ΟΣΥΕ: (9) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Με νέα επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) προτείνει ένα πακέτο (9) μέτρων που πρέπει επειγόντος να ληφθούν στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοιού και τα οποία απαιτούν άμεσες ενέργειες και προμήθεια μέσων προστασίας. 

Αναλυτικά:

Προς:
1. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη  κ. Ελευθέριο Οικονόμου
2. Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής  κα Σοφία Νικολάου

Κοιν/ση:
Πρωτοβάθμια Σωματεία – Μέλη ΟΣΥΕ


«Προτεινόμενα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού»

Στα πλαίσια της πρόληψης και της αντιμετώπισης του κορωνοϊού στις φυλακές της Χώρας, η Ομοσπονδία μας προτείνει ένα πακέτο (9) μέτρων συνοδευόμενων από μέσα και υλικά ως εξής: 

Α. Άμεσα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να εφοδιάσει τις Φυλακές και όλους τους εργαζομένους σε επαρκείς ποσότητες τουλάχιστον δύο μηνών με τα κάτωθι υλικά ατομικής προστασίας όπως: 
• Γάντια νιτριλίου μιας χρήσης.
• Προστατευτικές ρόμπες μιας χρήσης. 
• Προστατευτικές ποδιές μιας χρήσης.
• Προστατευτικός σκούφος (καπέλο) μιας χρήσης με γείσο και χωρίς 
• Κάλυμμα υποδημάτων μιας χρήσης (ποδονάρια).
• Κάλυμμα βραχιόνων (επιμανίκια) μιας χρήσης.
• Προστατευτική Φόρμα ολόσωμη (αδιάβροχη) από πολυπροπυλένιο (μιας χρήσης) για χρήση χημικών.
• Παντελόνι ιατρικό μιας χρήσης.
• Φιλτρόμασκα μιας χρήσης με επίστρωση ενεργού άνθρακα.
• Φιλτρόμασκα ημίσεως προσώπου από καουτσούκ, με φίλτρο κατάλληλο για χημικά. 
• Γυαλιά κλειστού τύπου. 
• εφοδιασμός με υγρό σαπούνι σε κατάλληλες σαπουνοθήκες και χάρτινων χειροπετσετών μιας χρήσης σε ειδικές θήκες ή βάσεις σε όλους τους χώρους υγιεινής των εργαζομένων και των κρατουμένων (W.C, νιπτήρες, χώρους εργασίας, κελιά, θαλάμους, κοινόχρηστους χώρους, ιατρεία, εξωτερικές σκοπιές, πόστα ελέγχου κτλ). 
Β. Να εξοπλιστούν όλες οι Φυλακές με αντλίες και ψεκαστήρες ψυχρής εκνέφωσης και πιστοποιημένο απολυμαντικό υγρό, ώστε να γίνονται από συνεργεία κρατουμένων και εργαζομένων εφαρμογές απολύμανσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως μέρα παρά μέρα). 

Γ. Να προσληφθεί σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης έκτακτο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσω των προσλήψεων που έχουν ήδη προκηρυχθεί από το Υπουργείο Υγείας
Δ. Να εξοπλιστεί πλήρως το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κορυδαλλού (πρώην Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού) με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να εφοδιαστεί με το ανάλογο ιατρικό υλικό και να υπάρξει άμεση εκπαίδευση όλου του προσωπικού για την αντιμετώπιση και την περίθαλψη των κρουσμάτων. Το ίδιο να ισχύσει και για το άλλο κέντρο αναφοράς στο ΚΚ Θεσ/κης, όπως και για όλα τα ιατρεία όλων των Καταστημάτων Κράτησης.  

Ε. Τα (500) κινητά συνεργεία που σχεδιάζονται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για κατ’ οίκον ελέγχους και λήψεις δειγμάτων να λαμβάνουν δείγματα και από τα Καταστήματα Κράτησης, άμεσα και γρήγορα, προκειμένου να εξακριβώνεται αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι.  

ΣΤ. Τα δύο σημεία αναφοράς που έχουν ήδη δημιουργηθεί σαφώς και δεν επαρκούν. Η εξεύρεση νέων χώρων σε δομές όπως οι Αγροτικές Φυλακές κρίνεται απολύτως απαραίτητη.  

Ζ. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τυχόν έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης λόγω της υπερπλήρωσης και του συνωστισμού κρατουμένων. 
Στην Χώρα μας σήμερα 20/3/2020 υπάρχουν 11.313 κρατούμενοι, την στιγμή που η συνολική χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 10.055 θέσεις κράτησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζουμε μεσοσταθμική υπερπλήρωση περί του 120%, η οποία ποικίλει από Φυλακή
σε Φυλακή και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 250%! Ενδεικτικά, το Κ.Κ Λάρισας 130%, το Κ.Κ. Τρίπολης 252%, το Κ.Κ Ιωαννίνων 200%, το ΕΚΚΝ Αυλώνα 260% κτλ. 
Δεδομένου ότι ο συγχρωτισμός και ο συνωστισμός αντενδείκνυται σφόδρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ουσιαστικά μετατρέπει ανεφάρμοστη οποιαδήποτε παρέμβαση για την απομόνωση των κρουσμάτων ή τον περιορισμό της διασποράς του ιού, θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης με στόχο την άμεση αποφυλάκιση ικανοποιητικού αριθμού κρατουμένων, τουλάχιστον μέχρι τα ανώτατα όρια δυνατότητας κράτησης, ήτοι 10.000 θέσεις, με γνώμονα τα Καταστήματα Κράτησης που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υπερπλήρωση. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί απόψεις για την λήψη έκτακτων μέτρων αποσυμφόρησης π.χ. σε κρατουμένους που έχουν υπόλοιπο έκτισης ποινής έως ένα (1) έτος ή συνολικές ποινές μέχρι πέντε έτη ή υπερήλικες ή σοβαρά ασθενείς κρατούμενους και σε όλες τις περιπτώσεις υπό συγκεκριμένους όρους. 
Η. Τη λειτουργία των δύο ραφείων που ήδη διαθέτουμε στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας και στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών με σκοπό τη κατασκευή υφασμάτινων επαναχρησιμοποιούμενων μασκών και οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και υπό τους εγκεκριμένους όρους (π.χ. σιδέρωμα με ατμό και πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες), στα Καταστήματα Κράτησης.  

Θ. Να απολυμανθούν όλοι οι χώροι κράτησης εκτός φυλακών (π.χ. κρατητήρια) ή μεταγωγής κρατουμένων (μεταγωγικά οχήματα) 
Πηγή: www.osye.org.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.