Συναντήσεις της CPT στην Ελλάδα για την κατάσταση στις Φυλακές


Επίσκεψη και συναντήσεις πραγματοποίησε η Ευρωπαική Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης των κρατουμένων (CPT) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πρόστασίας του Πολίτη, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την κρίση που βιώνουν οι Ελληνικές Φυλακές, τα μέτρα που θα λάβει η νέα Κυβέρνηση.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της CPT έχει ως εξής:

"Αντιπροσωπεία της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT), μόλις επέστρεψε από δύο ημέρες συνομιλιών στην Αθήνα, την Ελλάδα (18-19 Νοεμβρίου 2019).

Ο κύριος στόχος των συνομιλιών ήταν να συζητηθούν τα μέτρα που έλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανησυχιών της Επιτροπής σχετικά με τα ζητήματα κράτησης, αστυνομίας και μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση στο σύστημα των φυλακών και να βελτιωθεί η μεταχείριση των προσώπων που κρατούνται από την αστυνομία, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί κακής μεταχείρισης από τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπροσωπεία επιθυμούσε να μάθει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει ή εξετάσει η νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπισε η CPT κατά τις τελευταίες επισκέψεις της το 2018 και το 2019. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν ένα πνεύμα συννενόησης και όλα τα μέρη εξέφρασαν την επιθυμία τους να βελτιώσουν την τρέχουσα κατάσταση των προσώπων που στερούνται της ελευθερίας τους.

Η κύρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υφυπουργό κ. Ελευθέριο Οικονόμου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, την Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου και τον Αρχηγό της Ελληνική; Αστυνομία; κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη, καθώς και άλλοι ανώτεροι υπάλληλοι από τα Υπουργεία Προστασίας και Υγείας του Πολίτη και από την Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα και την ομάδα του καθώς και με τον Αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσο και με το Γραφείο του Διαμεσολαβητή.

Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσης ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Μάξιμο Χαρακόπουλο και Σοφία Βουλτέψη, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για το Σύστημα Καταφυγίων Ελληνικό Κοινοβούλιο κ. Κωνσταντίνο Καραγούνη.

Η αντιπροσωπεία της CPT περιελάμβανε δύο μέλη της επιτροπής, τον Mykola Gnatovskyy (Πρόεδρο της CPT) και τον Alan Mitchell καθώς και τον Hugh Chetwynd της Γραμματείας της CPT."

Πηγή: www.coe.int
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.