Η κομπίνα του καθηγητή Αθ. Δουζένη για την αποφυλάκιση Φλώρου [έγγραφο]


Ένα έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Παρασκήνιο», δίνει νέα διάσταση στην παράνομη αποφυλάκιση του 39χρονου επιχειρηματία Άρη Φλώρου - λόγω αναπηρίας συνολικού ποσοστού 70% - ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 21 ετών για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης ύψους 256 εκατομμυρίων ευρώ, της Energa-Hellas Power.

Το έγγραφο αυτό φέρει την υπογραφή του Αθανασίου Δουζένη, πανεπιστημιακού καθηγητή και διευθυντή της Β΄ ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν». Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Έτσι, ο κ. Δουζένης έχει το δικαίωμα να επισκέπτεται και να εξετάζει κρατούμενους στο χώρο αυτό. Ωστόσο, δεν μπορεί να επισκέπτεται και να εξετάζει κρατούμενους σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Επομένως, η επίσκεψή του στις φυλακές Χαλκίδας για να εξετάσει το Φλώρο, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018, ήταν παράνομη.

Εάν πάλι επισκέφτηκε τον συγκεκριμένο κρατούμενο ως ιδιώτης γιατρός, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για μεγάλο σκάνδαλο, αφού: α) για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε η επίσκεψή του να έχει τη γραπτή έγκριση του Συμβουλίου των φυλακών Χαλκίδας και β) είναι αδιανόητο να υπογράφει στις 4 Φεβρουαρίου έγγραφο το οποίο απευθύνεται στο διευθυντή των φυλακών και αναφέρει ότι «την Κυριακή επισκέφθηκα και εξέτασα τον κρατούμενο Αριστείδη Φλώρο. Σας αποστέλλω αντίγραφο της γνωμάτευσής μου (με τη σφραγίδα μου) και παρακαλώ φροντίστε να γίνουν περαιτέρω ενέργειες για να παρακολουθείται από ψυχίατρο και να του χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Στην παρούσα φάση αρνείται φαρμακευτική αγωγή και τροφή, ενώ δεν κοιμάται.», ως ιδιώτης γιατρός και λίγο αργότερα με την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού να προτείνει ως γενικός εισηγητής προς το ΚΕΠΑ να του αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 67%, έτσι ώστε να αποφυλακιστεί.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός είναι, ότι για όσο διάστημα ο 39χρονος επιχειρηματίας παρέμενε στο Ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού (Φεβρουαρίου 2017- Ιανουάριος 2018), θεράπων ιατρός του ήταν ο ψυχίατρος Απόστολος Τσιάμης. Στις 29 Ιανουαρίου 2018 ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στις φυλακές Χαλκίδας και επέστρεψε στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού στις 13 Φεβρουαρίου του 2018.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο θεράπων ιατρός του θα έπρεπε να ήταν ο κ. Τσιάμης, ωστόσο, εντελώς ξαφνικά αναλαμβάνει την παρακολούθησή του ο κ. Δουζένης, χωρίς να υπάρχει σχετική γραπτή έγκριση από το Συμβούλιο των φυλακών!

Αμέσως μετά, ξεκίνησε και η μεθόδευση, ακόμη και με πλαστά έγγραφα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», για να παραπλανηθεί η Δικαιοσύνη και να θεωρήσει – με βάση τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ Νίκαιας – ότι θα πρέπει ο Φλώρος να αφεθεί ελεύθερος για… σοβαρούς λόγους υγείας.

Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τη σύνταξη του «Γενικού Εισηγητικού Φακέλου Παροχών Αναπηρίας» την έχει ο κ. Δουζένης, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο φάκελος αυτός συμπληρώνεται «από τον ιατρό της προέχουσας πάθησης» του ασθενούς.

Ο κύριος καθηγητής διέγνωσε “υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή” για τον εν λόγω κρατούμενο με ποσοστό αναπηρίας 35%, ενώ το υπόλοιπο 35% συγκεντρώθηκε αθροιστικά με γνωματεύσεις γιατρών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (κρίσεις επιληψίας, σύνδρομο άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο).

Ήδη, από την έρευνα που διεξάγει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προέκυψε, ότι η γνωμάτευση για το σύνδρομο άπνοιας ήταν πλαστή αφού αφορούσε άλλον ιδιώτη ασθενή και όχι τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Μάλιστα, ο γιατρός Ιωάννης Κουτσουρελάκης, που την έχει υπογράψει, εξετάστηκε ως ύποπτος και παραδέχθηκε την ενοχή του…


Εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις;

Ο κ. Δουζένης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλη προσπάθεια για να αποφυλακιστεί αλλοδαπός κρατούμενος, που κατηγορείται για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα που διακινούσε ογκολογικά φάρμακα που είχαν κλαπεί από δημόσια νοσοκομεία ή είχαν χορηγηθεί με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις.

Ο κρατούμενος αυτός νοσηλεύεται στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού και η περίπτωσή του παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με εκείνη του Άρη Φλώρου.

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που έχει αναλάβει την «υπόθεση Φλώρου», έχει επεκτείνει την έρευνά της και σε άλλες περιπτώσεις κρατουμένων, που φέρεται με τη βοήθεια γιατρών και δικηγόρων, να αποφυλακίστηκαν με παρόμοιες μεθοδεύσεις.

Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει απ’ όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας να της αποσταλούν όλα τα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις που έγιναν από το 2015 μέχρι σήμερα, με βάση το ειδικό άρθρο 110 του λεγόμενου «νόμου Παρασκευόπουλου».

Γι’ αυτό το λόγο, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται και τα μέλη του ΚΕΠΑ που έχουν χορηγήσει σε κρατούμενους γνωματεύσεις με ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% έτσι ώστε να μπορούν να τις επικαλεσθούν στα Δικαστήρια και να αφεθούν ελεύθεροι εκτίοντας μόνο το 1/5 της ποινής που τους έχει επιβληθεί.


*του Στέλιου Βορίνα
Πηγή:εφημ. ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Share on Google Plus
Από το Blogger.