Μ. Σκανδάμης: Υπάλληλοι στο απόσπασμα;

 

Άρθρο - παρέμβαση στο Πρώτο Θέμα από τον κ. Μαρίνο Σκανδάμη για την εγκύκλιο που απέστειλε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στις Φυλακές σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού ευπαθών ομάδων λόγω COVID-19 των εργαζομένων στις Φυλακές. 

Αναλυτικά το άρθρο: 

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, έγινε γνωστό και στον πλέον απληροφόρητο πολίτη της χώρας μας ότι οι συμπολίτες μας με σοβαρές παθήσεις είναι στην υψηλότερη θέση κινδύνου για τη  ζωή τους.

Αυτό διαπιστώθηκε καθολικά επιστημονικά και αποτυπώθηκε στο νόμο, σε υπουργικές  αποφάσεις, αλλά και σε εγκυκλίους της διοίκησης.

Μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών με πρόσφατη εκτενή εγκύκλιό του, την ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16316/20-9-2020, που απευθύνεται σε όλα τα υπουργεία και τις διοικητικές αρχές της χώρας, εξηγεί πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού. Ορίζει επίσης, με απλό τρόπο, το πως θα χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού στο υπαλληλικό προσωπικό, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και κινδύνους από την έκθεση του σε ανασφαλή εργασιακά περιβάλλοντα.

Προβλέπει δηλαδή, τη χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας έπειτα από αιτιολογημένη γνωμάτευση θεράποντα ιατρού, η οποία εκδίδεται μετά από σχετικό παραπεμπτικό έγγραφο της αρμόδιας διοικητικής διεύθυνσης κάθε υπηρεσίας, χωρίς να μπορεί κανείς και με κανένα τρόπο να αποτρέψει αυτή την διαδικασία.

Όμως, υπάρχουν και κάποιες υπηρεσίες που αντιστέκονται απαράδεκτα και επικίνδυνα, στην αυτονόητη υποχρέωσή τους να προστατεύσουν την υγεία των υπαλλήλων τους. Σα να μη γνωρίζουν τις συνέπειες που υπάρχουν για οποιονδήποτε υπάλληλο με σοβαρό νόσημα εκτεθεί στον ιό.

Κορυφαία και ταυτόχρονα τραγική περίπτωση, αποτελεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που είναι μάλιστα επιφορτισμένο και με τον κατασταλτικό έλεγχο για τις περιπτώσεις που παραβιάζονται τα μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό.

Έτσι, η αρμόδια (;) Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αυτού του υπουργείου, με ένα απίθανης σκληρότητας έγγραφο της 22ας Σεπτεμβρίου 2020, βγαλμένο από ένα μαύρο παρελθόν που η ζωή ήταν ανάξια, ζητά από τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης της χώρας μας να απορρίπτουν τις  άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούνται οι ασθενείς υπάλληλοι τους λόγω της πανδημίας.

Άδειες δηλαδή, που λόγω του κορωνοϊού χορηγούνται εκ του νόμου απαρέγκλιτα σε εγκύους, αλλά και σε καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ανοσοκατασταλτικούς, μεταμοσχευμένους, πνευμονοπαθείς, καρδιοπαθείς και λοιπούς βαρέως νοσούντες υπαλλήλους, με σκοπό να διαφυλαχθεί η υγεία τους από τους προφανείς κινδύνους στον εργασιακό τους χώρο.

Η απίθανη αυτή ενέργεια δεν βρίσκεται μόνο ενάντια στις ιατρικές γνωματεύσεις που διαπιστώνουν τις παθήσεις των υπαλλήλων ή  ενάντια στην εγκύκλιο  ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16316/20-9-2020 του Υπουργείου Εσωτερικών και τον ίδιο το νόμο, αλλά κυρίως και πρωτίστως, βρίσκεται ενάντια στη στοιχειώδη ανθρωπιά.

Είναι αδιανόητο, στην Ελλάδα του σήμερα και μετά από όσα βιώνουμε με την έξαρση της πανδημίας, να υπάρχει υπηρεσία που ζητά την απαγόρευση των δικαιωμάτων για την προστασία των υπαλλήλων της  που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το δόγμα «Νόμος και Τάξη», που έχει υιοθετήσει ως motto του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σήμαινε μια ακροδεξιά αντίληψη της καταστολής.

Τώρα φαίνεται πως σημαίνει και έναν εργασιακό μεσαίωνα, με την ανθρώπινη ζωή και υγεία των δημοσίων υπαλλήλων να είναι παιχνίδι στα χέρια μιας αχαλίνωτης εξουσίας, που επικαλείται ζητήματα ασφάλειας για να περιορίζει θεμελιώδη δικαιώματα.

Πρέπει τώρα να αποσυρθεί αυτό το απαράδεκτο έγγραφο και η Κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο.

www.protothema.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.