Παρέμβαση Αρείου Πάγου μετά τις αποκαλύψεις του zougla.gr



Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του  zougla gr. για την εικόνα βαρβαρότητας  του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος με τους κρατουμένους να εκλιπαρούν για βοήθεια και να αργοπεθαίνουν, μόνοι και αβοήθητοι  μέσα στη φυλακή.
Η  συγκλονιστική φωτογραφία του υπερήλικα  καρκινοπαθούς κρατουμένου των φυλακών  Κορυδαλλού  με εμφανή τα σημάδια στο πρόσωπό του από την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, σόκαρε όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και την ηγεσία του Αρείου Πάγου.  Χρειάστηκε μάλιστα η δημοσιοποίηση της περίπτωσης του  91χρονου  κρατουμένου για να μεταφερθεί τελικά για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά.
Λίγες ημέρες νωρίτερα όμως, δυστυχώς πέθανε αβοήθητος ο δεύτερος  καρκινοπαθής κρατούμενος ο οποίος καταγράφεται σε βίντεο που έφερε στο φως το zougla gr, να περιμένει αποστεωμένος βοήθεια, στο κρεβάτι του κελιού του.  
Τα δύο  αυτά περιστατικά των καρκινοπαθών κρατουμένων οι οποίοι παρά την κρισιμότητα της κατάστασής τους, εξακολουθούσαν να κρατούνται στις φυλακές, χωρίς την αναγκαία ιατρική φροντίδα, ενώ τα αιτήματά τους για αποφυλάκιση απορρίπτονταν ευαισθητοποίησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία παρενέβη με παραγγελία της στο διευθυντή του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού.
Η κ. Δημητρίου ζήτησε  τους φακέλους  των δύο κρατουμένων από το διευθυντή του νοσοκομείου των φυλακών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υποβλήθηκαν σε θεραπευτική αγωγή και αν μεταφέρθηκαν για νοσηλεία. Στην παραγγελία της η  κ. Δημητρίου, ζητεί να «εμφαίνονται» οι ασθένειες στον ιατρικό φάκελο τους αλλά και να επισυναφθούν οι αιτήσεις τους για υφ’ όρον απόλυση που κατέθεσαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες τόσο του εισαγγελέα όσο και των μελών του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου που απέρριψαν το αίτημα για υφ’ όρον απόλυση του  91χρονου καρκινοπαθούς κρατουμένου ο οποίος αν και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς του, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.    

Ο   υπερήλικας   κρατούμενος,  ο οποίος πάσχει από κακοήθες νεόπλασμα (εμφανίζει προχωρημένη εξελισσόμενη διαβρωτική επεξεργασία του κάτω χείλους με συμμετοχή της κάτω γνάθου), είχε αφεθεί χωρίς ουδεμία ιατρική φροντίδα μέσα στη φυλακή καθώς, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως, «δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τελικού σταδίου, καθώς δεν έχει τύχει καμίας θεραπευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα»! Και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση της σχετικής διάταξης και να αποφυλακιστεί.



Στην πρόσφατη επίσκεψή του, μάλιστα, στις φυλακές Κορυδαλλού, ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης Άλαν Μίτσελ φέρεται πως είχε «παγώσει» βλέποντας  την κατάσταση του  91χρονου κρατούμενου και την απουσία οποιασδήποτε νοσηλευτικής παροχής, ενδεικτική της εγκατάλειψης και της αναλγησίας που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.
Ο δεύτερος  πάντως κρατούμενος  που έπασχε από καρκίνο στο πνεύμονα, όπως αποκάλυψε το zougla gr, πέθανε, μέσα στη φυλακή, λίγες ημέρες μετά το βίντεο στο οποίο καταγράφεται, με εξασθενημένη φωνή,  να απευθύνει έκκληση για βοήθεια.
Πηγή: zoygla gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.