Η ΟΣΥΕ και ο Κασιδιάρης θέλουν τα ΟΥΚ στις φυλακές


Συντάκτης: Αντα Ψαρρά


Ενώ όλοι -ειδικά οι υπάλληλοι των φυλακών- περίμεναν με αγωνία τις 588 προσλήψεις μονίμων στα σωφρονιστικά ιδρύματα, τώρα που γίνεται πράξη η εξαγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης κάποιοι επιμένουν σε ακατανόητες καταγγελίες.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση-καταγγελία που εξέδωσε πρόσφατα η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (υπογράφεται από τον πρόεδρο Σ. Καρακίτσο και τον γ.γραμματέα Β. Μπισμπίκη) κάνει αρχικά σκληρή κριτική στο σημερινό αλλά και σε όλα τα προηγούμενα υπουργεία Δικαιοσύνης που άνοιγαν νέες δομές και πτέρυγες, ενώ μειωνόταν παράλληλα ο αριθμός των υπαλλήλων.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρεται στην προκήρυξη των νέων θέσεων σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ενώ λοιπόν το υπουργείο Δικαιοσύνης φτάνει επιτέλους ένα βήμα πριν από τις προσλήψεις που τόσο καιρό απαιτούσε η ΟΣΥΕ, η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «ένα περίεργο πέπλο μυστηρίου καλύπτει την έκδοση της εν λόγω προκήρυξης, οι διεργασίες είναι μάλλον μυστικές, η πληροφόρηση είναι ανύπαρκτη και ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και πώς εξελίσσεται η όλη διαδικασία, ενώ είναι περιττό να αναφέρουμε ότι από το υπουργείο μας δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 11, παρ. 1 του Ν. 3528/2007 συνεννόηση με την οικεία συνδικαλιστική οργάνωση, δηλαδή εμάς!».

Με δύο λόγια, η ομοσπονδία δεν καλύπτεται προφανώς από το ότι οι προσλήψεις θα γίνουν κανονικά μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο παγίως διαμορφώνει τα κριτήρια ανάλογα με την εκάστοτε κατηγορία υπαλλήλων, και ζητάει τη συνδιαμόρφωση. Τι είδους είναι όμως αυτά τα κριτήρια που η ομοσπονδία επιθυμεί να συμπεριληφθούν και να υπολογιστούν με επιπλέον μόρια, πέρα από τα προφανή, όπως π.χ. τα πτυχία;

Η ΟΣΥΕ ζητάει αρχικά να μάθει αν ανάμεσα στα κριτήρια είναι και εκείνα που προβλέπουν οι Ευρωπαϊκοί Σωφρονιστικοί Κανόνες (σημειώνεται εδώ ότι αυτοί οι κανόνες ποικίλλουν από χώρα σε χώρα) όπως ηλικιακά κριτήρια και κριτήρια σωματικής και ψυχικής υγείας.

Το βασικό όμως θέμα που θέτει είναι το παρακάτω: «Γιατί δεν μοριοδοτείται σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως το μάχιμο φυλακτικό προσωπικό, και όπως γινόταν στο παρελθόν, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων και δη στις ειδικές δυνάμεις, έφεδροι αξιωματικοί, προεδρική φρουρά και όπως άλλωστε γίνεται σε αντίστοιχους διαγωνισμούς των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ.; Μήπως κάποιοι είναι ιδεοληπτικοί;».

Εδώ βρίσκεται λοιπόν όλο το «ζουμί» της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, που ζητάει -άγνωστο για ποιους λόγους- να μοριοδοτηθούν όπως γινόταν στο παρελθόν (!) όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις ή στην προεδρική φρουρά!

Η ΟΣΥΕ κάνει μάλιστα λόγο για ιδεοληψία, ενώ εύλογα θα παρατηρούσε κανείς ότι το να θεωρείται επιπλέον προσόν για τους υπαλλήλους φυλακών το να έχουν καλές επιδόσεις σε όπλα, να διαθέτουν ειδικές μυϊκές δυνάμεις ή να έχουν γνώσεις καταδρομέων είναι η απόλυτη ιδεοληψία.

Από πού κι ως πού αυτές οι «αρετές» είναι απαραίτητες για σωφρονιστικούς υπαλλήλους; Μήπως θα παίζουν ξύλο με τους κρατούμενους ή μήπως θα χρειαστεί να τους πυροβολήσουν; Τι είδους προδιαγραφές είναι αυτές και πώς συνδυάζονται με την ψύχραιμη και κατευναστική στάση αλλά και τις ειδικές γνώσεις που είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για την αντιμετώπιση των κρατουμένων και τη διατήρηση της ηρεμίας μέσα στις φυλακές;

Αραγε δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές της ΟΣΥΕ ότι επί δεκαετίες στον κλάδο ίσχυε η αδιαφάνεια στους διορισμούς, η οικογενειοκρατία και τα ρουσφέτια; Δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν το πόσο πετυχημένη και αποτελεσματική είναι, για παράδειγμα, η παρουσία γυναικών και μάλιστα σε υψηλές θέσεις μέσα στα ιδρύματα;

Εχουν βγάλει τα ΟΥΚ οι γυναίκες φύλακες ή μήπως θα πρέπει να αποκλείονται λόγω «μορίων», ακόμα κι αν έχουν όλα τα απαραίτητα κριτήρια και τις γνώσεις; Οι απλοί φαντάροι με τα πτυχία δεν θεωρούνται άξιοι και ίσοι στη μοριοδότηση από την ΟΣΥΕ; Ή μήπως θεωρεί ότι υπάλληλοι που δυστυχώς υπήρξαν θύματα όχι μόνο ξυλοδαρμών, αλλά έχασαν ακόμα και τη ζωή τους στα ιδρύματα έπαθαν ό,τι έπαθαν επειδή δεν είχαν υπηρετήσει στους καταδρομείς;

Σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις των συνδικαλιστών της ΟΣΥΕ δεν συνάδουν με τα κριτήρια που ορίζει και θα ορίσει και στην περίπτωση αυτή το ΑΣΕΠ και δεν είναι καθόλου παράξενο ότι ο πρώτος που υιοθέτησε αυτή την σαφέστατα ιδεοληπτική ανακοίνωση και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Πηγή: www.efsyn.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.