Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του Δημάκη - Όχι από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά


"Λυπάμαι που η δικαιοσύνη ποδηγετήθηκε τόσο αισχρά εκριζώνοντας τη Δημοκρατία εκ θεμελίων" αναφέρει ο κρατούμενος απεργός πείνας και δίψας - Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του

Όπως ανακοίνωσε η Ηλέκτρα -Λήδα Κούτρα, πληρεξούσιος δικηγόρος του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε την προσφυγή του για επίσπευση έκδοσης Βουλεύματος έτσι ώστε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθήνας με "βραχιολάκι" γεωεντοπισμού. 


Σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη ο απεργός πείνας και δίψας ανέφερε μέσω της υπεράσπισής του:

"Λυπάμαι που η δικαιοσύνη ποδηγετήθηκε τόσο αισχρά εκριζώνοντας τη Δημοκρατία εκ θεμελίων. Δεν έχω να πω τίποτ' άλλο. Είστε στυγνοί δολοφόνοι και η κοινωνία το ξέρει. Τα υπόλοιπα θα τα πει η κοινωνία μετά το θάνατό μου".

Η υπεράσπιση απαντά πως βάσει του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο κρατούμενος δικαιούται εκ νέου λήψης τακτικής ή εκπαιδευτικής αδείας, αφού παρέλθει ένα έτος από την σύλληψη ή επιστροφή του, σε περίπτωση παραβίασης αδείας, ενώ επισημαίνει πως οι συνθήκες εντός της φυλακής δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Ακόμη, η υπεράσπιση τονίζει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης "έχει την αρμοδιότητα, όταν υπάρχει παράνομη πράξη κάποιου οργάνου της φυλακής να κάνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου και να ελέγξει τους υπεύθυνους", σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα.

"Εν προκειμένω το υπουργείο διάλεξε να συγκαλύψει τους υπεύθυνους για τη μη ουσιαστική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, να συγκαλύψει τη ψευδή δήλωση του διευθυντή της φυλακής, της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής και του εισαγγελέα, και να επιβεβαιώσει ένα ψεύδος και να το βγάλει με δελτίο Τύπου στην κοινωνία. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο", ανέφερε η κ. Κούτρα μιλώντας στο News 24/7 την Τρίτη.

Σημειώνεται πως ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται στην 27η ημέρα απεργίας πείνας και 6η ημέρα απεργία δίψας, με απώλεια σωματικού βάρους 18%. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο κρατουμένων σε κρίσιμη κατάσταση και με δήλωσή του, αρνείται την υποχρεωτική σίτιση και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Με νέα ανακοίνωσή του, ο κρατούμενος απεργός πείνας και δίψας έκανε νωρίτερα λόγο για "εμπαθές ανακοινωθέν του Υπουργείου Δικαιοσύνης".

"Στη Φυλακή Πατρας τόσο με βοηθήσατε να διαβάσω, που μου απαγορεύτηκε με απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής ακόμα και η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της φυλακής", γράφει χαρακτηριστικά στη μακροσκελή του ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπεράσπισή του.

"Στην τελευταία μου σύλληψη, στην απολογία μου, μετά την ομολογία μου, μεταξύ των άλλων, έχω δηλώσει ότι εγώ σήμερα φεύγω από εκεί υποσχόμενος από δω και πέρα να είμαι άλλος άνθρωπος. Και το έπραξα. Εύχομαι κι εσείς να κάνετε έτσι πράξη έστω λίγες από τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις σας", γράφει ακόμη.

"Σχετικά με την συγκαλυμένη απειλή σας για αναγκαστική σίτιση, δηλώνω ότι αρνούμαι πλέον τη μεταφορά μου σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και προκαλώ οποιονδήποτε να προσπαθήσει να με κρατήσει σε μια τέτοια ζωή με τη βία", αναφέρει ακόμη.



Το ιστορικό

Ο Βασίλης Δημάκης -γεννηθείς το 1978, και έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στη φυλακή - κατάφερε να περάσει το περασμένο καλοκαίρι, με τεράστια προσπάθεια, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της φυλακής, στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. 

Μετά την επιτυχία του, ο Β. Δημάκης μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, από τις φυλακές Πατρών όπου εξέτιε την ποινή του. Εκεί όμως το Συμβούλιο της Φυλακής απέρριψε το αίτημά του να παρακολουθεί, με αυτοπρόσωπη παρουσία και φορώντας "βραχιολάκι" γεωεντοπισμού , τα μαθήματα της σχολής του, κρίνοντας πως αρκεί η εξ αποστάσεως παρακολούθηση. Αυτή η απόρριψη ήταν που πυροδότησε την απόφασή του να ξεκινήσει απεργία πείνας και, την τελευταία εβδομάδα, δίψας.

Το αίτημα του Βασ. Δημάκη στηρίζει και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών/Φοιτητριών στο ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία» του τμ. Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Σε συγκέντρωση στο υπ. Δικαιοσύνης σήμερα, στις 6 μ.μ., καλεί σήμερα ο Φοιτητικός Σύλλογος του Πολιτικού της Νομικής καθώς και Συλλογικότητες.

Πηγή: www.news247.gr / Χρήστος Δεμέτης
Share on Google Plus
Από το Blogger.