορεί να χρειαστεί να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.
Αναλυτικά η επιστολή του Σωματείου:

«Σας γνωρίζουμε ότι στο Κατάστημα μας πλέον βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της έλλειψης προσωπικού και κυρίως των κλάδων φυλακτικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση αρκετών συναδέλφων μας, δηλώνοντας πλέον λόγω του φόρτου εργασίας ανήμποροι να ανταπεξέλθουν πλήρως στα καθήκοντα τους.

Έχουν συσσωρευτεί αρκετά οφειλόμενα ρεπό στους συναδέλφους του φυλακτικού προσωπικού και παρά την σωματική και ψυχολογική πίεση που δέχονται λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο του εργασιακού μας χώρου. Δυστυχώς το περίεργο είναι ότι τρείς συνάδελφοι του φυλακτικού προσωπικού όπου και είχαν αποσπαστεί στο Κατάστημά μας για να συνδράμουν στην λειτουργία του επέστρεψαν στις οργανικές τους θέσεις.

Συγκεκριμένα στο Κατάστημά μας λειτουργούν 4 πτέρυγες και το control room όπου και για την ημερήσια κάλυψη τους χρειάζονται [20] είκοσι συνάδελφοι του φυλακτικού προσωπικού. Επίσης σε καθημερινή βάση χρειάζονται κατά την πρωινή και μεσημεριανή βάρδια [5 ] πέντε γενικών υπηρεσιών για την συνοδεία κρατουμένων σε χώρους του Καταστήματος όπως ιατρείο, Δ/ντη κλπ και για την έρευνα μεταγόμενων κρατούμενων από και προς το Κατάστημά μας.

Απασχολούνται επίσης στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και στο απογευματινό Σχολείο Ελληνικής Γλωσσομάθειας [2] δύο συνάδελφοι.
Κατά τις ημέρες και ώρες επισκεπτηρίου απασχολούνται [2] δύο συνάδελφοι για την έρευνα εισερχομένων ειδών από επισκέπτες που προορίζονται για τους κρατουμένους.

Στο Κατάστημά μας υπάρχει 1 αρχιφύλακας, 1 υπαρχιφύλακας και 6 υπαρχιφυλακεύων με ημερήσια διαταγή οι οποίοι [4] τέσσερις από τους υπαρχιφύλακες καλύπτουν τις ημερήσιες βάρδιες. 

Επίσης είναι αποσπασμένοι με ημερήσια διαταγή (αλλότρια καθήκοντα) σε θέσεις πάγιες για την ορθή λειτουργία της υπηρεσίας μας συνολικά 8 συνάδελφοι (1 μαγειρείο, 1 τεχνική υπηρεσία, 1 καντίνα ), 2 στην γραμματεία και [3] τρείς συνάδελφοι γυναίκες ως νοσηλευτικό προσωπικό. Δυστυχώς νοσηλευτές με ειδικότητα δεν υπάρχουν στο Κατάστημα μας όπου και κρατούνται 400 κρατούμενοι. Οι 3 ανειδίκευτες νοσηλεύτριες (φύλακες που εκτελούν καθήκοντα νοσηλευτή) εκ των οποίων οι 2 είναι σε αναρρωτική άδεια και περιμένοντας από 1 άτομο να έχει επωμιστεί όλο τον φόρτο εργασίας στο συγκεκριμένο κομμάτι και με αλλότρια καθήκοντα όπου και τις έχουν ανατεθεί πρίν απο λίγο καιρό (15 Ιανουαρίου) από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης του Καταστήματος. Θέλουμε να επισημάνουμε ό,τι στο ιατρείο εκτός από τις πρωϊνές ώρες δεν υπάρχει απογευματινός υπάλληλος (η διανομή των ψυχοφαρμάκων γίνεται από τους τοποθέτες των πτερυγών) άλλα και φυσικά τις ημέρες Σαββάτου και Κυριακής στο ιατρείο δεν υπάρχει κανείς. 

Από τους 42 συνολικά συναδέλφους του φυλακτικού προσωπικού 1 [ένας] κάνει μόνιμα πρωί μαγειρείο αποθήκες, 1 [μία] κάνει χρέη εσωτερικού αγγελιοφόρου [βοηθός γραμματείας] και διανομή πρωινών φαρμάκων. Από τους 40 που απομένουν [3]τρείς βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, [1] ένας σε άνευ αποδοχών και [2] δύο σε άδεια ανατροφής τέκνου. Οπότε καταλαβαίνετε ότι για να βγούν σε καθημερινή βάση οι βάρδιες είναι πολύ δύσκολο [6] έξι άτομα στην πρώτη νυκτερινή βάρδια και [6] έξι άτομα στην δεύτερη νυκτερινή βάρδια και μετά το ελάχιστο 10:00-12:00 το πρωί και 21:00-22:00 το απόγευμα.

Όμως πέραν των εξαντλημένων πλέον ατομικών ορίων των ελαχίστων υπαλλήλων που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο Κατάστημά μας, καταβάλουμε όλοι μας μηδενός εξαιρουμένου, τεράστια προσπάθεια για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του. Βέβαια, κάποια στιγμή όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη δυναμικότητα σε προσωπικό ενώ παράλληλα οι απαιτήσεις της Φυλακής αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο, δεν θα βρεθούμε και πολύ μακριά από το λάθος κάτι που θα στοιχίσει το λιγότερο την επίρριψη ευθυνών σε υπαλλήλους που καθημερινά θυσιάζουν τον εαυτό τους στον βωμό του Υπηρεσιακού Καθήκοντος και μακάρι οι ευθύνες να μείνουν εκεί και να μην καταγράψουμε περιστατικά βίας κατά συναδέλφων από την πλευρά κάποιων ελαχίστων κρατουμένων που ως σκοπό έχουν την δημιουργία προβλημάτων.

Ως εκ τούτου, θα σας παρακαλέσουμε να εκτιμήσετε καταλλήλως τις προαναφερόμενες πραγματικά δύσκολες συνθήκες εργασίας για όλους μας, να τις αφουγκραστείτε και να τις αφομοιώσετε σαν να εργαζόσασταν και εσείς εδώ πέρα στην Φυλακή των Χανίων μαζί μας και χωρίς εμείς να έχουμε το δικαίωμα να σας υποδείξουμε τον τρόπο, βρείτε κατεπείγουσα λύση στο έντονο πρόβλημά μας ως προς την έλλειψη φυλακτικού προσωπικού, αλλά και ιδιαιτέρως να εργαστούν στο Κατάστημά μας ειδικευμένες νοσηλεύτριες ικανές να αντιμετωπίσουν και να σώσουν την ζωή κάποιου, ασχέτως αν αυτός είναι έγκλειστος, σε μία κρίσιμη στιγμή παρότι ευχόμαστε ποτέ να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να κινδυνέψει κάποιος κρατούμενος ή υπάλληλος συνάνθρωπός μας.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Χατζηδάκης
Ο Γενικός Γραμματέας Εμμανουήλ Μυξάκης"

Πηγή: www.flashnews.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.