CPT: «Πνίγουν» τις καταγγελίες για βασανιστήρια στις ευρωπαϊκές φυλακές!


Δημοσιεύοντας σήμερα, την ετήσια έκθεση της για το 2017, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) αποκαλύπτει ότι, μέσω της ανυπαρξίας μηχανισμών για την διερεύνηση καταγγελιών σε φυλακές, αστυνομικούς σταθμούς, κέντρα κράτησης μετανάστευσης, ψυχιατρικά ιδρύματα και άλλους χώρους κράτησης, «κουκουλώνονται» οι βασανισμοί και εξασφαλίζεται η ατιμωρησία των βασανιστών.

Πρέπει επιτέλους, τα ευρωπαϊκά κράτη να εξασφαλίσουν ότι τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς και αυτό αποτελεί θεμελιώδη εγγύηση κατά των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, υπογραμμίζει έντονα η Επιτροπή.

Σε αρκετές περιπτώσεις κατά τις επισκέψεις της σε διάφορες χώρες, η CPT διαπίστωσε ότι οι μηχανισμοί καταγγελιών δεν υπήρχαν ή παρουσίαζαν μεγάλες ελλείψεις.

Ελλειψη επαρκούς ενημέρωσης των κρατουμένων σχετικά με τα όργανα ή τις διαδικασίες καταγγελιών, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επεξεργασία των καταγγελιών, αποτυχία στο να εξετασθούν λεπτομερώς οι ισχυρισμοί των κρατουμένων, έλλειψη ανεξαρτησίας ή αμεροληψίας των υπαλλήλων που ασχολούνται με τις καταγγελίες και ανεπαρκή προστασία από εκφοβισμούς και αντίποινα, στους κρατούμενους που κατήγγειλαν βασανισμούς, είναι μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η CPT από τις επισκέψει της σε φυλακές και χώρους κράτησης σ’ όλη την Ευρώπη.

"Οι μηχανισμοί καταγγελίας θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμοι σε όλους τους χώρους κράτησης στην Ευρώπη και προκειμένου το σύστημα καταγγελιών να είναι αποτελεσματικό και αξιόπιστο από άτομα που στερούνται την ελευθερία τους, όλες οι καταγγελίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα και διεξοδικά, ακολουθώντας μια σαφή διαδικασία που προστατεύει τον ενδιαφερόμενο από τον ενδεχόμενο εκφοβισμό ή αντίποινα », δήλωσε ο πρόεδρος της CPT Mykola Gnatovskyy.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν σωστά τα παράπονα, η άποψη της CPT είναι ότι πρέπει να τηρούνται ορισμένες αρχές και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ηλικία, το φύλο, την κατάσταση της υγείας, οποιαδήποτε αναπηρία ή οποιεσδήποτε περιστάσεις που καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα ορισμένα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους.

Στην έκθεση της η Επιτροπή καταλήγει ότι, πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση, ασφαλής και εμπιστευτική πρόσβαση των βασανισθέντων κρατουμένων στα όργανα καταγγελιών και ολες οι καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται αποτελεσματικά. Εάν είναι σκόπιμο, οι καταγγελίες θα πρέπει να οδηγήσουν σε αποζημίωση και κατάλληλες κυρώσεις που επιβάλλονται στους υπεύθυνους.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο






Πηγή: http://www.reporter.gr

Share on Google Plus
Από το Blogger.