Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για αναιτιολόγητες καρατομήσεις Αρχιφύλακα και Διευθυντή του Κ.Κ. Δομοκού

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Αναιτιολόγητες καρατομήσεις του Αρχιφύλακα και του Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού»

Ένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, το οποίο το προηγούμενο διάστημα διακρίθηκε για την κοινωνικά επωφελή λειτουργία του, είναι το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού. Κατά τεκμήριο πίσω από τα άξια λόγου και αναφοράς αποτελέσματα ενυπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων συνιστά ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της επιτυχούς λειτουργίας. 
Η προσφορά όμως αυτή, ουδόλως φαίνεται να αξιολογήθηκε θετικά από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία με την αριθ. πρωτ.: 3878/24-03-2020 Απόφαση της προέβη σε απαλλαγές καθηκόντων υπαλλήλων του εν λόγω Καταστήματος Κράτησης και συγκεκριμένα του Διευθυντή και του Αρχιφύλακα, χωρίς στοιχειωδώς επαρκή αντικειμενική αιτιολόγηση.

Σε επίρρωση αυτού, το μόνο που αναφέρεται –πέρα από τις κείμενες διατάξεις και άλλες αποφάσεις– στο στοιχείο 7 της ως άνω αναφερθείσης Αποφάσεως, είναι ότι υπήρχε κατεπείγουσα ανάγκη διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού και της ασφάλειας των εργαζομένων και του προσωπικού αυτού. Αυτό δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς, καθότι δεν καθορίζεται επαρκώς τόσο ο κατεπείγων χαρακτήρας, η ως άνω αναφερόμενη αναγκαιότητα αλλά και το πώς προέκυψε – άραγε δεν ήταν κατά τη γνώμη της υπογράφουσας εύρυθμη η έως τώρα λειτουργία του ανωτέρω καταστήματος;– αλλά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της έως τώρα προσφοράς των υπαλλήλων.

Κρίνεται δε σκόπιμο να αναφερθεί ότι στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού επιτελούνταν μέχρι πρόσφατα δράσεις που εκφεύγουν του συμβατικού πλαισίου λειτουργίας των εν λόγω σωφρονιστικών καταστημάτων. Σημειωτέον ότι στο ως άνω Κατάστημα Κράτησης επαναλειτούργησε με επιτυχία το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, η λειτουργία του οποίου είχε παύσει το 2014, δημιουργήθηκε θεατρική ομάδα, διαμορφώθηκε χώρος παιδικού επισκεπτηρίου, λειτούργησε σχολή ψυκτικών μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ όπως και σχολείο ξυλογλυπτικής. Δράσεις οι οποίες υπηρετούν κατά τον βέλτιστο τρόπο την ευρωπαϊκή εστίαση πάνω στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά μέσω της εκπαίδευσης ενηλίκων, με καταγεγραμμένο και σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα στελέχη του Καταστήματος, όπως προφανώς και εκείνα που κατείχαν θέσεις ευθύνης, επ’ ουδενί περιορίστηκαν στα καθήκοντα της φύλαξης και μόνο.

Επειδή, η απόφαση απαλλαγής καθηκόντων Κράτησης του Διευθυντή και του Αρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού δεν περιλαμβάνει τη στοιχειωδώς επαρκή αντικειμενική αιτιολόγηση και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Επειδή, ο καταγεγραμμένος κοινωνικός αντίκτυπος των επιμέρους εκτελούμενων δράσεων συνιστά ένδειξη της έως τώρα πολυδιάστατης προσφοράς της εν λόγω δομής.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποια τα αντικειμενικά αίτια της απόφασης απαλλαγής καθηκόντων του Διευθυντή και του Αρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σαρακιώτης Ιωάννης
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Φωτίου Θεανώ
Ψυχογιός Γεώργιο
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.