Δεύτερη αποφυλάκιση σαν του Φλώρου - Κύκλωμα μοιράζει πλαστά πιστοποιητικά στις φυλακές

Η Εισαγγελία Διαφθοράς  εντόπισε κύκλωμα που δρούσε και μέσα στις φυλακές χορηγώντας ιατρικές βεβαιώσεις - Διευρύνεται η έρευνα για τις παράνομες αποφυλακίσεις, ενώ παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου

Ένας ακόμη καταδικασθείς σε ισόβια για διάπραξη βαριών εγκλημάτων, εκτός από τον Αριστείδη Φλώροτης Energa, αποφυλακίστηκε με υφ΄ όρων απόλυση με τον νόμο Παρασκευόπουλου και δεν υπάρχουν πλέον οι δικονομικές εκείνες δυνατότητες να ανακληθεί η αποφυλάκισή του, αποκάλυψαν σήμερα ανώτατες εισαγγελικές αρχές, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου παρέτεινε το νόμο Παρασκευόπουλου με ορισμένες βελτιώσεις του.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές πηγές, διευρύνεται η έρευνα και για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στις υποθέσεις παράνομων αποφυλακίσεων υπό όρους με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς που ερευνά την υπόθεση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, που πρόσφατα αποφυλακίστηκε με πλαστά πιστοποιητικά, εντόπισε κύκλωμα που δρούσε και μέσα στις φυλακές χορηγώντας ιατρικές βεβαιώσεις και σε άλλους κρατούμενους, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται υπόθεση κρατούμενου, ο οποίος έχει απασχολήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλα αδικήματα που τελικά κατάφερε να αποφυλακιστεί με όρους πριν από λίγους μήνες (σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου- νόμου 4489/2017) επικαλούμενος αναπηρία και προσκομίζοντας στο ΚΕΠΑ ιατρικά πιστοποιητικά που ελέγχονται ως πλαστά.

Το ίδιο πρόσωπο φέρεται να εμπλέκεται στο ευρύτερο κύκλωμα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών που οδηγούν σε παράνομες αποφυλακίσεις κρατουμένων.

Ο αποφυλακισθείς τέως κρατούμενος όπως είναι φυσικό είναι πλέον ελεύθερος και οι δικαστικές αρχές δεν έχουν καμία δικονομική δυνατότητα να αναστρέψουν το αποτέλεσμα, καθώς παρήλθε η προθεσμία μέσα στην οποία μπορούσε να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε. Δηλαδή, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ακολουθηθεί το μοντέλο Φλώρου, όπου μετά από έφεση που ασκήθηκε, ανακλήθηκε το πρωτοβάθμιο βούλευμα, ο επιχειρηματίας συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές Χαλκίδας.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους αποφυλακίσεις, όπως έγινε σήμερα γνωστό, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε κατάθεση στην Βουλή τροπολογίας του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει την υπό όρους αποφυλάκιση για λόγους υγείας, ώστε να είναι εφικτή η ανάκληση του βουλεύματος στις περιπτώσεις εκείνες που ένας κρατούμενος αποφυλακίζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις περί πλαστότητας των ιατρικών εγγράφων. Δηλαδή, κατόπιν εορτής, αφού πρώτα αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου, να μπορεί -εάν και εφόσον- να ανακληθεί η υφ΄ όρων αποφυλάκισή του.

Εντελώς, συμπτωματικά σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε στην Βουλή ότι θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα ορίζεται ότι θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλείται απόφαση αποφυλάκισης εφόσον διαπιστωθεί η χρήση πλαστών δικαιολογητικών και προσέθεσε ότι «αυτή τη στιγμή τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης προβαίνουμε σε έλεγχο όλων των αποφυλακίσεων από το 2015 για λόγους υγείας».

Πάντως, σε ότι αφορά την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου η έρευνα βρίσκεται στην τελική της ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί και άλλο πλαστό πιστοποιητικό που μειώνει περαιτέρω το ποσοστό αναπηρίας που επικαλέστηκε για την αποφυλάκισή του.

Πηγή: protothema gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.