HI-TECH οι «Δικαστικές Φυλακές Θριασίου» – Το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο σωφρονιστικό κατάστημα



Απίστευτο και όμως αληθινό: 253 αυτοσχέδια όπλα, 62 συσκευασίες ναρκωτικών ουσιών, 149 κινητά τηλέφωνα και 196 άλλες συσκευές. Τζακούζι και… καζίνο σε κελιά γνωστών βαρυποινιτών.
Πανάκριβα μπουκάλια αλκοόλ σε… πολυτελή πάρτι μέσα σε κελιά και τεράστιες τηλεοράσεις. Τα προαναφερθέντα είναι τα ευρήματα των «κομάντο» της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από ενδελεχείς ελέγχους στα κελιά των κρατουμένων του Κορυδαλλού, που διενεργήθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα. Το ίδιο έτος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 26 μετά από ένοπλες συρράξεις μεταξύ των κρατουμένων.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε «άντρο παραβατικότητας», γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για δημιουργία νέων φυλακών στον Ασπρόπυργο αλλά και στις μεταγωγές κρατουμένων προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σωφρονιστικό κατάστημα, καθώς, παρά το γεγονός πως πρόκειται για φυλακή «υποδίκων», εκεί παρέμεναν με το «έτσι θέλω» αρκετοί καταδικασμένοι βαρυποινίτες. Για να ελεγχθεί η κατάσταση, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 1.700 τακτικές και έκτακτες μεταγωγές σε άλλες φυλακές σε όλη την Ελλάδα.
Το «project» της κυβέρνησης, με την υπογραφή της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, για το νέο σωφρονιστικό κατάστημα στη Δυτική Αττική προχωράει με γοργούς ρυθμούς, με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής να παρουσιάζει όλα τα βήματα που έχουν γίνει αλλά και για πρώτη φορά τις άγνωστες λεπτομέρειες των νέων «hi-tech» φυλακών στη Δυτική Αττική. Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχει εκδοθεί το Π.Δ. για τις Δικαστικές Φυλακές Θριασίου που θα δημιουργηθούν στον Ασπρόπυργο, στην πρώην αμερικανική βάση του ΝΑΤΟ.
Η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας υπέβαλε σχετική πρόταση στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για όλες τις απαραίτητες ενέργειες (διοικητικές και τεχνικές) που απαιτούνται για την υλοποίηση των φυλακών. Στις 17 Φεβρουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τα στελέχη της ΜΟΜΚΑ καθώς και με διευθυντή και αρχιφύλακα Καταστημάτων Κράτησης και με τον διοικητή της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών στο πλαίσιο ενός ορθού σχεδιασμού του νέου Κ.Κ. στον Ασπρόπυργο.
Πηγές του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ανέφεραν πως το νέο κατάστημα κράτησης που θα φέρει το όνομα Δικαστικές Φυλακές Θριασίου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 12 πτέρυγες συνολικής χωρητικότητας 1.800 ατόμων • κτίριο διοίκησης και κτίρια λοιπών λειτουργιών • ενισχυμένο κέντρο υγείας • ψυχιατρική πτέρυγα • χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ) • επτά δικαστικές αίθουσες • πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης • γυμναστήριο • βιβλιοθήκη • εργαστήρια • διοικητήριο εξωτερικής φρουράς • τμήμα μεταγωγών.
Τα σχέδια τα οποία βασίζονται σε πρότυπες μελέτες φυλακών απεικονίζουν μία σύγχρονη δικαστική φυλακή με πλήθος απαραίτητων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Τα κελιά των κρατουμένων θα έχουν συνολικό εμβαδό 22 τ.μ., χωρητικότητα 4 ατόμων και εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και εγκρίσεις και θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται από το άρθρο 18 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα και είναι απαραίτητο για την ίδρυση νέου Κ.Κ.
 ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ
 Συρράξεις, ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά και (αυτοσχέδια) όπλα
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξαν στις φυλακές 500 συρράξεις μεταξύ των κρατουμένων ενώ μέσα στο 2019, και μέχρι τον Ιούλιο, υπήρξαν 4 ανθρωποκτονίες συνολικά σε όλες τις φυλακές. Από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα έχουν εντοπιστεί συνολικά 181 συσκευασίες που περιείχαν 2.100 κιλά ναρκωτικών ουσιών, 858 μαχαίρια, σιδηρολοστοί, σουβλιά και αυτοσχέδια όπλα, καθώς και 527 κινητά τηλέφωνα σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Επίσης το ίδιο διάστημα έχουν σημειωθεί 79 περιστατικά συμπλοκών μεταξύ κρατουμένων, ενώ από τις 27 Ιουλίου και μετά δεν έχει γίνει καμία ανθρωποκτονία στα καταστήματα κράτησης.
Ενα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, είναι το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών στα καταστήματα κράτησης και γι’ αυτό τον λόγο θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση 1.012 προσλήψεις φυλάκων.
Ορισμένα από τα παραδείγματα που αντιμετωπίζουν άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας είναι χαρακτηριστικά. Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα στο κατάστημα κράτησης της Θεσσαλονίκης, μετά από σχετικές έρευνες, βρέθηκαν τέσσερα αυτοσχέδια όπλα, μία συσκευασία ναρκωτικών κρυμμένη στο… στομάχι κρατουμένου αλλά και τρία κινητά τηλέφωνα. Επιπρόσθετα, στο κατάστημα κράτησης Ιωαννίνων εντοπίστηκαν δύο συσκευές ναρκωτικών συνολικά 47 γραμμαρίων και επτά κινητά τηλέφωνα. Αντίστοιχα στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής από τον Ιούλιο έως και σήμερα βρέθηκαν 39 συσκευασίες ναρκωτικών και 36 κινητά τηλέφωνα. Στην Κω το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 10 αυτοσχέδια μαχαίρια, δύο συσκευασίες ναρκωτικών, πέντε κινητά τηλέφωνα και μία ηλεκτρονική συσκευή. Το ίδιο έτος έγιναν τέσσερις συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων. Παράλληλα, στη Λάρισα οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησαν στον εντοπισμό 8 αυτοσχέδιων μαχαιριών, 20 συσκευασιών ναρκωτικών, 5 κινητών τηλεφώνων και 8 περιφερειακών συσκευών.

