Φυλακές: Οι αυτοκτονίες, το εγχειρίδιο και οι ανύπαρκτοι ψυχίατροι


Mε πρακτικούς οδηγούς και εγχειρίδια προσπαθεί να αποτρέψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης  τις αυτοκτονίες μέσα στις φυλακές, αναθέτοντας ρόλο… ειδικού στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
«Κανείς σωφρονιστικός δεν μπορεί να προβλέψει μία αυτοκτονία.

Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ένας ειδικός. Μέσα στην φυλακή είναι ακόμα πιο δύσκολο να προβλέψεις το κακό καθώς το κλίμα είναι από μόνο του βαρύ και υπάρχει κατήφεια και εσωστρέφεια» σχολιάζουν στην «Π» συνδικαλιστικοί κύκλοι των φυλακών Αλικαρνασσού, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά αυτοκτονιών και μάλιστα νεαρών σε ηλικία κρατουμένων.
Σωφρονιστικοί εκλαμβάνουν το εγχειρίδιο που προώθησε το Υπουργείο σε όλες τις φυλακές της χώρας ως μία ακόμα μετατόπιση ευθυνών στις πλάτες τους. Όπως υπογραμμίζουν, η διαπίστωση ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου στους εγκλείστους των φυλακών, ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη στήριξης των κρατουμένων από ψυχολόγους και πιστεύουν ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε πολλές φυλακές της χώρας-ανάμεσα σε αυτές και η Αλικαρνασσός-δεν υπάρχει καν διορισμένος ψυχίατρος.
Τους τελευταίους μήνες, όπως προαναφέρθηκε,  στις φυλακές Αλικαρνασσού έχουν καταγραφεί δύο αυτοκτονίες νεαρών κρατουμένων. Βρέθηκαν και οι δύο απαγχονισμένοι στα κελιά τους. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε σε έναν 33χρονο Κρητικό.
Ο νεαρός απελπισμένος και στεναχωρημένος από ένα σοβαρό συμβάν που είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες, φοβερά φορτισμένος συναισθηματικά και πιεσμένος, χρησιμοποίησε ένα κομμάτι σεντόνι, το οποίο κρέμασε στην υποδοχή του φωτισμού.
Ο συγκρατούμενός του δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό και το πρωί που ξύπνησε και αντίκρισε απαγχονισμένο τον 33χρονο υπέστη σοκ.  Ο αυτόχειρας είχε αφήσει σημείωμα με το οποίο ζητούσε συγγνώμη από την οικογένειά του επειδή πρόδωσε την εμπιστοσύνη τους.
Η δεύτερη αυτοκτονία σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες με αυτόχειρα έναν 30χρονο από το Καζακστάν, ο οποίος εξέτιε ποινή για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Ο 30χρονος βρέθηκε επίσης απαγχονισμένος. Στις φυλακές Αλικαρνασσού ήταν «νέος» αφού είχε μεταχθεί προ διμήνου από άλλο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Σωφρονιστικοί ανέφεραν ότι την ημέρα της αυτοκτονίας η φυλακή ήταν ανοιχτή.
Ο 30χρονος μαζί με άλλους συγκρατουμένους του βρίσκονταν στον αύλειο χώρο όπου είχαν στήσει μία μικρή γιορτή λόγω εορτασμού της Παναγίας (με το παλιό ημερολόγιο). Κάποια στιγμή, εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς να έχει δείξει το παραμικρό, είπε στους φίλους του: «πάω λίγο μέσα και επιστρέφω». Λίγο αργότερα βρέθηκε απαγχονισμένος.
patris.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.