SOS για τον κορονοϊό στις φυλακές: «Ευάλωτοι κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι»


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Σπύρος Καρακίτσος, για επικείμενη κρίση στις ελληνικές φυλακές λόγω κορονοϊού. «Πρακτικά μη εφαρμόσιμο» χαρακτήρισε το πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο Sputnik.


Ο φόβος της εξάπλωσης του κορονοϊού και στην Ελλάδα επιβάλλει επαγρύπνηση και άμεση λήψη μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, το Πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης κρουσμάτων κορονοϊού για τα σωφρονιστικά ιδρύματα, που τηρείται με εντολή της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δε φαίνεται ικανό να ανακόψει τη μετάδοση του ιού, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέλη του κλειστού πληθυσμού των φυλακών νοσήσει.

«Υποχρεωτική είναι πια η καθημερινή θερμομέτρηση όσων εισέρχονται στις ελληνικές φυλακές. Κατά την είσοδό τους ελέγχονται ανεξαιρέτως, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και επισκέπτες, ενώ υπό καθημερινή επίβλεψη βρίσκονται οι κρατούμενοι. Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή για απαγόρευση των ελεύθερων επισκεπτηρίων συγγενών κρατουμένων, αλλά και για μείωση των τακτικών κλειστών επισκεπτηρίων», είπε στο Sputnik, ο Σπύρος Καρακίτσος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ).
Συνολικά δύο κέντρα υποδοχής ασθενών από 34 φυλακές

Τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την απομόνωση ενδεχόμενων κρουσμάτων περιέγραψε ο κύριος Καρακίτσος, επισημαίνοντας ότι μόνο δύο είναι τα «κέντρα αναφοράς» που έχουν διατεθεί έναντι των συνολικά 34 ασφυκτικά γεμάτων καταστημάτων κράτησης.


«Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ενεργειών της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, προβλέπεται η μεταφορά των κρουσμάτων κρατουμένων στα ιατρεία των Φυλακών με συνοδεία σωφρονιστικού υπαλλήλου, η λήψη δείγματος για εξέταση, η ενημέρωση του ΕΟΔΥ και, κατόπιν, η απομόνωση του κρατουμένου σε χώρο της Φυλακής. Αν το δείγμα είναι θετικό, ο Διευθυντής της Φυλακής πρέπει να μεριμνήσει για την μεταγωγή του κρατουμένου, μέσω της Υπηρεσίας Μεταγωγών της ΕΛ.ΑΣ. στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού ή στο Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν κάποιοι χώροι απομόνωσης των κρουσμάτων. Υπόψιν, και για τις 34 Φυλακές», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Είναι εφικτή η δημιουργία επιπλέον χώρων απομόνωσης για ασθενείς; «Λόγω της υπερπλήρωσης και του συνωστισμού κρατουμένων στις περισσότερες Φυλακές, η εξεύρεση χώρων απομόνωσης ή περιορισμού των κρατουμένων είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέφικτη. Χαρακτηριστικά, σας αναφέρω ότι το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα παρουσιάζει υπερπλήρωση της τάξης του 300%. Ο Ειδικός Χώρος Κράτησης είναι για λίγους μόνο ασθενείς κρατούμενους. Δε θέλω να φανταστώ τί θα γίνει αν και όταν εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και σε άλλες Φυλακές, όπως το κατάστημα Κορυδαλλού κι άλλες μεγάλες φυλακές.»


Εξαιρετικά ευάλωτοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Ερωτηθείς εάν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αισθάνονται προστατευμένοι από τα υπάρχοντα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό εντός των φυλακών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι, το πρωτόκολλο ενεργειών, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο.

«Η απομόνωση των ασθενών κρατουμένων στις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού που επικρατούν στις ελληνικές Φυλακές κάνει το πρωτόκολλο πρακτικά μη εφαρμόσιμο. Επίσης, η εισαγωγή του ιού στις Φυλακές μπορεί να γίνει με πολλούς και ποικίλους τρόπους: από εργαζόμενο, από καθηγητή, από προμηθευτή, από επισκέπτη, από συνήγορο, από κρατούμενο που πάει στα Δικαστήρια ή στις Εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές και περιμένει στα κρατητήρια του Μεταγωγών, ακόμα και μέσα στα μεταγωγικά οχήματα. Όλα είναι πιθανά. Επίσης, οι συνάδελφοί μου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πληθυσμός μιας Φυλακής θεωρείται και είναι στην πράξη "κλειστός πληθυσμός" που σημαίνει ότι η μετάδοση και η διασπορά οποιουδήποτε ιού μέσα στη Φυλακή είναι ταχύτατη. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων μέσα στις Φυλακές, είτε είναι το προσωπικό πρώτης γραμμής, δηλαδή φύλακες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, είτε είναι το επιστημονικό ή το διοικητικό προσωπικό, ανησυχούμε και αισθανόμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες».


Είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα ιατρικά αναλώσιμα, όπως γάντια, μάσκες κι αντισηπτικά; «Τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας μας διαθέτουν έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό ατομικών μασκών μίας χρήσης. Το ίδιο ισχύει για τα γάντια και τα αντισηπτικά. Αυτά, όμως, τελειώνουν πάρα πολύ γρήγορα και φυσικά, σε καμία των περιπτώσεων δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στις Φυλακές. Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο, την άμεση χορήγηση όλων των ατομικών μέσων προστασίας, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Και αυτό είναι επικίνδυνο». 

Έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση από τον ΕΟΔΥ; «Εξ όσων έχει ανακοινώσει η αρμόδια Γενική Γραμματεία έχει προγραμματιστεί εκπαίδευση του σωφρονιστικού προσωπικού από τον ΕΟΔΥ και αναμένεται».


SOS εκπέμπουν οι ελληνικές φυλακές

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στις υπερπλήρεις φυλακές της Ιταλίας, όπου, από την περασμένη Κυριακή, οι κρατούμενοι εξεγείρονται για τον περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών τους, ως μέτρο για τον περιορισμό του κορονοϊού. Στους 12 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες διαμαρτυρίες. Τον φόβο του για αντίστοιχες εξεγέρσεις στις ελληνικές φυλακές εξέφρασε ο κύριος Καρακίτσος, τονίζοντας ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο.

«Εξ όσων έχουμε ενημερωθεί από την ιταλική Ομοσπονδία των εργαζομένων στις φυλακές, στις ιταλικές φυλακές γίνονται γενικευμένες στάσεις και εξεγέρσεις, σημειώθηκαν θάνατοι κρατουμένων, ομηρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων κτλ. με αφορμή τα μέτρα που ελήφθησαν από την ιταλική κυβέρνηση για τον κορονοϊό, όπως η απαγόρευση των επισκεπτηρίων. Τα επισκεπτήρια είναι βασική λειτουργία μιας φυλακής και αναφαίρετο δικαίωμα των κρατουμένων. Εμείς έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την ενίσχυση των κωδικών αρτοτροφοδοσίας των φυλακών, ώστε να ενισχυθεί το συσσίτιο σε όλες τις Φυλακές, καθώς επίσης να επιτραπεί, κατά περίπτωση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η περιοδική εισαγωγή ατομικών ειδών ρουχισμού στους κρατούμενους από συγγενείς τους. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο».


Την ασφυκτική κατάσταση των ελληνικών φυλακών περιέγραψε ο κύριος Καρακίτσος:

«Την 1/3/2020 ο συνολικός πληθυσμός των κρατουμένων ήταν 11.177, ενώ η επίσημη χωρητικότητα των ελληνικών φυλακών είναι 10.055 θέσεις κράτησης. Με εξαίρεση τα 4 Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης, σχεδόν όλες οι φυλακές παρουσιάζουν υπερπληθώρα και συνωστισμό κρατουμένων από 150% έως 300%. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, υπολείπεται κατά πολύ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αφενός, παράνομη υπερεργασία, κυρίως του φυλακτικού προσωπικού και αφετέρου, να τίθενται ουσιώδη ζητήματα ασφάλειας και στοιχειώδους λειτουργίας.
Τι ζητάει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η Ομοσπονδία είχε ζητήσει «εξαιρετικά έγκαιρα» από τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΕΟΔΥ να καταρτιστεί ένα πολύ συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοιού στις ελληνικές φυλακές.

«Είναι σίγουρο ότι οι Φυλακές θα αντιμετωπίσουν μία κρίση. Τουλάχιστον 2 μήνες πριν την εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη, προτείναμε και εξακολουθούμε να διεκδικούμε, όλες οι Φυλακές να εφοδιαστούν άμεσα, σε επαρκείς ποσότητες, με απολυμαντικά υγρά, μάσκες, γάντια και στολές προστασίας, αντλίες και συσκευές απολύμανσης, ειδικά μηχανήματα εκνέφωσης υψηλής ροής, νέα στρώματα ύπνου, πλυντήρια και στεγνωτήρια. Ζητάμε την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και σωφρονιστικού προσωπικού από τον διαγωνισμό 6Κ/2018, ο οποίος έχει καταντήσει παρωδία. Πέραν τούτων, πλέον, διαβλέπουμε την επιτακτική αναγκαιότητα να καταρτιστεί νέο έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης των κρουσμάτων, καθώς θεωρούμε βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σοβαρά ζητήματα. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να προβλέπει, εκτός των άλλων, την απομόνωση κρουσμάτων σε άλλα Καταστήματα Κράτησης όπως είναι οι Αγροτικές Φυλακές, και την ενίσχυση με προσωπικό της φύλαξης αυτών των κρατούμενων από άλλες όμορες Υπηρεσίες, όπως η εξωτερική φρουρά», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: sputniknews.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.