Επιθέσεις κατά υπαλλήλων 

Εκτός από τα… πάρτι χλιδής, τα όπλα και τα ναρκωτικά, οι έρευνες και τα στοιχεία κατέδειξαν ακόμη ένα περίεργο φαινόμενο στις φυλακές: εκατοντάδες κρατούμενοι, προφασιζόμενοι αυτοκτονική προδιάθεση, με ένα απλό χαρτί παθολόγου μεταφέρονταν στο ψυχιατρείο που είχε μετατραπεί σε «χώρο συνάντησης» για τον «σχεδιασμό έκνομων ενεργειών». «Αυτό πρέπει να σταματήσει», λένε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα πηγές από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, που παρατηρήθηκε το φαινόμενο με τις… βεβαιώσεις για μεταγωγή κρατουμένων στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, έχουν γίνει κάποια… περίεργα περιστατικά. Στις 9 Δεκεμβρίου άγνωστοι πυρπόλησαν στη Λεωφόρο Γαλατσίου το αυτοκίνητο της διευθύντριας της Ψυχιατρικής Κορυδαλλού, ενώ λίγες μέρες αργότερα κακοποιοί έκαψαν το αυτοκίνητο του επικεφαλής αξιωματικού διοικητή της εξωτερικής φρουράς της ίδιας φυλακής. Και στις δύο περιπτώσεις οι ανώτατοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εκτιμούσαν πως οι «εντολές» για τους εμπρησμούς δόθηκαν μέσα από τις φυλακές για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους καθώς η προανάκριση είναι σε εξέλιξη.

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: «Αντρο ανομίας με την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!»
«Οι Φυλακές Κορυδαλλού αποτελούσαν κατά τα προηγούμενα χρόνια άντρο ανομίας και σχεδιασμού νέων εγκληματικών ενεργειών. Συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις κρατουμένων έδιναν ραντεβού στον Κορυδαλλό όπου και επιδίδονταν σε έκνομες ενέργειες. Και όλα αυτά με την ανοχή και την αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ! Εκατοντάδες οι μεταγωγές που πραγματοποιήσαμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες που αναλάβαμε την ευθύνη των φυλακών», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.
«Μοναδικός σκοπός των ανωτέρω μεταγωγών ήταν να φύγουν από τον Κορυδαλλό κρατούμενοι που για άγνωστους λόγους, ενώ δεν ήταν υπόδικοι, παρέμεναν εκεί, μόνο και μόνο επειδή έτσι ήθελαν. Ειδικότερα, από την ανάληψη της ηγεσίας των καθηκόντων μας από το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού έχουν μεταχθεί συνολικά 286 κρατούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν εντός των φυλακών και σκληροί κακοποιοί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επήλθε η αποσυμφόρηση του Κ.Κ. Κορυδαλλού και πλέον τηρούνται τόσο ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας όσο και ο κανονισμός ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα και κατόπιν των επεισοδίων που έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιανουάριο είπε πως «έχουν ήδη εγκριθεί δαπάνες ύψους 40.000 ευρώ με σκοπό τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της φυλακής. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη εργασίες από την ΚΤ.ΥΠ. (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) για την επισκευή πτέρυγας με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο μήνα στις φυλακές Αυλώνα, εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις για τη μεταγωγή συνολικά 42 κρατουμένων προκειμένου το κατάστημα να λειτουργήσει και πάλι εύρυθμα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής / ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.