«Ακόμα και το νερό στερούνται οι κρατούμενοι στις φυλακές Γρεβενών»


Σε ανακοίνωση – καταγγελία για το ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα του νερού στις φυλακές Γρεβενών, προχώρησε η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων».


Όπως αναφέρει, συχνά γίνονται διακοπές νερού και μάλιστα για αρκετές ώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των ίδιων των κρατουμένων.

«Η παντελής έλλειψη νερού σε έναν συνωστισμένο χώρο όπως είναι η φυλακή, όπου έτσι κι αλλιώς οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι και οι καλύτερες, είναι σαφές ότι έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή των κρατουμένων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας του COVID 19. Όταν μάλιστα δεν υπάρχει καν πόσιμο νερό, τότε αυτή η έλλειψη αποτελεί πραγματικό βασανιστήριο, σύμφωνα και με την ΕΣΔΑ».

Καλεί τέλος το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, όπως και τη διεύθυνση της Φυλακής Γρεβενών, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι κρατούμενοι να πάψουν να στερούνται ένα ουσιώδες αγαθό για τη ζωή και την υγεία τους.
Η καταγγελία της Πρωτοβουλίας

«Όπως μας καταγγέλλουν κρατούμενοι από τις Φυλακές Γρεβενών, οι διακοπές νερού στη φυλακή συμβαίνουν -για άγνωστο σ’ αυτούς λόγο- συχνά πυκνά και μάλιστα για αρκετές ώρες, πάντα όμως μετά από προειδοποίηση ώστε να προλάβουν να αποθηκεύσουν κάποια ποσότητα νερού για τις ανάγκες τους, χωρίς βέβαια έτσι να λύνεται το πρόβλημα της καθαριότητας σωματικής και μη.

Σήμερα όμως Σάββατο 25/7 παρά τις υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει διακοπή νερού χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα οι τουαλέτες να ζέχνουν, οι ίδιοι να είναι άπλυτοι και κυρίως να μην έχουν νερό ούτε για να πιουν. Κι αν διαμαρτυρηθούν, θα φάνε πειθαρχικό!

Η παντελής έλλειψη νερού σε έναν συνωστισμένο χώρο όπως είναι η φυλακή, όπου έτσι κι αλλιώς οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι και οι καλύτερες, είναι σαφές ότι έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή των κρατουμένων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας του COVID 19. Όταν μάλιστα δεν υπάρχει καν πόσιμο νερό, τότε αυτή η έλλειψη αποτελεί πραγματικό βασανιστήριο, σύμφωνα και με την ΕΣΔΑ.

Η διεύθυνση της φυλακής προφανώς αδιαφορεί διότι έχει το ατιμώρητο καθώς από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι ηλίου φαεινότερο ότι πολύ λίγο ενδιαφέρουν οι συνθήκες κράτησης των εγκλείστων.

Είναι ολοφάνερο ότι οι φυλακές τον τελευταίο καιρό έχουν πατήσει γκάζι με την όπισθεν, όμως ότι θα έφτανε η «σωφρονιστική πολιτική» της παρούσας κυβέρνησης και η θεσμική αναλγησία σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταδικάζει στο μαρτύριο της δίψας τους κρατούμενους είναι κάτι αδιανόητο. Είναι ΝΤΡΟΠΗ!

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει απερίφραστα αυτές τις μεσαιωνικές πρακτικές σε βάρος των κρατουμένων και καλεί το Υπουργείο Προ.Πο και τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, όπως και τη διεύθυνση της Φυλακής Γρεβενών, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το δίκτυο ύδρευσης της φυλακής και οι κρατούμενοι να πάψουν να στερούνται εν έτει 2020 ένα ουσιώδες αγαθό για τη ζωή και την υγεία τους, όπως είναι το νερό.»

Πηγή: In.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.