Μαχαίρι στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας - Πανελλαδική Απεργία


Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και των περικοπών έχουν μπει τα βαρέα ανθυγιεινά και συγκεκριμένα το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. 


Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη βάσει του μνημονίου να επανεξετάσει όλα τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους και να τα εναρμονίσει σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ή καλύτερα με βάση το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο η Έκθεση Συμμόρφωσης για την Ελλάδα την οποία εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης προβλέπει μειώσεις στα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων.
Στην Έκθεση Συμμόρφωσης του ΕΜΣ αναφέρεται πως το «αναθεωρημένο σύστημα» καταβολής των επιδομάτων αυτών θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2019. Η μείωση αυτή θα προκύψει από την «επενεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος» των εν λόγω επιδομάτων.

Το αποτέλεσμα

Ως αποτέλεσμα, στις αρχές του 2019 οι Δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές στο ποσό του επιδόματος ή μπορεί ακόμη και να βγουν από το καθεστώς με τις αλλαγές που θα έρθουν και να έχουν έτσι απώλεια στο μηνιαίο εισόδημά τους από 35 ως και 150 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι το επίδομα των βαρέων ανθυγιεινών κυμαίνεται από 50 ως 150 ευρώ μηνιαίως.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του νέους έτους η επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση για τα επιδόματα του Δημοσίου θα πρέπει να έχει δώσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων των εργαζόμενων. Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση η οποία μάλιστα θα καταργεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για τα επιδόματα.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να θεσπιστεί νομοθεσία για τον εξορθολογισμό επιδομάτων για επικίνδυνες και επικίνδυνες εργασίες (βαρέα και ανθυγιεινά), μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης.
Τι εξετάζει η επιτροπή για τα επιδόματα:
α) Συγκεκριμένα κριτήρια για την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους,
β) Τη μεθοδολογία του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,
γ) Την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

Οι αντιδράσεις

Με αφορμή τα παραπάνω η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, στο πλαίσιο της κοινής απόφασης με άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου και καλεί σε αγωνιστική δράση ενάντια στις μεθοδεύσεις για περικοπή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις Φυλακές:

Στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν ανακοινώσει και συμμετέχουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στις Φυλακές.
Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων (ΟΣΥΕ) και η Ομοσπονδία Εξωτερικών Φρουρών (ΠΟΥΕΦ) έχουν ανακοινώσει την συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται επισκεπτήρια συνηγόρων και συγγενών κρατουμένων, ενώ αλλαγές θα επέλθουν σε συγκεκριμένες μεταγωγές κρατουμένων από και προς τις Φυλακές. 

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.