Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε.: «Το κράτος δικαίου δεν είναι σε καραντίνα»

Ποια μέτρα προωθούνται στα κράτη - μέλη για δικαστήρια και φυλακές 

Σειρά μέτρων που θα αφορούν στην ενίσχυση των δικαστικών συστημάτων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω της πανδημίας, συζητά το συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του νέου κορoνοϊου στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων των κρατών – μελών, όπως επίσης και να προφυλαχθούν κρατούμενοι από το ενδεχόμενο να νοσήσουν.

Υπό τα νέα δυσμενή δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τελευταίας άτυπης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα, αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορoνοϊού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στο δικαστικό σύστημα. Όπως ανακοινώθηκε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους ομολόγους του για τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν αναστολή των δικαστικών εργασιών στην Ελλάδα αλλά και για τις εξαιρέσεις που υπάρχουν, επισημαίνοντας πως τα μέτρα ελήφθησαν σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και είναι συμβατά με τις συνταγματικές επιταγές και το κράτος δικαίου.

Φυλακές και ψηφιακή Δικαιοσύνη

Κατά την τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάσταση της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και στο ζήτημα της ψηφιακής δικαιοσύνης. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης και μέτρα που αφορούν στην αποσυμφόρηση των φυλακών με την εξέταση όπου είναι δυνατόν, επιλογών μη στερητικών της ελευθερίας, όπως η χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού για τους κρατούμενους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε προσωρινά κρατούμενους αλλά και σε κρατούμενους που δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο. Όπως επισημάνθηκε, τέτοιου είδους αποφάσεις από την πλευρά των κρατών – μελών, όπου υπάρχει η δυνατότητα μπορεί να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των φυλακών.

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή δικαιοσύνη, κατά τη τηλεδιάσκεψη όλα τα κράτη μέλη παροτρύνθηκαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την πλήρη ψηφιοποίηση των δικαστικών διαδικασιών και τη δημιουργία ασφαλών ψηφιακών διαύλων για τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών δικαστικής συνεργασίας.

«Ομάδα συντονισμού»

Ταυτόχρονα, από το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ αποφασίστηκε η Κομισιόν να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση ομάδας συντονισμού του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Η ομάδα θα αποτελείται από ένα ή δύο σημεία επαφής σε κάθε κράτος μέλος, έτσι ώστε να διατηρούνται ανοιχτοί, αποτελεσματικοί και ταχείς δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα κράτη μέλη. Όσον αφορά την αστική δικαιοσύνη, κρίθηκε ότι όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να προλαμβάνουν τις περιττές οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από μαζικές πτωχεύσεις βιώσιμων επιχειρήσεων λόγω της κρίσης.

Σε δήλωσή του ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς, ανέφερε σχετικά: «Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος, επηρεαζόμαστε από μια πρωτοφανή κρίση που πρόκειται να σημαδέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα), οι υπουργοί Δικαιοσύνης ενημερώθηκαν για τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται για την προσαρμογή των εθνικών δικαστικών συστημάτων στη νέα κατάσταση. Χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε ότι όλα τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου και τις αρχές της ΕΕ. Το κράτος δικαίου δεν είναι σε καραντίνα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεράσουν την κρίση». 

Πηγή: www.lawandorder.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.