Νέος Ποινικός Κώδικας: Αλλαγές στις «προβληματικές» διατάξεις, προανήγγειλε ο Καλογήρου


Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για διατάξεις που αφορούν τον βιασμό, την κατοχή εκρηκτικών υλών και τις εγκληματικές οργανώσεις

Σε ένα στάδιο πριν την τελική μορφή τους είναι από σήμερα τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά τις αλλαγές που επήλθαν σε ορισμένα «καυτά» άρθρα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Υπενθυμίζεται ότι το τελικό λόγο για το περιεχόμενο των δύο Κωδίκων έχει ο Μιχάλης Καλογήρου, που αλλάζουν μετά από 70 χρόνια ζωής των ισχυόντων, καθιερώνοντας έτσι, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο στην ποινική νομοθεσία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει εξαγγείλει αλλαγές πολλών διατάξεων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που διήρκησε έως τις 14 Απριλίου, έχει αποφασίσει, σημαντικές μεταβολές σε ρυθμίσεις που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά στη συνέχεια δέχθηκαν έντονες επικρίσεις από των πολιτικό και νομικό κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από τις εισηγήσεις των μελών των δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που συνεδρίασαν σήμερα αργά το απόγευμα, για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, θα υπάρξουν αλλαγές σε πολλές διατάξεις τους, μεταξύ των οποίων, είναι:

1. Στη ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τελικά θα προβλεφθούν ποινές που θα φθάνουν ως τα 15 χρόνια για όσους κατηγορούνται για το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

2. Για τα αδικήματα που ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει, ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλλει μήνυση (έγκληση), θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώσουν, έτσι ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα δίκες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το παλιό νομοθετικό καθεστώς.

3. Αλλαγές θα υπάρξουν και στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει ως κακούργημα - και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα.

4. Σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν ως κακουργήματα, αλλά θα προβλέπονται μικρότερες ποινές, ως έξι χρόνια. 

5. Οι διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα οριστικοποιήσει τις όποιες μεταβολές τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό να κατατεθούν τα νέα νομοθετήματα με την μορφή νομοσχεδίων στη Βουλή για να ψηφιστούν μέσα στον ερχόμενο Μάιο με τη διαδικασία των Κωδίκων (ως ένα άρθρο και όχι κατ΄ άρθρο).

Πάντως, προβληματισμός υπάρχει στους δικαστές και εισαγγελείς για το θέμα του χρόνου της εφαρμογής των νέων κωδίκων, καθώς ήδη δίκες κινούνται με αργούς ρυθμούς ενόψει της νομοθετικής μεταβολής και οι ανακριτές σε σοβαρές υποθέσεις φρενάρουν τις έρευνες ενόψει των νέων διατάξεων που θα τεθούν σε εφαρμογή.

Πηγή: protothema gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.