Κώδωνα του κινδύνου για διασπορά του κορονοϊου στις φυλακές κρούουν Π.Ο.Υ. και τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί


Να στρέψουν επειγόντως την προσοχή τους στην αυξημένη ευπάθεια των κρατουμένων και άλλων ατόμων που στερούνται ελευθερίας κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, καλούν τους πολιτικούς ηγέτες σε κοινή δήλωση τους οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί Υγείας, Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Αναπτυξιακών θεσμών παροτρύνοντας τους να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας για αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό που είναι μέρος της κοινωνίας. Τονίζουν ότι ο κίνδυνος εισαγωγής του COVID-19 σε φυλακές ή σε άλλους χώρους κράτησης ποικίλλει μεν από χώρα σε χώρα, υπογραμμίζουν όμως την ανάγκη ελαχιστοποίησης της εμφάνισης της νόσου σε αυτές τις δομές καθώς και την διασφάλιση επαρκών προληπτικών μέτρων. Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός επικαιροποιημένου συστήματος συντονισμού που θα συγκεντρώνει τομείς υγείας και δικαιοσύνης, θα διατηρεί το προσωπικό των φυλακών καλά ενημερωμένο και θα εγγυάται ότι γίνονται σεβαστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτά τα περιβάλλοντα.
Εξαιτίας του υπερπληθυσμού σε πολλές δομές κράτησης, όπου υπονομεύεται η υγιεινή, η υγεία, η ασφάλεια και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η προστασία της υγείας από τον COVID-19 μόνο με εσωτερικές ρυθμίσεις και μέτρα, είναι ανεπαρκής καθώς ο υπερπληθυσμός αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πρόληψη, την προετοιμασία ή την ανταπόκριση στο COVID-19, σημειώνουν οι οργανισμοί.
Προτρέπουν επίσης τους πολιτικούς ηγέτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τη στέρηση της ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένης της προδικαστικής κράτησης, ως ένα έσχατο μέτρο, ιδίως σε περίπτωση υπερπληθυσμού, και να εντείνουν τις προσπάθειες για προσφυγή σε μη στερητικά μέτρα. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να περιλαμβάνουν μηχανισμούς απελευθέρωσης για άτομα με ιδιαίτερο κίνδυνο COVID-19, όπως ηλικιωμένα άτομα και άτομα με προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας, καθώς και άλλα άτομα που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν χωρίς να διακυβεύεται η δημόσια ασφάλεια, όπως αυτά που καταδικάστηκαν για ανήλικους, μη βίαια αδικήματα, με ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τα παιδιά. Επιπλέον η αύξηση της καθαριότητας και της υγιεινής σε χώρους στέρησης της ελευθερίας είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος ή ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.
Παράλληλα οι οργανισμοί ζητούν να κλείσουν υποχρεωτικά τα κέντρα κράτησης και αποκατάστασης, όπου άτομα που είναι ύποπτα χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή συμμετέχουν σε άλλες βλαπτικές για την υγεία καταστάσεις. Πέρα από τη φυσιολογική μολυσματικότητα της πανδημίας COVID-19, τα άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών, HIV, ηπατίτιδα και φυματίωση ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από το COVID-19.
Τα κράτη πρέπει τέλος να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους. Οι περιορισμοί που μπορεί να επιβληθούν πρέπει να είναι απαραίτητοι, τεκμηριωμένοι, αναλογικοί και μη αυθαίρετοι, ενώ άτομα που στερούνται της ελευθερίας τους και εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 ή που έχουν δοκιμαστεί θετικά θα πρέπει να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες και συστάσεις της ΠΟΥ.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.