Μένουμε… στοιβαγμένοι στο κελί!


Του Μάριου Διονέλλη / www.efsyn.gr

Εικόνες ασφυξίας από τις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού φέρνει στο φως η «Εφ.Συν.». ● Σε τετραγωνικά… εκατοστά μετριέται ο ζωτικός χώρος κάθε κρατουμένου, την ώρα που η τήρηση των αποστάσεων είναι το πρώτο μέτρο κατά της πανδημίας.

Στοιβαγμένα κρεβάτια ακόμα και σε τριπλή κάθετη διάταξη και ελάχιστος ζωτικός χώρος αποτελούν την καθημερινότητα που βιώνουν οι κρατούμενοι στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού, την ώρα που η κυβέρνηση και οι ειδικοί μιλούν για τη σημασία της τήρησης των αποστάσεων σε όλους τους χώρους. Το ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, ειδικά εν μέσω κορονοϊού, παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, με τους κρατουμένους να μιλούν για εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κράτησης. Στη συγκεκριμένη φυλακή, μία από τις παλαιότερες της χώρας, κρατούνται πάνω από 250 άνθρωποι, τη στιγμή που οι προδιαγραφές της είναι για περίπου 100 άτομα, ενώ σε φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε η «Εφ.Συν.» φαίνεται η ασφυκτική κατάσταση μέσα στους θαλάμους, με τον ζωτικό χώρο κάθε κρατουμένου να περιορίζεται σε ελάχιστα τετραγωνικά... εκατοστά!

Ακροβατικά

Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες, στη μία περίπτωση σε ένα μικρό κελί βρίσκονται γωνιασμένες δύο διπλές κουκέτες με τους κρατουμένους, όπως καταγγέλλουν, να πρέπει να κάνουν ακροβατικά για να μπουν στα κρεβάτια τους, ενώ σε άλλη περίπτωση οι... στρώσεις των κρεβατιών είναι τρεις, με την υψηλότερη να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ταβάνι της φυλακής.
Οι καταγγελίες που φτάνουν στο γραφείο της «Εφ.Συν.» στην Κρήτη είναι συνεχείς τόσο από κρατουμένους όσο και από συγγενείς τους, που κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρχών παρά τις συνεχείς αναφορές σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης. «Το κτίριο είναι ερείπιο, πέφτουν συνεχώς σοβάδες και κινδυνεύουν άνθρωποι. Στη βόρεια πλευρά της φυλακής έχει πέσει ένας ολόκληρος τοίχος και την έχουν συνεχώς κλειστή. Ας πάει έστω για πλάκα ένα συνεργείο της Πολεοδομίας να ελέγξει το κτίριο και θα το βγάλει παντελώς ακατάλληλο», λέει στην «Εφ.Συν.» κρατούμενος της συγκεκριμένης φυλακής. Επίσης, όπως καταγγέλλει συγγενής κρατουμένου στη συγκεκριμένη φυλακή (τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), τα μαγειρεία είναι σε εξωτερικό χώρο όπου τριγυρνούν δεκάδες γάτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγιεινή των κρατουμένων, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που το φαγητό δεν έφτασε για όλους.

Αντισηπτικό

Σε σχέση με τον κορονοϊό, το μόνο μέτρο που λήφθηκε ήταν η διανομή ενός αντισηπτικού ήπιας δράσης στους κρατουμένους πριν από ενάμιση μήνα, ενώ οι συνθήκες έχουν γίνει χειρότερες λόγω της πανδημίας καθώς όποιος κρατούμενος γυρνάει από άδεια τίθεται προληπτικά σε απομόνωση για μία εβδομάδα, όπως έχει και προ μηνός αναφέρει στην «Εφ.Συν.» και ο ίδιος ο διευθυντής των φυλακών Κώστας Μαυραντωνάκης, επικαλούμενος τις οδηγίες που έχουν δοθεί σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα.
Ο υπερπληθυσμός και οι ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης είναι ένας ακόμα λόγος για τη δημιουργία εντάσεων και σφοδρών συγκρούσεων στη φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού, όπου κρατούνται κατά κύριο λόγο αλλοδαποί από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, που συχνά αντιπαρατίθενται μεταξύ τους. Στα τέλη Μαΐου δύο κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι από μαχαίρια ύστερα από συμπλοκή Ελλήνων και Αράβων, ενώ το ζήτημα του υπερπληθυσμού και της έλλειψης προσωπικού έχει αναδείξει σε δεκάδες παρεμβάσεις του και το Σωματείο Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης της συγκεκριμένης φυλακής.
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.