Γνωμοδότηση του ΝΣΚ για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων Καταστημάτων Κράτησης


Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) με την αριθμ. 38/2018 Γνωμοδότησή του ξεκαθαρίζει το καθεστώς εξέτασης αιτήσεων μετάταξης από το αρμόδιο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων Καταστημάτων Κράτησης με τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των μονίμων υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης. 
Ως φαίνεται είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με το καθεστώς συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων οι οποίοι θα λάμβαναν μέρος στις συνεδριάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου στις περιπτώσεις που θα εξετάζοντο αιτήσεις μετάταξης υπαλλήλων από τον κλάδο ΔΕ Εξωτερ. Φρούρησης σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας όπως π.χ. ΤΕ Κοιν. Εργασίας ή ΠΕ Ψυχολόγων ή ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ή ΠΕ Κοινωνιολόγων. 
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφαίνεται ότι τις μετατάξεις αυτές πρέπει να εξετάζουν οι αιρετοί που προβλέπονται σύμφωνα με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων από τους αιρετούς εκπροσώπους του Συμβουλίου υποδοχής, δηλαδή από τους αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων εντός των Καταστημάτων Κράτησης.
Από πληροφορίες με συνδικαλιστές τόσο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, όσο και των εξωτερικών φρουρών, όλοι συμφώνησαν ότι το πρόβλημα αυτό είχε τεθεί εξ αρχής στα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αλλά χωρίς να δίνει κάποιος σαφή απάντηση. 
Συνδικαλιστές από την ΟΣΥΕ  τόνισαν ότι "όλο το υπηρεσιακό συμβούλιο έχει προβληματική σύνθεση και σύσταση" και ότι "παρά τις προσπάθειες για την τήρηση της νομιμότητας δυστυχώς οι περισσότεροι κώφευαν". 
Πάντως, η ανωτέρω γνωμοδότηση έχει ήδη γίνει δεκτή από τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ γεννάται ερώτημα τί θα γίνει με τις μετατάξεις εξωτερικών φρουρών που ήδη έχουν εξεταστεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. 
Ακολουθεί η σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ:
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.