Ασυλο για 184 Αλβανούς κακοποιούς

Πάνω από 180 σκληροί Αλβανοί κακοποιοί που έχουν συμμετοχή σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις στην Ελλάδα βρήκαν τα τελευταία χρόνια καταφύγιο στη χώρα τους. Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», το διάστημα από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές και παραμένουν ανεκτέλεστα 184 εντάλματα σύλληψης εις βάρος Αλβανών υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν εκδοθεί και εκκρεμούν 14 διεθνή εντάλματα σύλληψης εις βάρος υπηκόων Αλβανίας που φέρονται να έχουν βρει άσυλο στη χώρα τους. Το 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 21 και 27 το 2016.
Το θέμα προκαλεί μόνιμο «πονοκέφαλο» στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την εξιχνίαση της δολοφονίας του 19χρονου Θωμά Χελιώτη, τον Μάρτιο στο Μαρούσι από τρεις υπηκόους Αλβανίας. Κι αυτό διότι την επομένη του φόνου, οι φερόμενοι ως δράστες διέφυγαν στη χώρα τους και εις βάρος τους εκδόθηκαν μέσω Interpol «ερυθρές αγγελίες». Ωστόσο, όπως επεσήμαναν στην «Κ» αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι διωκόμενοι δεν θα εκδοθούν στην Ελλάδα, καθώς οι δικαστικές και διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας δεν εφαρμόζουν ή εκτελούν κατά το δοκούν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης εις βάρος υπηκόων τους. «Στις περιπτώσεις που ζητούμε την έκδοση υπόπτων, μας λένε να τους στείλουμε τις δικογραφίες μεταφρασμένες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να μην εκδοθούν στην Ελλάδα αλλά να δικαστούν στην Αλβανία», δήλωσε προ ημερών στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Το θέμα έχει θέσει στον Αλβανό ομόλογό του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ενώ το ζήτημα έθεσε στην Αλβανίδα ομόλογό του και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά τη χθεσινή, τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη. Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από την τρίτη κατά σειρά συνάντηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών, στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος».
Εκτός από το ζήτημα των διεθνών ενταλμάτων, ο κ. Τόσκας έθεσε στην αντιπροσωπεία της Αλβανίας το ζήτημα της εύκολης –όπως περιγράφεται– αλλαγής ταυτότητας και ποινικού μητρώου από Αλβανούς κακοποιούς. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με Ελληνες αξιωματικούς, τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα της έκδοσης νέων, ψηφιακών διαβατηρίων παρατηρείται το φαινόμενο Αλβανοί ποινικοί να επιστρέφουν προσωρινά στη χώρα τους προκειμένου να αντικαταστήσουν τα παλιά διαβατήριά τους χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία ταυτότητας, ώστε να «καθαρίσουν» το ποινικό τους μητρώο.
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση υπηκόου Αλβανίας, που τον Οκτώβριο μεταφέρθηκε βαριά τραυματίας στο Ασκληπιείο Βούλας ύστερα από ένοπλη επίθεση σε μπαρ της Γλυφάδας. Μολονότι από την έρευνα στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. προέκυπτε ότι ο νοσηλευόμενος δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν, από τη δακτυλοσκοπική εξέταση προέκυψε ότι πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε καταφέρει με τη βοήθεια συνεργών του να αποδράσει κατά τη μεταγωγή του από τις φυλακές στο νοσοκομείο Τρικάλων και μερικές ώρες αργότερα είχε πάρει μέρος σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Αναδημοσίευση www.kathimerini.gr / Γιάννης Σουλιώτης
Share on Google Plus
Από το Blogger.