Καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Μαλανδρίνου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου


Την καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες στη φυλακές Μαλανδρίνου αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση αφορά σε δύο άτομα, έναν Ρουμάνο και ένα Σουδανό υπήκοο, οι οποίοι κρατήθηκαν για ένα διάστημα στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου και διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες κράτησής τους.

Συγκεκριμένα, στις 5 Μαΐου 2014, οι δύο προσφεύγοντες, μαζί με έναν τρίτο τρόφιμο, υπέβαλαν καταγγελία στον εποπτεύοντα εισαγγελέα, ζητώντας επείγοντα μέτρα, ιδίως για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν είχε λάβει γνώση των καταγγελιών των κρατουμένων, ενώ δε λήφθηκαν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης (επαρκής χώρος στο κελί, συνθήκες υγιεινής, διατροφή).

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι η επίσημη χωρητικότητα της φυλακής ήταν 440 κρατούμενοι και ότι το 2015 ο πληθυσμός των φυλακών ανήλθε σε 500.

Βασιζόμενοι στα άρθρα 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης) και 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι προσφεύγοντες παραπονέθηκαν για τις συνθήκες κράτησής τους στη φυλακή Μαλανδρίνου.

Το ΕΔΔΑ έκρινε πως υπήρξε πράγματι παραβίαση του άρθρου 3 και του άρθρου 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 3, επιδικάζοντας αποζημίωσης 11.000 ευρώ στον έναν προσφέυγοντα και 14.000 ευρώ στον άλλο, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, και το ποσό των 2.000 ευρώ από κοινού για δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα.


Πηγή: www.lawspot.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.