Τι υποστηρίζουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την εξέγερση στις φυλακές της Χανίων


Όσα καταγγέλλουν ότι συνέβησαν μοιάζουν με κινηματογραφική ταινία και περιγράφουν μια κατάσταση που για αρκετές ώρες ήταν σχεδόν ανεξέλεγκτη- Τι αναφέρουν σε επίσημο έγγραφό τους
Πολύ σοβαρά επεισόδια, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου και την πρόκληση εκτεταμένων φθορών στο Κατάστημα Κράτησης ΚΡΉΤΗ 1 στην Αγυιά, καταγγέλλουν εργαζόμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Με επιστολή που απέστειλαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης και σε συναρμόδιους φορείς, περιγράφουν λεπτό προς λεπτό για τα όσα εκτυλίχθησαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης φυλακισμένων το Μεγάλο Σάββατο και τα οποία συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα, Κυριακή του Πάσχα και έληξαν τελικως με την επέμβαση της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της ΕΛΑΣ.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ερμηνεύοντας τα γεγονότα που καταγγέλλουν, αποδίδουν την εξέγερση σε θρησκευτικά κίνητρα, τονίζοντας οτι οι εξεγερθέντες κρατούμενοι ήταν μουσουλμάνοι οι οποίοι προχώρησαν σε εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές και τον εξοπλισμό των φυλακών, ενώ δεν φάνηκαν πρόθυμοι να συνεργαστούν για να κατευναστεί η ένταση.
Δείτε τα όσα καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. 
Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ 27-4-2019  κρατούμενοι της ΓΒ ΠΤΕΡΥΓΑΣ οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι θέλοντας εσκεμμένα να χαλάσουν τις ιερές αυτές μέρες και προσβάλλοντας το θρησκευτικό αίσθημα όλων μας, προσχεδιασμένα άρχισαν να δημιουργούν εντάσεις. Πιο συγκεκριμένα το μεγάλο Σάββατο το βράδυ κρατούμενοι  πέταξαν στον υπάλληλο της πτέρυγας την μαγειρίτσα που τους χορήγησε η υπηρεσία, η οποία ήταν από αρνί που δεν έχουν θρησκευτικό κώλυμα να φάνε, άρχισαν προπηλακισμούς εναντίον του και δεν δεχόντουσαν να κλείσουν τα προαύλια και τις πόρτες κατά το βραδινό κλείσιμο. 
Παρόλο που ο αρχιφύλακας τους ενημέρωσε και παρακάλεσε να συμμορφωθούν και να μη αμαυρώσουν αυτές τις ιερές μέρες για μας, ενώ εμείς κάνουμε τα πάντα για να τους διευκολύνουμε στο ραμαζάνι τους αλλά και η Υπηρεσία μας έχει ειδικό συσσίτιο για τους Μουσουλμάνους όταν οι υπόλοιποι κρατούμενοι σιτίζονται με χοιρινό κρέας, εκείνοι συνέχιζαν να αγνοούν τους πάντες και να προκαλούν. Να τονίσουμε βέβαια ότι τις μέρες αυτές βρισκόμαστε με αυξημένα μέτρα ασφάλειας σύμφωνα με την Διαταγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είμαστε ανά πάσα ώρα διαθέσιμοι για την Υπηρεσία μας. Τελικά μετά από προσπάθεια και παραινέσεις κατάφεραν οι υπάλληλοι να πείσουν  τους ταραξίες στις 23:00 να κλείσουν το προαύλιο και να μπουν στα κελιά τους.
Την Κυριακή του Πάσχα συνεχίζοντας το, όπως τελικά αποδείχθηκε, προσχεδιασμένο έργο τους οι ίδιοι κρατούμενοι της ίδιας ακτίνας και περί ώρα  13:00  άρχισαν κυριολεκτικά να καταστρέφουν τα πάντα εντός της ακτίνας τους αφού πρωτίστως ξήλωσαν την μεταλλική κουπαστή της σκάλας που οδηγεί από το ισόγειο στον όροφο της συγκεκριμένης ακτίνας, κατέστρεψαν όλα τα τζάμια της στάσης φύλακα του συναδέλφου και προσπάθησαν με την μεταλλική κουπαστή να στραβώσουν τα κάγκελα της στάσης φύλακα για να εισέλθουν σε αυτήν κάτι που δεν κατάφεραν. Στην συνέχεια κατέστρεψαν όλες τις κάμερες ασφαλείας της ακτίνας, έσπασαν το παράθυρο και τα σίδερα της πόρτας που οδηγεί στο μπαλκόνι εποπτείας προαυλίου του υπαλλήλου και αφού βγήκαν από αυτό, προσπάθησαν περπατώντας στο διαχωριστικό τοιχίο που χωρίζει της 2 ακτίνες της πτέρυγας να σκαρφαλώσουν στην ταράτσα του Καταστήματος τοποθετώντας κουβέρτες πάνω στην κονσερτίνα. 
