«Ερχεται καταστροφή»: Ο ιός απλώνεται στις αμερικανικές φυλακές


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Μια αυξανόμενη κουστωδία αξιωματούχων και συνηγόρων στη Νέα Υόρκη ζητά την απελευθέρωση ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορωνoϊό. Η εναλλακτική λύση, λένε, μπορεί να είναι η καταστροφή της δημόσιας υγείας.

Αρχικά μολύνθηκε ένας επιθεωρητής φυλακών σε ένα γραφείο τρία μίλια από το νησί Ράικερς στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησε ένας σωφρονιστικός υπάλληλος σε ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας κοντά στην είσοδο του συγκροτήματος φυλακών. Λίγες ώρες αργότερα, ένας ένοικος σε μια πολυπληθή οικιστική μονάδα.

Μέσα σε λίγες ημέρες ο επιθεωρητής πέθανε, ενώ τρεις ακόμη σωφρονιστικοί αξιωματούχοι και δύο ακόμη μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η άκρως μεταδοτική ασθένεια είχε φτάσει στο δεύτερο μεγαλύτερο σωφρονιστικό σύστημα του έθνους, θέτοντας σε κίνδυνο 5.300 φυλακισμένους και δύο φορές περισσότερους φρουρούς.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής γιατρός των φυλακών Ρος ΜακΝτόναλντ (Ross MacDonald) ανήρτησε στο Twitter μία προειδοποίηση: «Μία καταιγίδα έρχεται».

Ηταν μέρος μίας συνεχώς αυξανόμενης προειδοποίησης δημοσίων συνηγόρων και αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη, υπό την ηγεσία του δήμαρχου Μπιλ ντε Μπλάσιο, οι οποίοι πιέζουν τα κρατικά δικαστήρια και τους δικηγόρους να απελευθερώσουν από τις φυλακές της πόλης άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα στον ιό.


Η εναλλακτική, λένε, μπορεί να είναι μία καταστροφή της δημόσιας υγείας.

Παρόμοια σενάρια διαδραματίζονται σε κρατητήρια και φυλακές σε ολόκληρη την πολιτεία και σε όλη τη χώρα, καθώς σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κρατούμενοι έχουν ελεγχθεί θετικοί για τον ιό.

Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές της Νέας Υόρκης, ένας στο Westchester και ένας κρατούμενος σε φυλακή του Nassau County έχουν βρεθεί ότι έχουν την ασθένεια, όπως και δύο κρατούμενοι σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στην Καλιφόρνια.

Ο δήμαρχος Ντε Μπλάσιο δήλωσε ότι η διοίκησή του συνεργάζεται με εισαγγελείς για την απελευθέρωση των ηλικιωμένων και των αδύναμων κρατουμένων. Την Παρασκευή, οι εισαγγελείς του Μανχάταν, του Μπρούκλιν, του Κουίνς και του Μπρονξ δήλωσαν ότι είχαν συναινέσει στην απελευθέρωση δεκάδων κρατουμένων, αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα δικαστήρια.

«Αυτοί είναι πρωτοφανείς καιροί», δήλωσε η εισαγγελέας του Κουίνς, Melinda Katz (Μελίντα Κατς).
Αξιωματούχοι σε μεγάλες πόλεις στην Καλιφόρνια, τη Φλόριδα και την Πενσυλβάνια είχαν ήδη κάνει παρόμοια βήματα για να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού.

Πηγή: www.ekirikas.com
Share on Google Plus
Από το Blogger.