Η εκπομπή 360° στις φυλακές Κορυδαλλού




Είναι ένας κόσμος για τον οποίο ακούμε συχνά, αλλά ποτέ δεν βλέπουμε. Μπορεί να φανταζόμαστε τι γίνεται πίσω από τους ψηλούς τοίχους και τα συρματοπλέγματα, αλλά στην πραγματικότητα μόνο αυτοί που βρίσκονται, ή έχουν περάσει από εκεί, γνωρίζουν. Οι φυλακές του Κορυδαλλού, οι μεγαλύτερες της χώρας, έρχονται συχνά στην επικαιρότητα για τους φόνους, τις αιματηρές συμπλοκές και τις κινηματογραφικές αποδράσεις.

Είναι η πρώτη φορά που τηλεοπτική κάμερα εισέρχεται στις πτέρυγες και στα προαύλια του Κορυδαλλού και για πρώτη φορά κρατούμενοι μιλούν μέσα από τα κελιά και τους διαδρόμους της φυλακής. Οι «360°» και η Σοφία Παπαϊωάννου την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στις 24:00 καταγράφουν σπάνιες εικόνες από τα άδυτα του Κορυδαλλού και ακούν τις ιστορίες ανθρώπων που βρίσκονται, ή πέρασαν από εκεί. Άνθρωποι με βαριά αδικήματα και ιστορίες σκληρές: φόνοι, ναρκωτικά, επιθέσεις, ληστείες, σωματεμπορίες, μαφίες και κυκλώματα. Κρατούμενοι μέσα από τα κελιά τους μιλούν για τους κώδικες και τους άγραφους νόμους της φυλακής και για τις πράξεις που τους οδήγησαν πίσω από τα κάγκελα.

Περισσότεροι από 1500 άνδρες κρατούμενοι βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό, όταν η πραγματική του χωρητικότητα είναι 1200 άτομα. Σε κελιά, αρχικά σχεδιασμένα για ένα άτομο, σήμερα φιλοξενούνται μέχρι και 5πέντε κρατούμενοι. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι μιλούν για τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού φύλαξης και τις τεράστιες ελλείψεις της φυλακής, καταστάσεις που οδήγησαν την κυβέρνηση στο να εξαγγείλει την μετεγκατάστασή της.

«Στην πτέρυγα υπήρχαν 2 υπάλληλοι που φρουρούσαν 300 άτομα. Εκείνη την στιγμή η φυλακή ήταν ανοιχτή. Αυτό σημαίνει ότι 300 κρατούμενοι κινούνται ελεύθερα στον ίδιο χώρο. Με δύο φρουρούς. Όλα αυτά έγιναν σε πολύ μικρό χρόνο. Ήταν αργά όταν επενέβησαν οι συνάδελφοι. Είχαμε 2 κρατούμενους με αυτοσχέδια μαχαίρια να σφάζουν στην κυριολεξία έναν κρατούμενο», λέει ο αρχιφύλακας του Κορυδαλλού στη Σοφία Παπαϊωάννου.

Πηγή: https://www.alphatv.gr/
Share on Google Plus
Από το Blogger.