Κατά την έναρξη των επεισοδίων  ο τοποθέτης συνάδελφος μας, κατάφερε να απομακρύνει αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές για να μην καταστραφούν και πήρε διάφορα κλειδιά που φυλάσσονται στον χώρο που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της ακτίνας και εξήλθε από τον χώρο για να μην τον τραυματίσουν με τα σίδερα που τα περνούσαν ανάμεσα από τα κάγκελα όπου και είχαν σπάσει  τα τζάμια. Από την αρχή των επεισοδίων είχε ενημερωθεί ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Καταστήματος ο οποίος ενημέρωσε την κ. Επόπτη Εισαγγελέα του Καταστήματός μας όπως επίσης και ο Αρχιφύλακας. Κάλεσαν επίσης και όλο το φυλακτικό προσωπικό όπως και την εξωτερική φρουρά του Καταστήματος για να συνδράμουν και να επανέλθει η τάξη. Στην συνέχεια ο αναπληρωτής διευθυντής ειδοποίησε την  Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, κατόπιν ειδοποιήθηκε και το ΕΚΑΒ και η πυροσβεστική όπου και άμεσα ήρθαν για να συνδράμουν και αυτοί με την σειρά τους εντός και εκτός του Καταστήματος.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής μαζί με τον Αρχιφύλακα και τον τοποθέτη πτέρυγας μετέβησαν στην πτέρυγα  όπου ο αναπληρωτής διευθυντής με ευγενικό τρόπο προσπάθησε να κατανοήσει τα αιτήματά τους απαντώντας με επιχειρήματα που δεν μπορούσαν να αντικρούσουν και τελικά τους εκμαίευσε ότι τα σπάνε ούτως η άλλως χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Στη συνεχεία η κ. Επόπτης Εισαγγελέας προσπάθησε μαζί με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Καταστήματος και τον Αρχιφύλακα του Καταστήματος για αρκετή ώρα να συνομιλήσουν με τους κρατουμένους άλλα μάταια μιας και οι κρατούμενοι αρνιόντουσαν να συνεργαστούν.
Παρόλο που η κ. Εισαγγελέας με καλή θέληση δέχτηκε αντιπροσωπία 3 κρατούμενων να πουν τα αιτήματά τους αυτοί ήταν αδιάλλακτοι και όχι μόνο δεν δέχτηκαν να μπουν στα κελιά τους άλλα και ένας εξ αυτών επιτέθηκε και χτύπησε με κουτουλιά στο κεφάλι ένα σωφρονιστικό υπάλληλο. Μετά που εξαντλήθηκαν όλες οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης και περί της 23:50 έγινε επιτυχημένη και κυρίως αναίμακτη επέμβαση της αστυνομίας όπου άμεσα μπήκαν οι κρατούμενοι στα κελιά τους. 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κ. Εισαγγελέα επόπτη όπου με φιλότιμες ενέργειες προσπάθησε να διαπραγματευτεί για να λήξει το συμβάν, τον Αναπληρωτή Διευθυντή και Αρχιφύλακα του Καταστήματος, την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων και την Ομάδα Ειδικών Απόστολων από το Ηράκλειο που κατάφεραν χωρίς βία να επιβάλουν την τάξη και που στάθηκαν επαξίως στο ύψος των περιστάσεων. Επίσης να ευχαριστήσουμε την πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ για τη συνδρομή τους.
Όλοι οι συνάδελφοι έδωσαν το παρών και έκαναν Πάσχα μακριά από τις οικογένειές τους  και επέδειξαν ψυχραιμία για ένα περιστατικό που δεν θα μπορούσε να λυθεί χωρίς την επέμβαση της Αστυνομίας.
Εκ του αποτελέσματος, πηγάζει το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επιτραπεί από τους διοικούντες να υπάρχει πιο συχνή συμμετοχή και συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των φυλακών και δεν εννοούμε μόνο την καταστολή σε περιπτώσεις εξεγέρσεων που μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ασφάλεια ανθρωπίνων ζωών όπως αυτή που συνέβηκε στο Κατάστημά μας την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και την υποστήριξή τους σε γενικευμένες έρευνες που πραγματοποιούμε προς εύρεση απαγορευμένων ειδών και πιθανών αυτοσχέδιων όπλων που ανά πάσα ώρα θα δοκιμάσουν την σωματική ακεραιότητα κρατουμένων και υπαλλήλων και που δεν θα αφήσουν το περιθώριο αμφισβήτησης από την πλευρά των κρατουμένων για την ολοκληρωτική υπεροχή της Υπηρεσίας μας, και δεν είναι απαραίτητη για αυτό η χρήση βίας αλλά μόνο η παρουσία οργανωμένων και εκπαιδευμένων μονάδων, και όχι με το παραμικρό να δίνουμε εξηγήσεις στην Δικαιοσύνη ως κοινοί εγκληματίες κατηγορούμενοι που θα πρέπει να αποδείξουμε την αθωότητά μας ενώ στον αμέσως προηγούμενο χρόνο προσπαθούσαμε να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές και την περιουσία του καθενός φορολογούμενου πολίτη της Χώρας αυτής, από τις επάλξεις και όχι από τα γραφεία μας ή από τους αναπαυτικούς καναπέδες των σπιτιών μας. Βεβαίως και θα ελεγχθούμε και θα λογοδοτήσουμε αν χρειαστεί αλλά όχι με τρόπο που μας ταπεινώνει στα μάτια των κρατουμένων.      
Κλείνοντας, τονίζουμε ότι η εξωτερική φρουρά της φυλακής μας θα πρέπει να εξοπλιστεί και να εκπαιδευτεί ώστε με ασφάλεια να συνδράμει σε παρόμοιες καταστάσεις και όχι να τα περιμένουμε όλα από την Ελληνική Αστυνομία την ήδη επιφορτισμένη με το δύσκολο έργο της προστασίας των πολιτών και την διασφάλιση της τάξης στην Χώρα.         
  
Για το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων
Ο Πρόεδρος: Χατζηδάκης Κωνσταντίνος                                                                    
Ο Οργανωτικός Γραμματέας:  Καπετανάκης Ιωάννης
Αναδημοσίευση www.flashnews.gr 
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.