Υπό την αυστηρή εποπτεία της ηγεσίας της αστυνομίας περνάει η εξωτερ. φρούρηση των φυλακών

Αναβαθμίζεται η φρούρηση των φυλακών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Εκτός από την εξωτερική φρούρηση των φυλακών και τις μεταγωγές, η υπηρεσία θα διενεργεί και τακτικούς ελέγχους στα κελιά των κρατουμένων.
Υπό την αυστηρή εποπτεία της ηγεσίας της αστυνομίας περνάει η ασφάλεια των φυλακών της χώρας. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στο τιμόνι της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (ΔΥΕΦΚΚ) τοποθετήθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Σπύρο Σκλάβο, ο οποίος στις πρόσφατες, έκτακτες κρίσεις στο σώμα είχε αναλάβει καθήκοντα «περιφερειάρχη» Ιονίων Νήσων. Της συγκεκριμένης διεύθυνσης προΐστατο και στο παρελθόν αστυνομικός, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται για αυτήν ανώτατος αξιωματικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης και η τοποθέτηση του κ. Σκλάβου στο τιμόνι της αποτελεί απόφαση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος έχει υπ’ ευθύνη του τα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πρόθεση του υπουργείου είναι η ενίσχυση της εξωτερικής φρουράς, τόσο με προσωπικό όσο και με αρμοδιότητες, προκειμένου, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., να αναλάβει το δύσκολο έργο της ασφάλειας, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των καταστημάτων κράτησης. Μέλη της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, εξάλλου, είχαν στελεχώσει την Ομάδα Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών (ΟΑΕΕ) και στα τέλη Ιουνίου είχαν πραγματοποιήσει έρευνες σε κελιά κρατουμένων και είχαν κατασχέσει δεκάδες αυτοσχέδια όπλα και κινητά τηλέφωνα.
«Εκτός από την εξωτερική φρούρηση των φυλακών και τις μεταγωγές, η υπηρεσία θα διενεργεί τακτικούς ελέγχους στα κελιά των κρατουμένων», σχολίασε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την πρόσληψη 250 εξωτερικών φρουρών, ενώ γίνονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί και άλλος, παλαιότερος, ο οποίος δεν τελεσφόρησε. Την ίδια στιγμή, προωθείται η στελέχωση με προσωπικό του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, που σήμερα μετράει μόλις τέσσερις υπαλλήλους.
Αν και το «ΣΔΟΕ των φυλακών» έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2002, παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργό. Πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι η στελέχωσή του με προσωπικό –περί τα 12 άτομα– ούτως ώστε να ασκεί ελεγκτικό - εποπτικό ρόλο σε θέματα ασφαλείας εντός των καταστημάτων κράτησης. Στο μεταξύ, χθες, η κ. Νικολάου επισκέφθηκε τις φυλακές Ναυπλίου, Κορίνθου και Τίρυνθας και συζήτησε με τις διοικήσεις τους τα προβλήματα στην υποστελέχωση, ειδικά στην εξωτερική φρούρηση, λόγω της μετακίνησης σημαντικού αριθμού φρουρών στις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, επισημαίνεται ότι «στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η πρόσληψη 550 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και η νέα προκήρυξη, ειδικά για την πρόσληψη εξωτερικών φρουρών, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Γιώργος Κωστίκας σχολίασε στην «Κ» ότι οι ενέργειες για την αναβάθμιση της ΔΥΕΦΚΚ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
www.kathimerini,gr
Έντυπη

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.