Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Οι φυλακές χρειάζονται απεγνωσμένα φύλακες


Η άμεση ενίσχυση των Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων με προσωπικό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, καθώς η έλλειψη οργάνωσης, απόρροια των μνημονιακών πολιτικών, έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο.

Η γενική γραμματέας Αντι-εγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου ανακοίνωσε 1.012 μόνιμες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ σε φυλακές της χώρας, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Σπ.Καρακίτσο, δεν φτάνουν, καθώς το 2014 μετακινήθηκαν υποχρεωτικά Δημοτικοί Αστυνομικοί από τους Δήμους, οι οποίοι λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές του 2019 επέστρεψαν, οι περισσότεροι στους Δήμους και σε άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου και όχι στις φυλακές.


Ένας φύλακες σε κάθε πτέρυγα!

Ενδεικτικά, ο κ. Καρακίτσος ανέφερε ότι στον Κορυδαλλό π.χ. αντιστοιχεί ένας φύλακας σε κάθε πτέρυγα, η οποία μπορεί να έχει από 300 ως 500 κρατούμενους, ενώ στη δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, στη Λάρισα, για 710 κρατούμενους υπάρχουν 67 φύλακες. Επίσης, οφείλονται συνολικά 80.000 ρεπό στους υπαλλήλους!

Επίσης, τόνισε πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πρόσληψης φυλάκων από το 2018, τον οποίο χαρακτήρισε «παρωδία», ενώ πρόσθεσε πως «έχουν προσληφθεί προσωρινά με οκτάμηνη σύμβαση για δεύτερη φορά περίπου 200, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να μην τελειώσει ο διαγωνισμός εντός 8μηνου, οι υπάλληλοι να μείνουν χωρίς δουλειά και οι φυλακές χωρίς προσωπικό».


Δεν μπορούν να εκπληρώσουν την ελάχιστη υποχρέωσή τους

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από αυτούς τους συμβασιούχους, αρκετοί έχουν ήδη κοπεί στον διαγωνισμό για τα αγωνίσματα, κάτι που έχει κάμψει και τη διάθεση για δουλειά, αλλά και τη διάθεση για… ηθική (σωφρονιστικός υπάλληλος στη Χαλκίδα συνελήφθη και προφυλακίστηκε πρόσφατα είναι μια τέτοια περίπτωση).

Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της αρμόδιας Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) για τις Ελληνικές Φυλακές το 2019, διαπιστώνεται μεταξύ άλλων, «η χρόνια έλλειψη προσωπικού και ότι οι Ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν την ελάχιστη υποχρέωσή τους να παρέχουν ασφάλεια τόσο στους κρατούμενους όσο και στο προσωπικό».

Πηγή: www.newsbreak.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.