Οι θάνατοι στις φυλακές δεν είναι τυχαίοι



Είναι θάνατοι που δεν ενδιαφέρουν τα κανάλια. Θάνατοι που δεν συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Οι θάνατοι στις φυλακές είναι τόσο συχνοί, που θα περίμενε κανείς να αφορούν όλη την κοινωνία. Από το 2015 έως 2018 οι θάνατοι κρατουμένων είναι συνολικά 135.

Από αυτούς μόνο το 2018 φέρονται να υπήρξαν 51 ενώ 17 αυτοκτονίες καταγράφηκαν την περίοδο 2016-2018. Τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν άλλοι δύο θάνατοι στη φυλακή της Άμφισσας και του Κορυδαλλού. Η συνάδελφος Άντα Ψαρρά παρατήρησε σωστά πως δεν υπήρξε η κατάλληλη ενημέρωση: «Με το σταγονόμετρο δίνονται οι ειδήσεις για τους θανάτους κρατουμένων, την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται πανηγυρικά από το υπουργείο Προ.Πο. τα ευρήματα στη διάρκεια των ελέγχων της αστυνομίας και των ΕΚΑΜ στις φυλακές της χώρας».



«Όσο δεν αποφασίζουν οι κυβερνήσεις να λύσουν το θέμα των φυλακών, θα έχουμε θανάτους και άλλα σοβαρά προβλήματα» λέει στο tvxs.gr ο Σπύρος Καρακίτσος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. Του ζητάω να μου σχολιάσει την επισήμανση στον τύπο, πως η Ομοσπονδία σιωπά για τους νέους θανάτους στις φυλακές, ενώ ήταν λαλίστατη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Μιλάμε όταν υπάρχει λόγος και λέμε τα ίδια σε όλες τις κυβερνήσεις. Ταχθήκαμε υπέρ του νόμου Παρασκευόπουλου και του Καλογήρου. Μας είπαν όμως ότι θα λάβουν δραστικά μέτρα να αλλάξουν οι συνθήκες εντός των φυλακών κι αυτό δεν έγινε. Τα ίδια λέμε και στη σημερινή κυβέρνηση. Το ότι είμαστε ενάντια στις φυλακές τύπου Γ’ που θέλει να κάνει η τωρινή κυβέρνηση το γράφει ο τύπος; Τίποτα δεν έλυσαν στην πράξη αυτές οι φυλακές. Το ότι λέμε ότι συνεχίζουμε να είμαστε υπόστελεχωμένοι και μάλιστα τώρα περισσότερο γιατί τους τελευταίους 3 μήνες επέστρεψαν στους δήμους συνάδελφοι από τις φυλακές το γράφει κανείς;»


Γιατί έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων στις φυλακές;

Οι φυλακές θα έπρεπε να είναι καταφύγιο προστασίας. Ούτε να αυτοκτονεί κανείς, ούτε να τον εκμεταλλεύονται, ούτε να δολοφονείται. Πρέπει να δημιουργηθούν νέου τύπου φυλακές. Οι πρώτοέγκλιστοι να πηγαίνουν αλλού. Χρόνια το λέμε. Γιατί να είναι μαζί με έναν υπότροπο κρατούμενο ένας νέος; Έχουμε καταστήματα υποδίκων και καταδίκων. Ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων κι όμως έχουμε μέσα και καταδίκους. Δείτε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχει κατηγορία κρατουμένων για σεξουαλικά εγκλήματα . Υπάρχει κάπου να τους κρατήσουν για να μην τους λιντσάρουν; Ατύπως ναι, το κατάστημα της Τρίπολης. Μετά ατύπως πάλι έκαναν τη φυλακή των Γρεβενών. Όλα ατύπως. Δεν υπάρχει γραμμένο πουθενά.


Γιατί οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να προλάβουν τους θανάτους αυτούς;

Φανταστείτε ότι η κάθε πτέρυγα έχει 400 - 500 κρατούμενους. Στην άκρη είναι η κλείδα η πόρτα. Εκεί βρίσκεται ένας υπάλληλος υπεύθυνος για 500 ανθρώπους.. Είμαστε από τις λίγες χώρες στην ΕΕ που έχουμε τέτοια τραγική υποστελέχωση. Το τελευταίο τρίμηνο αποχώρησαν 300 δημοτικοί υπάλληλοι από τις φυλακές της χώρας, που επέστρεψαν στους δήμους κι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Οι φύλακες που είναι μέσα είναι προσωπικό πρώτης γραμμής. Αυτό είναι ένας παράγοντας . Δεν θα λυθεί όλο το πρόβλημα αν προσθέσεις δύο φύλακες, αλλά αυτό μαζί με τις φυλακές νέου τύπου που πρέπει να φτιαχτούν και μια άλλη πολιτική από την πολιτεία θα εξαλείψει κάποια φαινόμενα.

Όσο το κράτος απουσιάζει από τις φυλακές, αυτές ζουγκλοποιούνται. Συμβαίνει σε όλες τις φυλακές του κόσμου.


Πείτε μας ένα παράδειγμα

Το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας. Όταν ιδιωτικοποιήθηκαν, χάθηκε ο έλεγχος και το κράτος παρενέβη και επανέφερε τον κρατικό έλεγχο για να διορθώσει την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν όμως παράκεντρα και εντός των φυλακών και συνάδελφοι σας οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί και για σαδισμό σε κρατούμενους και για παράνομες συναλλαγές;

Σαφώς υπάρχουν και είμαστε οι πρώτοι που τα καταγγέλλουμε. Έχουμε καταγγείλει περιστατικά διαφθοράς ανάμεσα μας και έχουν αποκαλυφθεί από μαρτυρίες συναδέλφων. Τους επίορκους δεν τους λέμε συναδέλφους. Υπάρχει Σώμα Ελέγχου Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης. Εμείς ζητάμε την πλήρη στελέχωση του. Δεν έχει γίνει ποτέ. Να γίνεται έλεγχος στις γραμματείες στις διαχειρίσεις των φυλακών παντού. Όπως στη Μεγάλη Βρετανία για να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια. Έχουμε θίξει το θέμα της αξιολόγησης και της διαφάνειας στις τοποθετήσεις προϊσταμένων. Όσο για τον σαδισμό, γνωρίζω περιστατικά σαδισμού προς κρατούμενους. Η πλειοψηφία μας δεν είναι έτσι. Μέσα στις φυλακές είμαστε εμείς και οι κρατούμενοι. Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες αν ξεκινήσουν να έρθουν εδώ, δεν ξέρουν το δρόμο. Εφαρμόζεται η πολιτική της κορδέλας. 


Πως βλέπετε τη μεταφορά των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Και στο Εμπορίου να μας πήγαιναν δεν θα μιλούσαμε. Έχουμε πιάσει πάτο.


Θεωρείτε ότι ενημερώνεται επαρκώς ο πολίτης για την κατάσταση εντός των φυλακών ή υπάρχει ομερτά;

Εμείς επισημαίνουμε τα προβλήματα. Δεν μπορεί να τα φανταστεί ο κόσμος όμως. Βλέπετε την κορυφή του παγόβουνου. Μόνο οι κρατούμενοι και οι φύλακες γνωρίζουν την αλήθεια.


Φωτεινή Λαμπρίδη
Πηγή: https://tvxs.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.