Φυλακές Νιγρίτας: Απόπειρα απόδρασης, αυτοσχέδια μαχαίρια,SOS από την Ένωση Υπαλλήλων

Αυτοσχέδια μαχαίρια, βρισιές, ένταση και απειλές πυροδοτούν την κατάσταση στις φυλακές Νιγρίτας, όπως υποστηρίζει η Ένωση Υπαλλήλων των Φυλακών, μετά τα δύο περιστατικά των τελευταίων ημερών, τονίζοντας πως στη φυλακή δεδομένης της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων με ψυχιατρικά προβλήματα υγείας, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.


Συγκεκριμένα- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το χώρο της Φυλακής- τη Δευτέρα κρατούμενος ο οποίος επέστρεψε από δίκη στην Κομοτηνή -στο τέλος της οποίας προσπάθησε να αποδράσει μόλις άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου- και ενώ βρισκόταν στο χώρο αναμονής της φυλακής προκειμένου να του γίνει η απαιτούμενη έρευνα για να εισέλθει στο κελί του, άρχισε να φωνάζει, να βρίζει, να φτύνει τους υπαλλήλους και φύλακες και να χτυπά με γροθιές το τζάμι. Αμέσως ενημερώθηκαν ο Δ/ντής και ο Αρχιφύλακας όπου εδόθη εντολή να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο κράτησης για την ασφάλειά του αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της φυλακής.



Επεισοδίων συνέχεια …
Την Τετάρτη περίπου στις 12 το μεσημέρι η κατάσταση και πάλι έκρυθμη , αυτή τη φορά ακουγόταν βρισιές και φωνές από το χώρο του ιατρείου και συγκεκριμένα από δύο Άραβες κρατουμένους οι οποίοι ζητούσαν ηρεμιστικά χάπια. Υπήρξε προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά οι κρατούμενοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο φωνάζοντας «απόδραση» πολλές φορές , σε μια προσπάθεια να ξεσηκώσουν συγκρατούμενούς τους και να τους ακολουθήσουν. Μετά από αρκετή ώρα τους ακινητοποίησαν οι φύλακες μαζί με φρουρούς και τους οδήγησαν σε ειδικό χώρο κράτησης για λόγους ασφάλειας. Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ακινητοποίησης τους, όπου τραυματίσθηκε ελαφρά ένας φύλακας, οι κρατούμενοι αυτοτραυματίζονταν, χτυπούσαν τα κεφάλια τους στον τοίχο για να προκαλέσουν αιμορραγία, ενώ παράλληλα αγκαλιάστηκαν και έδιναν όρκο στο Θεό τους – είναι μουσουλμάνοι- να το φτάσουν έως τα άκρα. Σε σωματική έρευνα που έγινε στους κρατούμενους βρέθηκε ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι στο παπούτσι του ενός, ενώ σε έρευνα που έγινε στα κελιά τους βρέθηκαν αυτοσχέδια αιχμηρά αντικείμενα μαχαίρια και σουβλιά καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.









Να σημειωθεί ότι ο Αρχιφύλακας του Καταστήματος Κράτησης απέστειλε πλήρη αναφορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μεταγωγή συγκεκριμένων κρατουμένων.
SOS από την Ένωση Υπαλλήλων φυλακών Νιγρίτας
Ώσπου να παρουσιαστούν οι νέοι υπάλληλοι –ήδη δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 33 προσλήψεις φυλάκων και ενός παθολόγου και ενός ψυχολόγου και ενός κοινωνικού λειτουργού – είμαστε σε καθημερινή πίεση αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας.
Στην ανακοίνωση υποστηρίζουν πως γλιτώσανε στο παραπέντε, χειρότερη εξέλιξη με πιο σοβαρά χτυπήματα και ομηρίες υπαλλήλων ή επισκεπτών διότι τη στιγμή του τελευταίου επεισοδίου, στη φυλακή λειτουργούσε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, επισκεπτήρια συγγενών και στο λογιστήριο υπήρχαν προμηθευτές, οι οποίοι ανάστατοι παρακολουθούσαν όσα συνέβησαν. «Έχουμε μετατραπεί από κατάστημα κράτησης σε ψυχιατρική κλινική « αναφέρεται στην ανακοίνωση τους οι υπάλληλοι οι οποίοι ζητούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης :
• την απομάκρυνση – μεταγωγή των κρατουμένων που είναι άκρως επικίνδυνοι
• ενίσχυση του ιατρείου με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ( ψυχίατρο.
• Τοποθέτηση ειδικής αψίδας – ανιχνευτή μετάλλων, έξω από το χώρο της έρευνας.
• Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του Χ- Ray (ανιχνευτή μεταλλικών και απαγορευμένων ουσιών) στην υποδοχή των κρατουμένων.

Πηγή: ert.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.